Zimski sportovi

Raspucani Šveđani, Finska jedva protiv Norveške

Ante Jukić • utorak, 06.05.2008.

Nakon neočekivanog mučenja u prvom kolu protiv Bjelorusije, Šveđani su sinoć "demolirali" Francusku i tako stigli do svoje druge pobjede na Svjetskom prvenstvu. U skupini D, do prvih su bodova stigli Nijemci koji su bili bolji od Slovačke, dok je Finska pobijedila Norvešku tek nakon produžetka...

Teško izborena pobjeda u susretu s Bjelorusijom bila je Šveđanima dovoljno upozorenje uoči drugog kola i dvoboja s Francuzima. Iako su gotovo pola utakmice uspjeli sačuvati svoju mrežu netaknutom, Francuzi su na kraju doživjeli uvjerljivi poraz. Prvi je gol zabio Tony Martensson, da bi se nakon njega u listu strijelaca upisali i Hornqvist, Weinhandl, Wallin, Backstrom (2), Edler, Nilsson i Jonsson.

Inače, francuski je trener Dave Henderson u ovoj utakmici odlučio odmoriti svog prvog vratara Cristobala Hueta, koji je ipak ušao u igru deset minuta prije kraja, u trenutku kad je Fabrice Lhenry kapitulirao i po sedmi put. Usprkos uvjerljivom porazu, Francuzi nemaju previše vremena za razmišljanje o ovoj utakmici budući da ih već u srijedu očekuje vrlo važan dvoboj s Bjelorusijom.

Poput Francuza, i Bjelorusi su sinoć doživjeli svoj drugi poraz. Bolji od njih bili su Švicarci, koji će u međusobnom dvoboju sa Švedskom odlučiti o prvom mjestu u ovoj skupini. Švicarsku je u vodstvo doveo Julien Sprunger, pogotkom u 14. minuti utakmice. Sredinom druge trećine izjednačio je Konstantin Koltsov, a novo vodstvo Švicarcima donio je ponovno Sprunger pet minuta prije ulaska u posljednju trećinu.

Iako su Bjelorusi u tom posljednjem dijelu utakmice većinu vremena proveli pred vratima Martina Gerbera, do kraja utakmice više nismo vidjeli pogodaka. Treba napomenuti da su se reprezentaciji Bjelorusije u ovom dvoboju priključile i četiri NHL Zvijezde: Ruslan Salei iz Colorada, te braća Kostitsyn i Mihail Grabovsky iz Montreala. Iako svojoj reprezentaciji nisu uspjeli donijeti pobjedu u dvoboju sa Švicarskom, od njih se očekuje da budu prevaga u ključnoj utakmici za prolazak dalje, koju će Bjelorusi odigrati u srijedu protiv Francuske.

Vjerojatno i najveću senzaciju ovog natjecanja spriječio je Tuomo Ruutu, koji je pogotkom u produžetku donio Finskoj pobjedu protiv Norveške. Kada je Jussi Jokkinen već na samom početku utakmice doveo svoju reprezentaciju u vodstvo, činilo se da Finska neće imati problema sa svojim skandinavskim susjedima. Međutim, već u petoj minuti prve trećine Morten Ask je izjednačio na 1:1 i vratio utakmicu u "egal".

Do kraja prve trećine postignuta su još dva pogotka. Finsku je u drugo vodstvo u utakmici doveo Ville Peltonen, da bi devet sekundi prije odlaska na prvi odmor izjednačio Anders Bastiansen. Bio je to ujedno i posljednji pogodak u regularnom dijelu utakmice, a pobjedu Finskoj donio je već spomenuti Tuomo Ruutu. Usprkos porazu, Norvežani imaju puno razloga za zadovoljstvo nakon susreta s favoriziranim Fincima.

Osim što su osvojili jedan bod, sigurno su dobili i puno samopouzdanja uoči susreta s Njemačkom, koji je na rasporedu u srijedu. Fincima će se, pak, u trećem kolu priključiti Saku Koivu, nakon što su njegovi Montreal Canadiensi u subotu završili sezonu ispadanjem od Philadelphije u polufinalu doigravanja Istočne konferencije.

Loša stvar za Norvežane je ta da su i Nijemci sinoć pružili odličnu partiju. Pobijedili su Slovačku s 4:2 i tako dodatno zakomplicirali situaciju u ovoj skupini. Ključna se u ovom dvoboju pokazala prva trećina, u kojoj su Nijemci s dva powerplay gola došli do značajne prednosti. Strijelci su bili Marco Sturm i Stefan Ustorf.

Nakon što je Ivan Ciernik sredinom druge trećine smanjio na 2:1, činilo se da Slovaci konačno preuzimaju kontrolu u ovom susretu. Ipak, pred sam kraj drugog perioda Njemačka ponovno odlazi na dva gola razlike pogotkom Michaela Hackerta. Isti je igrač riješio i najmanju dvojbu oko konačnog pobjednika u ovom susretu, pogodivši za 4:1 desetak minuta prije kraja. Konačni rezultat postavio je Juraj Kolnik u samoj završnici utakmice.

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo Elitne divizije:

Rezultati, 5.5.2008.:

Grupa A:
Švedska – Francuska 9:0
Švicarska – Bjelorusija 2:1

Grupa C:
Finska – Norveška 3:2 (OT)
Njemačka – Slovačka 4:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!