Tenis

Malo tenisa u Rimu

Ivor Krapac • subota, 10.05.2008.

Nevjerojatna nesreća pogodila je polufinalni dan Masters Series turnira u Rimu. Oba meča posljednje četvorice donijela su mizerno malo tenisa, cjelokupni program trajao je kombinirano niti sat vremena...

Ovakvo nešto organizatori i gledatelji vjerojatno nisu zamišljali ni u najcrnjem scenariju. Sve je bilo spremno za subotu ispunjenu kvalitetnim tenisom, kako to obično i biva u polufinalu nekog Masters Series turnira, a dogodilo se jedno veliko ništa - Andy Roddick i Radek Štepanek nisu mogli pružiti više protiv Stanislasa Wawrinke, odnosno Novaka Đokovića, i jedan i drugi predali su prije nego smo stigli vidjeti pravu borbu na terenu.

Prvi čin nesretne subote dogodio se s 15-ak minuta dugim dvobojem Stanislasa Wawrinke i Andyja Roddicka. Šestopostavljeni Amerikanac je bez značajnog otpora ispustio prva tri gema, a ubrzo se vidjelo i zbog čega - pri jednom pokušaju stizanja loptice u trećem gemu zaustavio se s bolnom grimasom na licu, dao do znanja da se tjelesno ne osjeća dobro, ubrzo tražio fizioterapeuta, ali nije pomoglo. Bol u leđima i vratu koja ga je, kako je pojašnjavao još na terenu, uhvatila satima prije meča jednostavno je bila previsoka prepreka.

Nakon izgubljenog prvog poena četvrtog gema Roddick je zaključio da nastavak nema smisla, pa je Wawrinka pri vodstvu od 3:0 dramatično skraćenim putem osigurao put u svoje prvo Masters Series finale u karijeri. Iako nikad nije ugodno slaviti na takav način, Švicarac je, kako se tada činilo, barem mogao biti zadovoljan zbog više odmora i svježine uoči nedjeljnog finala u odnosu na suparnika. No, na koncu nije ispalo tako.

Dvoboj Radeka Štepaneka i trećepostavljenog Novaka Đokovića potrajao je tek nešto više od pola sata. Čeh se u prvom setu doslovno nije mogao sastati s lopticom niti išta ubaciti u teren i već tada je bilo sasvim razvidno da nešto nije u redu. Obzirom da je dogurao do polufinala i pritom u petak u četvrtfinalu upisao veliku pobjedu nad Rogerom Federerom, jasna je stvar da zdravi Štepanek ne bi mogao odigrati tako loše.

No, subotnji Štepanek očito nije bio zdrav. Nakon izgubljenog prvog seta s "kvrgom" zatražio je pomoć liječnika, mjerenje pulsa i medicinski time-out, a gubitak prvog gema drugog seta nije popravio stvari, pa je nepostavljeni Čeh učinio isto što i Roddick u prvom polufinalu - sam prekinuo vlastitu patnju na terenu. Kao razlog predaje kasnije je naveo iscrpljenost i mučninu uzrokovanu vrućinom.

Ljubiteljima tenisa u Rimu i svima ostalima koji prate turnir ostaje nada da se nesretna subota neće ponoviti i u nedjelju u finalu. Obzirom na njihovu kvalitetu i ovotjedne nastupe, dakako, ne računajući današnje, Đoković i Wawrinka sposobni su odigrati meč u kojem će se uživati. Bit će to njihov šesti susret na ATP turnirima ili u Davis Cupu, uz vodstvo prvog srpskog reketa s 3-2 u međusobnom omjeru.

Podsjetimo, jednom su se sastali i u Hrvatskoj, u finalu Umaga 2006. godine, no taj meč možda je bolje i ne spominjati, čisto iz praznovjerja - Švicarac ga je dobio Đokovićevom predajom u tie-breaku prvog seta.

Masters Series Rim, 10.5.2008., polufinale: Wawrinka (Švicarska) - Roddick (SAD, 6) 3:0, predaja Roddicka, Đoković (Srbija, 3) - R. Štepanek (Češka) 6:0, 1:0, predaja Štepaneka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!