Zimski sportovi

Traže se ulaznice za veliko finale

Krešimir Ferlak • četvrtak, 08.05.2008.

Večerašnjom prvom utakmicom između Detroita i Dallasa počinju konferencijska finala u NHL-u. Na Zapadu će se Red Wingsi i Starsi boriti za ulazak u finale Stanley Cupa, dok će na Istoku ulaznice u veliko finale tražiti ljuti rivali Pittsburgh i Philadelphia.

Pittsburgh je najuvjerljivija momčad dosadašnjeg dijela doigravanja. Penguinsima je trebalo samo devet utakmica da stignu do osam pobjeda koje su ih dovele do konferencijskih finala. Pittsburgh je u prvom krugu sa čistih 4-0 izbacio lanjske finaliste Ottawa Senatorse i već tada pokazao da ove sezone misle ozbiljno. Drugi krug je donio New York Rangerse, koji su igrali jako dobro, ali Penguinsi su uspješno odgovorili na sve izazove i zasluženo slavili u pet utakmica.

Ključni igrači Pittsburgha su isti oni kao i u regularnoj sezoni. Evgeni Malkin i Sidney Crosby su skupili 14 bodova u tih devet susreta. Malkin je postigao 6 pogodaka, dok je Crosby upisao čak 12 asistencija. Uz njih sve bolje igra Marian Hossa, koji je postigao dva pogotka u zadnjem dvoboju protiv Rangersa, a izvrstan je na vratima Marc-Andre Fleury. Kad se sve to zbroji nije ni čudno da su Penguinsi favoriti i u ovoj seriji.

Međutim, Philadelphia je puna samopouzdanja i već je u regularnoj sezoni pokazala da se zna nositi sa Penguinsima, jer Flyersi su slavili u pet od osam međusobnih susreta. Ipak, optimizam, naravno i dalje stanuje u Pittsburghu.˝Ako ćemo nastaviti igrati kao do sada, znamo da ćemo imati prilike i da ćemo nastaviti pobjeđivati˝, izjavio je mladi napadač Penguinsa Jordan Staal. Priliku za prvu pobjedu imati će u petak kada je na rasporedu prva utakmica finala Istočne konferencije.

Philadelphia je prvi krug doigravanja prošla u sedmoj utakmici, na gostujućem terenu, u produžetku. Teže nije moglo. Ali, nakon tog slavlja u Washingtonu, kao da je momčad dobila dodatnu snagu i nakon toga su uvjerljivo i iznenađujuće izbacili Montreal sa 4-1 u pobjedama. Canadiensi su bili prva momčad Istoka u regularnom dijelu, ali protiv Flyersa nisu imali šanse. Philadelphia igra odlično defenzivno, a u napadu gotovo da koriste svaku priliku i svaku pogrešku protivnika.

Vođa Flyersa u napadačkom dijelu je njihov najskuplji igrač Daniel Briere koji je već sakupio 14 poena, a postigao je 8 golova. Uz njega u napadu fantastično igra i češki veteran Vaclav Prospal, a posebna priča za Philadelphiju je R.J. Umberger. Taj talentirani napadač postigao je već 9 pogodaka u ovom doigravanju, a njih čak 8 zabio je protiv Montreala. Treba istaknuti i braniča Kimmo Timonena koji igra gotovo 25 minuta svaku utakmicu i to protiv udarnih napadača protivnika.

Ipak, najposebnije mjesto u Philadelphiji zauzima Martin Biron. Vratar Flyersa igra u formi života i radi čuda na golu.˝On je bio naš najbolji igrač u seriji protiv Montreala, daje nam svaku večer šansu da pobijedimo˝, izjavio je trener Flyersa John Stevens. Biron je zaista bio izvrstan, ali protiv Penguinsa će orati izvući još malo više za ulazak u veliko finale.

Tako će dvije momčadi iz Pennsylvanije odlučiti o finalistu sa Istoka, a s obzirom na njihov rivalitet,da ne kažem mržnju, očekuju nas pravi rat na ledu, gdje se nikoga neće štedjeti. Pittsburgh je lagani favorit, ali borbenost i želja Flyersa je golema, vidjet ćemo hoće li biti i dovoljna.

