Zimski sportovi

Švicarska bolja od Švedske, Slovačka razočarala

Ante Jukić • četvrtak, 08.05.2008.

Utakmicama A i C skupine, završen je prvi dio natjecanja na SP-u Elitne divizije u hokeju na ledu. Iznenađenje večeri priredila je Švicarska, koja je bila bolja od Švedske, a pomalo neočekivano je i slavlje Norveške u dvoboju s Njemačkom, kojim su Norvežani iznenađujuće prošli dalje, gurnuvši Slovačku u borbu za ostanak...

Ono što su u prvom kolu propustili napraviti Bjelorusi, sinoć je pošlo za rukom hokejašima Švicarske. Pobjedom protiv Švedske osvojili su prvo mjesto u skupini A i u nastavak natjecanja će prenijeti maksimalnih šest bodova. Već je pogodak Paterlinija, postignut u prvoj minuti utakmice, nagovijestio dobru i zanimljivu utakmicu, a do kraja prve trećine, mreže su se tresle još dvaput. Pogodak za Švedsku postigao je Warg, a novo vodstvo Švicarcima donosi Ambuhl.

Nakon druge trećine, u kojoj nije bilo pogodaka, završnica utakmice donosi nova uzbuđenja. U ranoj fazi posljednje trećine, Monett odvodi Švicarsku na dva gola razlike, a taj rezultat stajao je na semaforu sve do posljednje minute. Tada Hornqvist pogađa za 3:2 i donosi tračak nade olimpijskim prvacima, no sve dvojbe oko konačnog pobjednika razriješio je Forster, pogotkom u praznu mrežu nekoliko sekundi prije kraja.

I dok su u se Šveđani i Švicarci borili za prvo mjesto u A skupini, Bjelorusija i Francuska su u izravnom dvoboju odlučivale o trećem mjestu, koje donosi izbjegavanje borbe za ostanak u Elitnoj diviziji. Može se reći očekivano, bolji su na kraju bili Bjelorusi, čija je pobjeda mogla biti i uvjerljivija, da ponovno na golu Francuske nije bilo sjajnog Cristobala Hueta. Za konačnih 3:1, pogotke za pobjedničku momčad postigli su Kalyuzhny, Ugarov i Andrej Kostitsyn, dok je jedini strijelac za Francusku bio Coqueux

U skupini C, do svoje treće pobjede na ovom natjecanju stigli su Finci, koji su sinoćnjim slavljem gurnuli Slovačku u borbu za ostanak, čemu se gotovo nitko prije početka prvenstva nije mogao nadati. Već u 13. minuti susreta, Finci su, golovima Kapanena i Ruutua, imali ugodnih 2:0. No, borbeni Slovaci se ekspresno uspijevaju vratiti u utakmicu. Samo 14 sekundi nakon Ruutuovog pogotka, na 2:1 smanjio je Petrovicky, a za izjednačenje je pogodio Kovacik, minutu i pol prije isteka prve trećine.

Nakon "vatrometnog" prvog perioda, do kraja utakmice vidjeli smo još samo jedan pogodak. Strijelac je bio jedan od najboljih igrača koje je Finska ikad imala, Teemu Selanne. Usprkos silnim nastojanjima Slovaka da stignu do još jednog izjednačenja, više nisu uspjeli pronaći rješenja za Niklasa Backstroma, tako da je njihova sudbina ovisila o susretu Njemačke i Norveške.

Budući da su Nijemci nakon polovice tog susreta, zahvaljujući golovima Sturma i Gogulle, vodili 2:0, činilo se da će Slovačka ipak uspjeti izbjeći posljednje mjesto u skupini. No, Norvežani do kraja utakmice uspijevaju izvesti iznenađujući preokret, i osigurati sebi mjesto u borbi za četvrtfinale.

Pet minuta prije kraja druge trećine, na 2:1 smanjio je Holtet, a stvari na početak vraća Zuccarello Aasen, u osmoj minuti posljednje trećine. Gol za veliko slavlje Norvežana postigao je Morten Ask, četiri minute prije kraja, u trenutku kad su Nijemci imali dva igrača manje na ledu. Osim što su se neočekivano plasirali dalje, Norvežani će u nastavak natjecanja prenijeti i tri boda, dok će Nijemci morati krenuti od "nule".

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo Elitne Divizije

Rezultati, 07.05.2008.

Grupa A:

Švicarska – Švedska 4:2
Bjelorusija – Francuska 3:1

Poredak: 1. Švicarska 9(6), 2. Švedska 6(3), 3. Bjelorusija 3(0), 4. Francuska 0

Grupa C:

Finska – Slovačka 3:2
Norveška – Njemačka 3:2

Poredak: 1. Finska 8(5), 2. Norveška 4(3), 3. Njemačka 3(0), 4. Slovačka 3

Napomena: brojevi u zagradi označavaju broj bodova koje reprezentacije prenose u drugi krug natjecanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!