Nogomet

Kontinent slavi, Jadran tuguje

Tomislav Globan • nedjelja, 11.05.2008.

Slavljenički, treću godinu u nizu, Dinamo je okrunio najuvjerljivije osvojeni naslov prvaka u povijesti Hrvatske. Razloga za slavlje imaju i Podravci koji su titulom viceprvaka odigrali najbolju sezonu od osnutka kluba i još jednom izborili Kup Uefe. Osjećaji ponosa, ali i žala miješaju se u Osijeku, dok će Rijeka i Hajduk ovu sezonu htjeti što prije izbrisati iz pamćenja...

S 28 bodova prednosti ispred drugoplasiranog, Dinamo je zaključio desetu šampionsku prvenstvenu sezonu od samostalnosti Hrvatske. Iako tek trebaju odigrati uzvrat finala Kupa i potvrditi novu dvostruku krunu, već sada možemo reći da je ovo najuspješnija sezona u posljednjih desetak godina maksimirskog kluba. Modri su naslov osvojili dominacijom kakva još nije viđena u hrvatskom nogometu (i koja će teško u skorije vrijeme biti ponovljena), a opjevana amsterdamska noć ono je što ovu sezonu izdiže iznad mnogih prijašnjih.

U subotu se u Maksimiru igrala utakmica za koju bi slučajni promatrač teško povjerovao da se radi o dvoboju u tom trenutku prve i drugoplasirane momčadi lige. Iako je isključenje Čaglja (čini se ipak prestrogo) umnogome usmjerilo utakmicu, Rijeka osim trenutka inspiracije i krasnog pogotka mladog Tadejevića nije pokazala baš ništa. Momčad Zlatka Dalića u proljetnih je 14 utakmica osvojila 16 bodova. Za usporedbu, samo su Zadar, Inter i Međimurje proljetos prikupili manje. Malo je to, premalo za momčad koja pretendira na europske pozicije.

Sezona 2007/2008 zlatnim će slovima biti upisana u knjige koprivničkog nogometa. Slaven Belupo u najboljoj sezoni u svojoj stogodišnjoj povijesti okitio se naslovom viceprvaka Hrvatske što od ove nerazvikane, ali izuzetno kompaktne i srčane ekipe iz srca Podravine očekivao nije nitko. Slaven je do drugog mjesta došao zahvaljujući izvanrednim igrama na svom terenu koje su u potpunosti prebrisale loš učinak u gostima. Naime, koprivnički Gradski stadion jedina je neosvojena domaća tvrđava ove sezone na kojoj je sastav Krunoslava Jurčića trijumfirao 14 puta uz tek tri remija i niti jedan poraz.

Tako će nakon godina nastupanja u Intertoto kupu, Slaven i drugu sezonu zaredom predstavljati hrvatski nogomet u Kupu Uefe. Podravci nikada nisu razočarali u europskim dvobojima (dapače, sjetimo se Aston Ville, Deportiva i Stuttgarta), a poželimo im nastavak te tradicije uz ovaj put ipak lakšeg protivnika od turskog giganta.

Porazom u Kranjčevićevoj Hajduk je samo potvrdio gorak okus koji će ostati nakon još jedne sezone za zaborav. Splićani su ponovili najgori HNL plasman u svojoj povijesti, osvojivši na kraju peto mjesto, baš kao i prije dvije sezone nakon koje se činilo da gore ne može. Mnogo je toga na Poljudu pošlo krivo ove godine; od nerealnih očekivanja s početka sezone, konstantnih previranja u upravi kluba, višestrukih promjena trenera pa do gotovo nevjerojatno čestih ozljeda ključnih prvotimaca. Hajduk će tako ovog ljeta, po tko zna koji put, krenuti ispočetka. Postavlja se pitanje hoće li nova uprava napokon više povjerenja pružiti domaćim snagama, pa i po cijenu još jedne žrtvovane sezone, ili će opet pribjeći jednokratnim rješenjima dovođenja posuđenih pojačanja? Zbog dobrobiti hrvatskog nogometa, nadajmo se ne ovo drugo...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!