Detroit Red Wingsi su prvi od svih izborili konferencijsko finale. Gledajući regularnu sezonu, to nije ništa čudno. Detroit je završio ligu sa najviše pobjeda, sa najviše bodova i krenuo u doigravanje sa prvog mjesta. Protiv Nashvillea je bilo manjih problema, ali su Red Wingsi slavili u šest susreta, dok su nakon toga u potpunosti deklasirali svije ljute rivale iz 90-ih, Colorado Avalanche sa čistih 4-0 i time poslali upozorenje svim drugim momčadima da Red Wingsi ove godine žele do kraja.

Henrik Zetterberg i Pavel Datsyuk naravno predvode ubojiti napad Detroita i u gotovo svakoj utakmici pokažu malo svoje magije. Ali, posebna priča ipak je Johan Franzen. Ovaj švedski napadač postigao je nevjerojatnih 11 golova u deset utakmica doigravanja i tome dodao još tri asistencije. Protiv Colorada je zabio 9 komada i to dva hat-tricka čime je dostigao rekord Jari Kurrija star više od 20 godina. Obranom Detroita naravno zapovijeda najbolji branič svijeta i kapetan Red Wingsa Nicklas Lidstrom.

Vrata će braniti Chris Osgood koji je preuzeo tu poziciju nakon četiri utakmice serije protiv Nashvillea od Dominika Hašeka i ostvario čistih šest pobjeda. ˝Momčad igra odlično, ja znam da ne trebam, kako se kaže, ukrasti utakmicu, trebam samo braniti solidno i sigurno i znam da to mogu˝, rekao je Osgood. Protiv odličnog Dallasa će ipak možda trebati malo više. Detroit je kroz sezonu od četiri susreta, tri puta slavio protiv Starsa, ali ovo su jedni drugi, opasni i defenzivno jaki Starsi i vidjet ćemo kakav odgovor za njih spremaju Red Wingsi.

Dallas je najugodnije iznenađenje ovih doigravanja. Znalo se da Starsi imaju odličnu momčad, ali malo tko im je davao šanse protiv branitelja naslova iz Anaheima. Ipak, Dallas je dva puta slavio u Anaheimu i dva puta kod kuće i sa 4-2 prošao dalje. Drugi protivnik im je bio San Jose, koji je također imao ulogu favorita. Ali, Starsi su sva tri puta slavili kod Sharksa i dodali još jednu domaću pobjedu za prolaz 4-2. Po gore navedenom se može vidjeti da Dallas igra fantastično u gostima.

Kapetan Dallasa, Brenden Morrow igra fenomenalno. Na svakoj utakmici je najbolji igrač na ledu i stalna prijetnja za protivnička vrata. Postigao je sedam pogodaka do sada, a bio je i strijelac onog ključnog, u četvrtom produžetku, u šestoj utakmici protiv Sharksa. Mike Ribeiro i Mike Modano također igraju odlično, a ne smije se zaboraviti ni obrambene igrače, koje predvode veterani, Matthias Norstrom i oporavljenik Sergej Zubov koji je iz utakmice u utakmicu sve bolji.

Vratar Dallasa odlično čuva Marty Turco i za njega će dvoboj protiv Red Wingsa biti pravi izazov. Naime, Turco u devet utakmica u Detroitu u konferencijskim finalima nije još niti jednom slavio. Ali on ne razmišlja puno o tome. ˝Ne mislim na to. Ovo j potpuno druga momčad i druga situacija˝, rekao je Turco. Ima pravo, Detroit i Dallas su danas druge ekipe nego od prije nekoliko godina, ali stare tradicije se ponekad jako teško ruše.

Serija između ove dvije momčadi počinje noćas u Detroitu. Do sada su u ovom doigravanju i Detroit i Dallas uvijek startali pobjedama. Detroit kod kuće, Dallas u gostima. Jedna od tih tradicija će se kasno noćas po našem vremenu prekinuti. Jedna momčad će upisati pobjedu, a u ovoj seriji svaka će pobjeda biti zlata vrijedna i jedan korak bliže prema velikom finalu, finalu Stanley Cupa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!