Tenis

Švicarac u polufinalu Rima, ali ne Federer!

Vedran Babić • petak, 09.05.2008.

Samo dva dana nakon što je Rafael Nadal napustio turnir iz Masters serije u Rimu, pridružio mu se i prvi tenisač svijeta Roger Federer poslije neočekivanog poraza u dva tie breaka od Radeka Štepaneka. Švicarska će, međutim, ipak imati predstavnika u sutrašnjem polufinalu. To je Stanislas Wawrinka koji se morao svojski potruditi za pobjedu protiv osmog na svijetu, Jamesa Blakea. Andy Roddick je sa 7:6 u trećem setu izbacio Tommyja Robreda, dok je Nicolas Almagro predao meč Novaku Đokoviću...

Kao da ispadanje kralja zemlje u srijedu nije bilo dovoljno, pa su posjetitelji Foro Italica svjedočili porazu i najboljeg tenisača planete. Roger Federer izgubio je po drugi put u karijeri od Radeka Štepaneka, nakon što je Čeh dobio prvi međusobni dvoboj još 2002. na zemlji Gstaada. Od tada je Federer bio uspješniji u četiri navrata, ali mu u Rimu očigledno nije bilo suđeno. Prvi set je, doduše, bio potpuno podređen Švicarcu, koji je u toj dionici susreta izgubio samo četiri poena na servisu, osvojivši svih 20 poena nakon ubačenog prvog početnog udarca. Ipak, to nije bilo dovoljno da se ugrozi solidnog Štepaneka koji je također bez većih problema držao servis do tie breaka koji mu je pripao sa 7-5.

Sjajnu igru iz prvog seta Štepanek je prikazao i u većem dijelu nastavka. Odmah je oduzeo servis Federeru za vodstvo od 3:0, ali ovaj ipak vraća izgubljeno u sedmom gemu, samo da bi već u idućem gemu ponovno posrnuo na vlastitom servisu. U tim trenucima Fedex pojačava ritam i poslije još jednog vraćenog breaka čvrsto drži servis od nove trinaeste igre. Iako se činilo kako će svjetski broj jedan nakon početne prednosti od 3:0 i 5:2 lako privesti set kraju, borbeni Čeh osvaja sedam od posljednjih devet poena i realizira drugu meč loptu za svoju vjerojatno najveću pobjedu karijere. 29-godišnji Štepanek ove je sezone ostvario skromni učinak; finale San Josea i dva polufinala na manjim turnirma (Sydney, Memphis), pa je stoga bilo prilično teško predvidjeti njegovu pobjedu protiv Rogera Federera, posebno nakon što je švicarski Čarobnjak osvojio Estoril i igrao više nego ravnopravno protiv Nadala u finalu Monte Carla.

Čast Švicarske sada je u rukama Stanislasa Wawrinke. 23-godišnjak je izborio svoje prvo polufinale na turnirima iz Masters serije te će od ponedjeljka po prvi put u karijeri biti član Topa 20. Wawrinka je u meču dugom 2 sata i 31 minutu pobijedio osmog nositelja Jamesa Blakea sa 6:7 (5), 7:6 (5), 6:1. Za finale će se boriti protiv šestog tenisača svijeta i još jednog Amerikanca, Andyja Roddicka, koji je i u osmom međusobnom dvoboju savladao godinu dana starijeg Tommyja Robreda sa 6:3, 4:6, 7:6 (4). U prvom je setu Roddick rano došao do breaka kojeg nije više ispuštao, na što je Robredo odgovorio obratom u desetom gemu drugog seta, da bi ovogodišnji osvajač San Josea i Dubaija sa 7:4 osigurao svoje drugo polufinale u Rimu nakon 2002. Interesantno je da je upravo to polufinale prije šest godina Roddick izborio pobjedom protiv svog današnjeg protivnika.

Akciju na središnjem terenu su zatvorili treći nositelj Novak Đoković i Nicolas Almagro. Očekivao se veliki meč dvojice talentiranih zemljaša, ali su posjetitelji vidjeli samo osam gemova. Prvi je set pripao Đokoviću sa 6:1, da bi nakon prvog gema drugog seta Španjolac predao meč i tako upisao svoj peti poraz na zemlji ove sezone. Sutrašnji polufinalni program, dakle, svojim prvim međusobnim dvobojem otvaraju Andy Roddick i Stanislas Wawrinka ne prije 14 sati, a slijede ih Novak Đoković i Radek Štepanek. Srpski tenisač vodi 2-1 u međusobnom omjeru, a posljednji dvoboj je onaj fantastičan triler iz drugog kola US Opena prošle godine, kada je Đoković nakon 4 sata i 40 minuta igre pobijedio sa 7:6 u petome setu.

ATP Masters Series Rim, četvrtfinale: Štepanek (Češka) – Federer (Švicarska, 1) 7:6 (4), 7:6 (7), Đoković (Srbija, 3) – Almagro (Španjolska) 6:1, 1:0, predaja, Roddick (SAD, 6) – Robredo (Španjolska, 14) 6:3, 4:6, 7:6 (4), Wawrinka (Švicarska) – Blake (SAD, 8) 6:7 (5), 7:6 (5), 6:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!