Zimski sportovi

Rusi i Kanađani s prvih pozicija po medalje

Krešimir Ferlak • utorak, 13.05.2008.

Kao što je uostalom bilo i očekivano, Rusija i Kanada, dva najveća favorita prvenstva sa prvih mjesta ulaze u četvrtfinale. Rusi su svladali Švicarsku, a Kanađani Finsku. U ostalim susretima SAD su pregazile Norvešku, koja je ipak u četvrtfinalu, zahvaljujući Njemačkoj pobjedi nad Latvijom...

Rusija i Švicarska su u međusobnom dvoboju odlučivale o prvom mjestu u Skupini E. No, nije to bio pravi derbi. Rusija je bez većih problema stigla do pobjede, puno lakše nego što pokazuje krajnji rezultat od 5:3. Rusi tako prema očekivanju sa prvog mjesta ulaze u četvrtfinale.

Dimitrij Kalinjin je doveo Ruse u vodstvo u 16.-oj minuti utakmice, a do kraja tog perioda još su i Alex Ovečkin i Maksim Sušinskij zabili za velikih 3:0. Sredinom četvrte Sergej Fedorov je postavio 4:0 i to je bio rezultat nakon dva perioda. Tek tada se Švicarci bude i smanjuju preko Sannitza i Vauclaira, a prednost od tri razlike rusima tri minute prije kraja susreta svojim drugim pogotkom utakmice vraća Sušinskij. Konačnih 5:3 u posljednjim trenucima susreta postavlja Romano Lemm.

Rusi sa broja jedan i puni optimizma dočekuju četvrtfinale, dok je Švicarska zauzela četvrto mjesto. Ove dvije ekipe će se tako međusobno naći u četvrtfinalu, s obzirom na novi sustav natjecanja gdje se skupine ne križaju nego igraju ponovno međusobno momčadi iz iste skupine. Drugi četvrtfinalni par iz ove skupine čine Češka i Švedska.

Reprezentacija SAD-a se lako poigrala sa Norveškom i osvojila treće mjesto u Skupini F. Neizvjesnost je trajala svega desetak minuta, a tada igrač Rangersa Brandon Dubinsky dovodi SAD do vodstva. Do kraja perioda još su zabili Brown i Kane.

U drugom periodu ista priča, ovoga puta su zabili Dubinsky drugi puta, zatim igrači New Jerseya Parise i Martin. Za Norvežane je smanjio Trygg. U trećem periodu konačan rezultat postavljaju Brown, Kessell i Dubinsky koji je time upotpunio svoj hat-trick. Norveška je unatoč porazu izborila četvrto mjesto i četvrtfinale zahvaljujući Njemačkoj i njihovoj pobjedi nad Latvijom dok SAD u četvrtfinalu čekaju Finsku koja je izgubila od Kanade.

Kanađani su krenuli silovito i već nakon 33 sekunde Ryan Getzlaf je doveo aktualne svjetske prvake u vodstvo. Ipak, ubrzo zatim Antti Pihlstrom koristi kontru Finske sa igračem manje i izjednačuje. Do kraja perioda je Shane Doan vratio prednost Kanadi. I u drugom periodu dominacija Kanađana, a nju su okrunili golovima Danya Heatleya i Patricka Sharpa.

U trećem periodu po dva pogotka sa svake strane. Prvo je Doan povisio na 5:1, a ubrzo zatim je Pihlstrom svojim drugim pogotkom večeri smanjio na 5:2. Četiri razlike je vratio Heatley, a konačan rezultat je postavio Tuomo Ruutu. Kanađani u četvrtfinalu čekaju Norvešku, dok će Finska igrati protiv reprezentacije SAD-a.

Latvija je imala odličnu priliku da pobjedom protiv Njemačke, koja je već izgubila sve šanse za drugi krug, uđe u četvrtfinale, ali tu šansu nisu iskoristili i omogućili su Norveškoj ulazak među osam. Kada je sredinom drugog perioda Krasums pogodio za 3:2 , činilo se da Latvijci idu prema pobjedi. Ali, Njemačka odigrava odličan treći period i sa tri pogotka koje su postigli Schubert, Seidenberg i Ullmann preokreće rezultat i odnosi pobjedu i baca Latviju u očaj.

U utakmici koja nije imala nikakvog značaja za četvrtfinale, Danska je pogotkom Regina u produžetku sa 3:2 svladala Bjelorusiju.

Rezultati, 12.5.2008:

Skupina E:

Švicarska – Rusija 3:5

Bjelorusija – Danska 2:3 (OT)

Konačni poredak 1. Rusija 13, 2. Češka 9, 3. Švedska 9, 4. Švicarska 9, 5. Bjelorusija 3, 6. Danska 2

Skupina F:

SAD – Norveška 9:1

Kanada – Finska 6:3

Latvija – Njemačka 3:5

Konačni poredak: 1. Kanada 15, 2. Finska 11, 3. SAD 9, 4. Norveška 4, 5. Njemačka 3, 6. Latvija 3

Parovi četvrtfinala (srijeda 14.5.2008):

Rusija – Švicarska

Češka - Švedska

Kanada – Norveška

Finska - SAD

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!