Nogomet

Stadion na hrvatski način

Vedran Attias • srijeda, 14.05.2008.

Ponovno je aktualna tema oko stadiona u Zagrebu i ponovno se vode diskusije na temu treba li Zagrebu veliki ili mali stadion, treba li biti na Kajzerici, Laništu, Maksimiru ili nekom desetom mjestu, hoće li biti referenduma ili neće, tko će graditi stadion i slične, no nitko ne postavlja jedno vrlo logično pitanje - a zašto naš stadion, gdje god bio, toliko košta?

Već godinama traju (iste) rasprave oko maksimirskog stadiona i, zapravo, nikada se ništa nije konkretno napravilo - izvidi, uvidi, izvještaji, rasprave i slični izrazi političkog žargona ne dovode bagere i dizalice na stadion i ništa se ne radi. Stadion stoji, uloženo propada i svi se nadaju kako će netko drugi riješiti njihov problem. Krenimo redom...

Treba li Zagrebu stadion od 50.000? Naravno, postoje argumenti i za i protiv. Isplati li se graditi stadion koji će biti pun jednom u deset godina kada dođe Srbija ili Partizan? Opet s druge strane, kada se već gradi barem neka se gradi pošteno; naša reprezentacija zaslužuje pravi stadion, uostalom, tko zna; možda za pet godina dođe "Dinamov Abramovič" i napravi novi Chelsea. Iako je to vrlo teško, pokušat ćemo zanemariti ova pitanja.

Treba li stadion biti na Maksimiru, Laništu ili Kajzerici? Također, mišljenja su podijeljena. Netko je vezan za Maksimir, netko smatra kako je Lanište odlično prometno povezano, a nekome je Kajzerica najbliže. Mišljenje niže potpisanog je kako Dinamov stadion može biti samo i jedino u Maksimiru, no kako god gledali o ovom pitanju trebaju odlučiti - oni koji ga koriste i oni koji na njemu borave, odnosno to bi u ovom slučaju bili - Dinamo, navijači Dinama (oni koji zapravo idu na utakmice, a ne "derbi" navijači) i reprezentacija. Iako je ovo još teže - i to sve ćemo zanemariti.

Ono što nitko ne smije zanemariti je - cijena. Prije nekoliko godina u Zagrebu se uređivao Bundek i u Novom Zagrebu je napravljen prekrasan park. Kada je gradonačelnik grada Zagreba gostovao u radijskoj emisiji, nazvala je starija gospođa i rekla kako ona smatra da je 55 milijuna kuna koliko je uloženo u Bundek previše i kako se to moglo napraviti za 45 milijuna kuna. Prvo što je autoru ovog teksta palo napamet bilo je: kako ona uopće i otprilike zna koliko košta uređenje parka?

I zaista, gospođa nije imala pojma koliko to košta, no, "malo" je drukčija stvar sa stadionom. Kada se počela ponovno aktualizirati tema oko Maksimira, cifre koje su se pojavljivale u javnosti izgledale su, blago rečeno, nestvarno. Naime, iako svi mjerodavni u izjavama izbjegavaju brojeve i "konačni plan se još mora izraditi", zaključak je ovaj - 240 milijuna eura gradnja stadiona u Maksimiru, 100 milijuna eura zamjenski stadion na Kajzerici i 80 milijuna eura atletska staza na Sveticama.

Činjenicu što su Portugalci izgradili dva stadiona od po 30.000 mjesta za manju cijenu nego što će Zagreb platiti atletsku stazu na Sveticama pokušat ćemo, istina teška srca, zanemariti - očito ona staza koja je sada na Sveticama samo običnom laiku izgleda kao da se po njoj zapravo može trčati dok je prava istina potpuno drugačija. Možda nova staza bude pozlaćena ili tako nešto što bi zapravo opravdalo toliki novac, no, da ne bih postao gospođa s radija i Bundekom, ne znam koliko košta uređenje atletske staze, ma što god "uređenje atletske staze" značilo, ali zato koliko košta stadion - zna svatko tko se zna služiti Internetom.

