Zimski sportovi

Kanadi derbi, Slovenija u borbu za opstanak

Krešimir Ferlak • srijeda, 07.05.2008.

Utakmica između Kanade i SAD-a odlučivala je o prvom mjestu u skupini i bila je možda i najbolja dosad na SP-u elitne divizije u hokeju na ledu. Sve je odlučeno pogotkom u zadnjoj minuti. Naši susjedi Slovenci ipak će, nakon poraza od Latvije, morati u borbu za opstanak, dok je druga skupina završila očekivano, pobjedama Rusije i Češke...

Kanađani ipak osvajaju prvo mjesto u skupini nakon teško izborene pobjede nad SAD-om od 5:4. Prvim periodom dominirala je ekipa SAD-a, ali Kanađani su zabijali golove. Tipično kanadski, iz dvije prilike postigli su dva pogotka. Strijelci su bili Brent Burns i Dany Heatley, kojemu je to već peti pogodak na prvenstvu.

Odmah na početku drugog perioda Kanada odlazi na 3:0 kada iz blizine pogađa hokejaš Chicaga Jonathan Toews. No, Amerikanci se brzo vraćaju i dvama brzim pogocima stižu na samo gol zaostatka. Strijelci su bili Zach Parise i Patrick O'Sullivan. Nakon toga do kraja perioda dosta prilika na obje strane, ali promjene rezultata nije bilo.

Početkom treće Derek Roy ponovno odvodi Kanadu na dva razlike i činilo se da će mirno privesti utakmicu kraju. Međutim, u dvije situacije s igračem više, golovima Dustina Browna i Jasona Pominvillea reprezentacija SAD-a stiže do izjednačenja. Do kraja se igra malo smirila i kada su svi već očekivali produžetke, Dany Heatley je samo 47 sekundi prije kraja svojim drugim pogotkom dana donio pobjedu Kanadi i prvo mjesto u skupini.

U drugom susretu te skupine odlučivalo se o trećem putniku u drugi krug. Slovenci su se nadali da bi prvi puta u povijesti mogli izboriti drugi krug, ali Latvijci su ipak bili prejaki i pobjedom od 3:0 momčad Latvije je u drugom krugu.

U prvom periodu nije bilo pogodaka, a onda je Latvija u minutu i pol riješila utakmicu. Prvo je Aleksandrs Nizivijs izborio kazneni udarac i postigao pogodak, a odmah zatim je i Aleksejs Sirokovs povećao vodstvo na 2:0 i to je bio kraj. U trećem periodu Sirokovs je svojim drugim pogotkom postavio konačnih 3:0. Slovenija će tako ipak u borbu za opstanak, ali igrali su dobro u prvom krugu i s takvom igrom bi mogli izboriti ostanak u elitnoj diviziji.

Rusi su očekivano nastavili pobjednički niz protiv reprezentacije Danske. Pobjedom od 4:1 Rusi su osvojili prvo mjesto u skupini, dok su Danci također zadovoljni jer su trećim mjestom izborili ulazak u drugi krug natjecanja.

Rusija je lijepo rasporedila pogotke, tako da su u svakom postigli barem jedan. U prvom je svoj prvi gol na prvenstvu zabio igrač Buffala Maxim Afinogenov. U nastavku je mrežu Danaca zatresao dvojac Washingtona. Prvo je zabio Alex Ovečkin, a nedugo zatim i Sergej Fedorov. U trećem se u listu strijelaca upisao i Konstantin Gorovikov, a počasni pogodak za Dance djelo je Kima Staala, koji ima isto prezime kao poznata kanadska braća.

Česi su bili uvjerljivi protiv Italije i slavili sa 7:2 i tako osvojili drugo mjesto u skupini, a Talijane poslali u borbu za opstanak. Ipak, nije sve teklo tako glatko, Talijani su čak i vodili u jednom trenutku, ali iskusni Česi su do kraja utakmice do vrha napunili mrežu Azzurra.

Češku je u vodstvo doveo Martin Erat, ali Italija preokreće golovima Luce Ansoldija i Nicole Fontanive. Ubrzo zatim izjednačuje Radim Vrbata, a zanimljivo je da se sve to dogodilo u prvih pet minuta perioda. Od tada više u prvom dijelu nije bilo golova.

U drugom periodu je odmah na početku zabio Marek Zidlicky i od tada je bilo samo pitanje s koliko će razlike Češka pobijediti. Do kraja su se još u listu strijelaca upisali Vrbata, drugi puta na utakmici, zatim Elias, Kuba i Hlinka za konačnih 7:2. Česi završavaju skupinu kao drugi, dok će Italija u grčevitu borbu za opstanak.

Rezultati, 7.5.2008.:

Skupina B:
Kanada – SAD 5:4
Slovenija – Latvija 0:3

Konačni poredak: 1. Kanada 9, 2. SAD 6, 3. Latvija 3, 4. Slovenija 0

Skupina D:
Rusija – Danska 4:1
Češka – Italija 7:2

Konačni poredak: 1.Rusija 8, 2. Češka 7, 3. Danska 3, 4. Italija 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!