Nogomet

"Puno smo bolja momčad"

Vedran Attias • ponedjeljak, 05.05.2008.

U srijedu je na redu "druga trećina" susreta između Dinama i Hajduka. Finale Kupa u srijedu trebala bi biti puno drukčija utakmica od one koje smo gledali na Poljudu. Za početak, iz Dinama najavljuju drukčiji, odnosno bolji, Dinamo...

Gotovo cijelo proljeće iz Dinama nakon utakmica slušamo o "nonšalantnom pristupu" pa je tako i Josip Tadić objasnio lošu predstavu na Poljudu: "Nismo ušli kako smo planirali ući nego smo imali nonšalantan pristup. Mislili smo kako ćemo lako riješiti utakmicu, ali nismo uspjeli." Zašto je to tako - niti Tadić ne zna: "Ne znam, možda zbog 27 bodova prednosti."

Ako je slušati mladog napadača Dinama - u srijedu nas očekuje bolji Dinamo: "Prvenstvo je odavno riješeno, ali u Kupu će to biti nešto drukčije." Samo su četiri dana između dvije utakmice i Tadić sumnja kako Hajduk može iznenaditi Modre u Maksimiru: "Mislim da ne može. Ova u subota bila je jedna od njihovih boljih predstava i ako mi odigramo kako znamo - neće biti problema."

Cijene ulaznica

Dinamo je ove sezone zaista za većinu utakmica otvorio vrata svojim navijačima, no finale Kupa i Hajduk - vrijedi platiti. Cijene ulaznica za veliki dvoboj su: 100 kn zapad dole, 70 kn zapad gore i istok te 40 kn sjever. Utakmica počinje u 17 i 30 te se očekuje solidno popunjen stadion i atmosfera kakvu Dinamo svojim igrama zaslužuje.

Napadač Dinama nada se pravoj nogometnoj atmosferi kakvu finale Kupa i zaslužuje: "Ipak je to finale Kupa i ja pozivam sve gledatelje da nas dođu bodriti." Svaka pobjeda Dinama bit će vrijedna, no glavni je cilj - zadržati vlastitu mrežu netaknutom: "U srijedu si idemo olakšati uzvrat u Splitu. Pobjeda bilo kojim rezultatom jako je dobra samo da ne primimo gol."

Josip Tadić ove je sezone bio prvi Dinamov napadač, ali i četvrti, no, ukupno gledano, zadovoljan je sezonom: "Prije sezone očekivao samo kako ću više igrati - onda je došla faza kada sam bio na tribini i sada opet igram. Sve u svemu, zadovoljan sam. Moglo je i bolje, ali zadovoljan sam." Svakako treba uzeti u obzir kako je Josip Tadić izuzetno mlad i, za svoje godine, već sada ima vrlo dobru karijeru iza sebe.

Kada već gledamo karijere, najtrofejniji Dinamov igrač Mihael Mikić vrlo je jasan o ciljevima Modrih u Kupu: "Imamo finale Kupa i to nam je najbitnija utakmica ovo proljeće. Nas zanima samo dvostruka kruna i nećemo birati sredstva da ponovimo duplu krunu. Dvije duple krune u dvije sezone bilo bi veliko priznanje za ovu momčad - najveću prednost u prvenstvu smo već ostvarili, još ostaje Kup kao šlag na kraju."

Kao i na terenu, Mikić je bio vrlo konkretan u najavi finala: "Da budem iskren, nisam ni gledao Hajduk ovo proljeće, ali mislim da smo mi puno bolja momčad. Ako ćemo mi biti kakvi možemo i trebamo biti - onda nemaju šanse u Maksimiru. U srijedu ćemo biti željni i motivirani te sam siguran kako će gledatelji uživati."

Kao i Tadić, priželjkuje čistu mrežu: "Idemo sve probati riješiti u prvoj utakmici. Nama pobjeda od 1:0 stavlja jednu ruku na pehar jer smo mi ekipa koja će uvijek zabiti gol pa tako i na Poljudu u uzvratu, a Hajduk nam ne može zabiti tri gola." Posebno ističe taktičku pripremljenost: "Trenirali smo taktiku i jako je dobro izgledalo. Do srijede ćemo se još dignuti i maksimalno spremni dočekati Hajduk."

Mikić zaista isijava optimizmom kojeg temelji na ovome: "Kada god je trebalo ova je ekipa odigrala dobro. Uvijek kad su bile stani-pani situacije mi smo napravili rezultat. Sve bitne utakmice koje smo trebali odigrati - odigrali smo vrhunski i ostvarili rezultat; Hajduk smo doma dobili 1:0 i nisu nam pošteno puknuli po golu, Rijeka je u Rijeci slučajno došla do 2:2 i opet smo ih pobijedili, pa polufinale Kupa gdje je Zagreb mislio da nas može izbaciti - i njih smo riješili."

Iskusni Dinamovac vrlo je jasan kakav Dinamo treba koristiti model u svojoj igri: "Model kojim smo dobili Slaven Belupo. Oni su jednom puknuli po golu, a mi smo bili strpljivi i realizirali jednu šansu te smo mogli i više njih. Takve utakmice trebale bi biti model. Nije lijepo za gledati, ali danas ako igraš taktički zrelo i pametno - cilj opravdava sredstva. Tko bi rekao da će Rangers biti u finalu kupa Uefa? Nitko za pet godina neće pričati kako su tu došli, a kamoli kako su osvojili ako uspiju u tome. Samo će pisati da su osvojili."

Mikić u taktičkoj zrelosti vidi i razloge Dinamovih (ne)upjeha u Europi: "Mi smo u Bergenu trebali izvući bod da smo bili pametniji s kojim bi možda prošli dalje. Soldo hoće napraviti da imamo taktičku disciplinu i znamo igrati na rezultat. Znam da to nije posebno atraktivno, ali danas je bitno ne primiti gol. Trebamo igrati strpljivo, mirno i na rezultat, a kad se pipa otvori - onda dođe i atraktivnost."

Kakav Dinamo ćemo gledati u Europi sljedeće sezone, po Miki, ovisi o radu po ljeti: "Svatko se veseli Europi. Momčad će se uvijek složiti, ali treba ju posložiti. Trebat će se uklopiti novi igrači koji će doći i pred nama je mukotrpan rad kako bi uigrali ekipu i nove igrače." A koji su to novi igrači - nije htio komentirati: "Nisam ja tu da pričam koga trebamo dovesti."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!