Vratimo se na 100 milijuna za Kajzericu i 240 milijuna eura za Maksimir. Zvuči zaista nevjerojatno i puno, zar ne? Vrlo je jednostavan odgovor zašto je to tako - zato jer je! Portugal je za Europsko prvenstvo 2004. napravio nekoliko stadiona i, gle čuda, jeftinije nego što mi radimo atletske staze, a kamoli stadione. Stadion Jose Alvalade na kojem inače igra Sporting prima 50.466 gledatelja koštao je 57 milijuna eura. Sigurno je neka greška...

Luz na kojem igra Benfica, prima 65.647 gledatelja i koštao je 85 milijuna eura. Dragao, dom Porta, prima 50.002 gledatelja i košta 98 milijuna eura. Zaista nevjerojatno kako jeftine stadione rade ti Portugalci... Kada čovjek pogleda te brojeve i cifre koje su "vrte" oko Maksimira - svatko (normalan) se zapita: pa tko to radi nama stadion, a tko je radio njima?, i još bolje pitanje: zašto taj David Copperfield ne napravi i nama stadion?

St. Jakob Park stadion je na kojem Švicarska i Češka 7. lipnja u 18 sati otvaraju Euro 2008. Stadion se počeo graditi 13. prosinca 1998., a utakmica otvaranja igrala se 15. ožujka 2001. Stadion je specifičan po solarnim ćelijama na krovu koje skupljaju dovoljno energije za funkcije stadiona koji u sebi sadrži restorane, kafiće, fitness i shopping centar, 107 apartmana i 680 parkirnih mjesta na dva kata te prima 42.500 gledatelja. I? Koliko košta? 116 milijuna eura, odnosno 16 milijuna eura više od zamjenskog stadiona na Kajzerici. Ma dajte ljudi...

Dobro, sada se već očito svatko uvjerio kako se za europsko prvenstvo stadioni mogu vrlo povoljno napraviti; očito postoji popust na količinu, no kako onda objasniti cijenu amsterdamske Arene? Prekrasan stadion s pomičnim krovom, liftovima i pomičnim stubama kojima se gledatelj penje/vozi do svojeg mjesta, bezbroj ulaza na stadion, 51.628, naravno, natkrivenih mjesta za 96 milijuna eura! Znači umjesto zamjenske (!) Kajzerice - Zagreb dobije Arenu i četiri milijuna eura. Tko je tu lud?

Jedino što osoba koja i dalje vjeruje kako je zagrebački stadion opravdano skup može reći jest kako je većina ovih stadiona, osim St. Jakob parka, građena prije i kako su ove godine "stadioni naglo poskupili". Iako zvuči dosta glupo i nerealno, možemo i to provjeriti i - eto stadiona koji se otvara 2009. - Gazprom Arena u Saint Petersburgu. Stadion kapaciteta 62.167, s pomičnim krovom, posebnim mehanizmom koji otapa led i snijeg na terenu, terenom koji se može maknuti kako bi se očuvao (da, dobro ste pročitali - teren se može maknuti), mali milijun lampica zbog kojih će stadion mijenjati boje koje god čovjek poželi i sve to za 145 milijuna eura. Kako? Pitajte "Kisho Kurokawa Architect & Associates". Nije sramota ne znati - sramota je ne pitati.

Hoće li Kajzerica izgledati kao Arena u Amsterdamu? Hoće li Maksimir / Plavi Vulkan / Dom Modrih ili New Maksimir izgledati kao novi stadion Zenita? Vrlo je mala vjerojatnost da će stadion(i) u Zagrebu imati pomični krov, pomični travnjak, preko 100 ulaza / izlaza ili liftove? Ako neće, trebamo se zapitati - koliko koštaju građevinski radovi u Hrvatskoj? Koliko koštaju dozvole i jesu li plaće radnika u Hrvatskoj baš toliko veće nego u Portugalu, Austriji ili Nizozemskoj? Ili, bez okolišanja, koliko u Hrvatskoj koštaju "posrednici"? Netko će očito masno zaraditi na stadionima, a tko će to platiti - zna se, ne?

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2013. u 19:45
    Bolje da je na Europski!
    Obrisan korisnik