Zimski sportovi

Švedska i Češka lako, Kanada i SAD jedva

Krešimir Ferlak • petak, 09.05.2008.

Jučer je počeo drugi krug Svjetskog prvenstva hokejaša na ledu. Momčadi su podijeljene u dvije skupine po šest i prve četiri iz svake će izboriti četvrtfinale. Jučer su odigrane po dvije utakmice iz svake skupine u kojima su favoriti stigli do pobjeda...

Švedska se brzo oporavila od šoka koji im je priredila Švicarska dan ranije. Šveđani su lako svladali Dansku sa čak 8:1. Seriju je nakon nešto manje od devet minuta igre otvorio jedan od najiskusnijih, Kenny Jonsson, a nastavio igrač Calgarya Marcus Nilson. Već se tada vidjelo da su Danci u potpunosti inferiorni i da je jedino pitanje koliko će pogodaka završiti iza leđa njihovog vratara.

U drugom periodu su zabili Martensson i Stralman, a do kraju utakmice su se u listu strijelaca za Švedsku upisali Fabricius, Weinhandl, Wallin i Martensson drugi puta, koji je još pridodao dvije asistencije. Za Dansku je počasni pogodak zabio Degn. Treba još spomenuti da je za Švedsku prvu utakmicu na prvenstvu odigrao vratar New York Rangersa Henrik Lundqvist.

Švicarska je nakon velike pobjede nad Švedskom doživjela grubo prizemljenje protiv Češke. Česi su slavili sa 5:0 i pokazali da Švicarska ipak još ne pripada tom najvišem društvu. Martin Erat je zabio u prvom periodu, a susret je riješen u drugom dijelu kad su zabili Kaberle, Elias i Fleischmann. Pred sam kraj utakmice Jiri Novotny je postavio konačnih 5:0.

Češka je uvjerljivom pobjedom istaknula kandidaturu za prvo mjesto u skupini, dok će Švicarci morati čim prije pronaći igru iz prvog kruga kada su sa čvrstom obranom stigli do tri pobjede.

Kanada je imala velikih problema na utakmici na kojoj se to možda najmanje očekivalo. Norveška je nakon pobjede nad Njemačkom pomalo iznenađujuće izborila drugi krug i smatralo se da će biti laki zalogaj za svjetske prvake. Međutim, Kanađani su olako shvatili Norvežane, ali Skandinavci su pokazali da u drugom krugu nema neozbiljnih protivnika.

Utakmica je ipak krenula u očekivanom smjeru. U prvom periodu nakon nešto manje od deset minuta igre Kanadu je u vodstvo doveo Brent Burns. Ali, nakon toga iako su dominirali, igrači Kanade više nisu uspjeli zabiti. Ali zato Norvežani jesu. Iz jedne brze kontre je zabio Mads Hansen. Voda je već bila u ušima Kanađanima kada je sve spasio Rick Nash koji je nakon krasne solo akcije manje od četiri minute prije kraja zabio za konačnih 2:1.

Najljepšu utakmicu dana odigrali su SAD i Njemačka. Iako su Nijemci dugo prijetili, Amerikanci ipak nisu dopustili iznenađenje i slavili su sa 6:4. Po početku utakmice se nije činilo da će biti neizvjesno. Nakon samo tri minute igre reprezentacija SAD-a imala je 3:0. Zabili su Parise, O'Sullivan i Wisniewski. Ipak, već do kraja perioda se Njemačka vraća u igru nakon golova Hackerta i Schmidta.

SAD u drugom periodu ponovno odlazi na dva razlike kada u situaciji sa dva igrača više zabija Jason Pominville. Nijemci se i dalje ne predaju te je Busch do kraja perioda smanjio, a početkom treće je izjednačio Michael Bakos. Snage za iznenađenje ipak nije bilo pa je ubrzo zatim Parise postigao drugi gol večeri, a konačnih 6:4 postavio je Brown.

Rezultati, 8.5. 2008:

Skupina E:

Švedska – Danska 8:1

Švicarska – Češka 0:5

Skupina F:

Kanada – Norveška 2:1

SAD – Njemačka 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!