Hrvatski nogometni kup, Finale, 07.05.2008, 17:30 h, Zagreb, Maksimir, gledatelja: 15.000
Suci: Domagoj Ljubičić (Osijek), Dalibor Conjar (Osijek), Ivan Keškić (Vinkovci)
Dinamo
Dinamo
Josip Tadić 8'
Mario Mandžukić 20', 88'
3:0(2:0) Hajduk
Hajduk

Dinamova kruna sezone

Tomislav Pacak, Vedran Attias • srijeda, 07.05.2008.

Nogometaši Dinama deklasirali su Hajduk igrom i rezultatom u prvoj utakmici finala Hrvatskog kupa napravivši tako veliki korak prema dvostrukoj kruni. Briljirali su Mandžukić, Tadić i Modrić, Splićani protiv takvog Dinama nisu imali šanse...

Dinamo
Hajduk
1
Georg Koch
11
(do 83')
14
Mihael Mikić
21
Ivica Vrdoljak
Pričuvni igrači
Trener
Zvonimir Soldo
12
Vladimir Balić
20
(do 46')
Pričuvni igrači
Trener
Robert Jarni
Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Dinamo je od početka zaigrao agresivno, upravo onako kako su u Maksimiru najavljivali da će biti nakon relativno bezvoljne partije na Poljudu. Dinamu je, uostalom, Kup i bio jedini pravi cilj ovog proljeća, obzirom da je prvenstvo spremljeno "u vreću" već na jesen, pa stoga ne čudi da su Modri najbolje što imaju sačuvali za finale protiv najvećeg rivala.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Kako se pokazalo, Hajduk nema pravi odgovor na takav Dinamo. Posebno rastrčan na početku bio je Josip Tadić kojeg Sablić nikako nije uspijevao uloviti, pa je Dinamo upravo preko Tadića najviše i prijetio. Dobru podršku imao je u Mandžukiću i Luki Modriću koji je, posebno u drugom poluvremenu, pokazao predstavnicima Tottenhama zašto su zbog njega "razbili banku".

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

U četvrtoj minuti Tadić je prvi puta pobjegao obrani Hajduka, ali odlučio se za udarac desnom nogom iz teške situacije, pa je lopta otišla preko gola. Međutim, već četiri minute kasnije Tadić nije pogriješio.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Skauti Bayerna, HSV-a, Celtica...

Iako Luka Modrić više nije u "izlogu", Dinamo i Hajduk i dalje su zanimljivi europskim klubovima, pa su tako prvi dvoboj finala Hrvatskoga kupa došli pogledati predstavnici Celtica, AZ-a, PSG-a, HSV-a, Bayerna, Ajaxa, Tottenhama, Standarda, Sochauxa, Trabzonspora, Schalkea, Herthe, Monaca, Marseillea, Borussije Dortmund, Kölna i Sarajeva.

Mihael Mikić gurnuo je loptu za Đakovčanina koji uspijeva gurnuti loptu kroz noge Balića za 1:0 Dinama. Dinamov pritisak tu nije stao, Hajduka nije bilo na terenu, a hvaljeni napadački dvojac Kalinić-Rukavina ostao je bez pravih lopti. Osjećao se tu nedostatak Florina Cernata, talentirani Čop ipak još nije na razini rumunjskog playmakera.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

U 14. minuti Modrić je prošao po lijevoj strani i uputio prizemni udarac/centaršut na peterac gdje za dijelić sekunde kasni Josip Tadić. Dinamovu idilu umalo je pokvario Tomislav Mikulić koji je izgubio loptu od Čopa, nakon čega Kalinić dobro puca s vrha šesnaesterca, ali još bolje reagira Koch. "Odbijanac" je daleko iznad gola lansirao Gabrić...

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Već u 20. minuti Dinamo je stigao do velikih 2:0. Modrić je izveo korner koji su na petercu promašili svi, uključujući Balića, pa se na drugoj vratnici Mandžukić samo naklonio za udvostručenje vodstva Dinama.

Slika 7 od 8.
Foto: Davor Sajko

U 23. minuti sudac Ljubičić progledao je kroz prste gostima ne isključivši Sablića u vrlo dvojbenoj situaciji. Tadić je još jednom pobjegao braniču Hajduka, ovaj ga s leđa povlači u situaciji kada Tadić ima otvoren put prema golu, no "provlači" se samo sa žutim kartonom.

Slika 8 od 9.
Foto: Davor Sajko

Dinamo na Cvjetnom

Dinamo nastavlja slavlje u četvrtak na Cvjetnom Trgu. Između 12 i 14 sati Dinamovi će igrači na popularnom zagrebačkom trgu prodavati karte za utakmicu s Rijekom, družiti se s navijačima i prodavati suvenire. Sve u svemu - dobra zabava je zajamčena.

Do kraja prvog dijela Dinamo je lakoćom održavao stečenu prednost, ne dopustivši Hajduku da ozbiljnije ugrozi Kocha. Drugi dio donio je sličnu priču, malo ofenzivnijeg Hajduka, ali i dalje dominantni Dinamo uz fantastičnog Luku Modrića.

Slika 9 od 10.
Foto: Davor Sajko

Pokušao je u 56. minuti Kalinić opet s 20 metara savladati Kocha, no Nijemac je siguran, ali je ta prigoda podsjetila Modre da utakmica nije gotova.

Slika 10 od 11.
Foto: Davor Sajko

Briljantni Modrić je u 56. minuti izvrsno prošao i silovito pucao iz koljena, što je obranio Balić, nakon čega je Luka malo povučen u šesnaestercu, čini se nedovoljno za bijelu točku, što je tako procijenio i Ljubičić.

Slika 13 od 16.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Izvrsnu šansu za 3:0 propustio je Mihael Mikić u 73. minuti - Tadić ga je odlično poslužio, Mika je mogao birati gdje će pucati s vrha šesnaesterca, no pogađa nogu Balića. Propustio je tako Mikić golom okruniti još jednu dobru proljetnu predstavu...

Slika 12 od 15.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dinamo ipak nije ostao bez pogotka koji mu garantira potpuno miran uzvrat u Splitu. Mario Mandžukić prošao je u 88. minuti po lijevoj strani, prevario Maloču i zakucao loptu u suprotni kut za konačnih 3:0.

Slika 11 od 14.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dinamo je tako u najvažnijoj proljetnoj utakmici pružio daleko najbolju igru i deklasirao vječnog rivala s 3:0, prigrabivši već s jednom rukom Rabuzinovo sunce. Uzvrat u Splitu morao bi biti formalnost za aktualnog prvaka, ne samo zbog rezultata već i očite premoći u kvaliteti...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!