Zimski sportovi

Franzenu je ime Datsyuk

Ante Jukić • utorak, 13.05.2008.

Detroit Red Wingsi nalaze se na korak od plasmana u finale Stanley Cupa, nakon što su noćas ostvarili i treću pobjedu protiv Dallasa, u finalnoj seriji Zapadne konferencije...

Čini se da su Starsi sve svoje "gorivo" potrošili u tvrdim i neizvjesnim dvobojima s Anaheimom i San Joseom. Ni noćas, u prvoj utakmici serije u Teksasu, nisu uspjeli pronaći rješenje za sjajne Red Wingse, tako da ih sada samo čudo može spasiti od eliminacije.

Baš kao u prethodnu utakmicu, Detroit je i u ovu ušao bez svog najboljeg igrača u playoffu, Johana Franzena, no ni to nije puno pomoglo Dallasu. U odsutnosti sjajnog Šveđanina, stvari je u svoje ruke uzeo Pavel Datsyuk, koji je sa dva postignuta pogotka u prvoj trećini nagovijestio da će to biti njegova večer. Prvi je gol Rus postigao u 10. minuti, na lijepu asistenciju Henrika Zetterberga, dok mu je kod drugog asistirao još jedan Šveđanin, Tomas Holmstrom. Između dva Datsyukova pogotka, za domaće je zabio Nicklas Grossman, tako da su Starsi na prvi odmor ipak otišli sa minimalnim zaostatkom.

Početkom druge trećine, Brad Richards je s(p)retnim pogotkom ponovno vratio stvari na početak te podigao atmosferu u, do tada prilično mirnom, American Airlines Centru. No, nada za domaćine kratko je trajala. U 12. minuti drugog perioda, lijepu akciju odigrali su Niklas Kronwall i Jiri Hudler, koji je izašao sam pred domaćeg vratara Martyja Turca i svladao ga efektnim backhand udarcem. Ovaj gol posebno je teško pao Starsima, budući da je to bilo razdoblje igre u kojem su oni bili dominantnija momčad na ledu.

Konačno rješenje ovog dvoboja, stiglo je na samom početku posljednje trećine, kada Zetterberg zabija u situaciji dok su domaćini imali igrača više. Bio je to šok od kojeg se Starsi više nisu uspjeli oporaviti. Konačnih 5:2, svojim je trećim pogotkom postavio Pavel Datsyuk, tri minute prije kraja. Bio je to njegov prvi hattrick najjačoj hokejaškoj ligi svijeta. Kada već govorimo o vrijednim postignućima, treba spomenuti da je ovo bila deveta uzastopna pobjeda Red Wingsa u playoffu, što je zaista zastrašujući podatak.

Kolike su sada šanse Dallasa za pobjedu u ovoj seriji, najbolje oslikavaju riječi Brada Richardsa. "Nalazimo se u vrlo teškoj situaciji, lagao bih kad bi rekao drugačije", izjavio je strijelac drugog pogotka za domaćine, te na kraju dodao, u nešto optimističnijem tonu: "No, dok god se igra, šanse postoje. Moramo dati sve od sebe i probati pobijediti sljedeću utakmicu".

A sljedeća utakmica na rasporedu je u srijedu, također u Dallasu. Bez obzira na vrlo vjerojatnu eliminaciju od Red Wingsa, Starsi bi svakako željeli izbjeći "metlu" pred svojim navijačima.

NHL doigravanje, rezultati, 12.05.2008.

Zapadna konferencija - finale:
Dallas – Detroit 2:5 (0-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!