Zimski sportovi

Baš kao i u Moskvi

Ante Jukić • četvrtak, 15.05.2008.

Noćas su odigrane četvrtfinalne utakmice Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu. U najzanimljivijim susretima, Švedska i Finska su tek nakon produžetaka svladale Češku, odnosno SAD-e, dok su Rusija i Kanada svoj posao odradile bez većih problema...

Pomalo neobičan sustav natjecanja na ovom prvenstvu, donio je drugi uzastopni susret Švedske i Češke. Baš kao i u onoj prvoj, koja nije nosila toliku rezultatsku važnost, Šveđani su i u sinoćnjoj utakmici bili bolji, te se tako plasirali među četiri najbolje reprezentacije na ovom natjecanju.

Važnost utakmice donijela je puno nervoze i kod jednih i kod drugih, tako da je prva trećina protekla u prilično rastrganoj igri, u kojoj nismo vidjeli pogodaka. Nastavak susreta konačno donosi pravi hokej, a prvi do vodstva stižu Šveđani, kada Patric Hornqvist koristi "odbijanac" nakon udarca Antona Stralmana i smješta pločicu iza leđa Milana Hnilicke. Bilo je to u sedmoj minuti druge trećine. No, samo tri minute kasnije, Tomas Rolinek zabija na sličan način te ponovno vraća stvari na početak.

Posljednji period utakmice bolje su otvorili Česi, a njihov pritisak urodio je plodom osam minuta prije kraja, kada Radim Vrbata prvo iznuđuje, a zatim i realizira kazneni udarac, dovevši tako svoju reprezentaciju na korak od plasmana u polufinale. Ipak, tri i pol minute prije isteka vremena, Marcus Nilson izjednačuje na 2:2 i odvodi utakmicu u produžetak. Tamo su više sreće i spretnosti imali Šveđani, a junak pobjede bio je Mattias Weinhandl, koji je iz vrlo teške situacije, gotovo iz ležećeg položaja, uspio ubaciti pločicu u mrežu. Švedska se tako, usprkos prilično "šarenom" sastavu koji je doputovao u Kanadu, još jednom plasirala u polufinale SP-a, gdje ih čeka domaćin natjecanja.

Za razliku od Šveđana, koji su za svoju pobjedu morali proliti puno znoja, Kanađani su svoj posao odradili bez problema. Iako su protiv istog protivnika, u grupnoj fazi natjecanja, do pobjede došli tek u posljednjim trenucima, domaćini Norvežanima sinoć nisu pružili ni najmanju šansu.

Već u prvoj minuti susreta, najbolji strijelac prvenstva, Dany Heatley, načeo je mrežu norveškog vratara Pala Grotnesa. Bio je to njegov već deseti gol na prvenstvu. U osmoj minuti susreta, Kanađani nepotrebno dobivaju dva isključenja, te daju Norvežanima neočekivanu priliku, koju koristi Morten Ask, tako da je rezultat izjednačen. No, samo tri minute poslije, Ryan Getzlaf na identičan način vraća Kanadu u vodstvo, u trenutku kad je Norveška imala dva igrača manje na ledu. 2:1 je ujedno bio i rezultat kojim je završila prva trećina.

Kada je Mathis Olimb, u petoj minuti druge trećine, izjednačio na 2:2, činilo se da bi ipak mogli gledati neizvjesnu utakmicu. No, ispostavilo se da je to bilo sve što su Vikinzi sinoć napravili. Do kraja utakmice Kanađani su se potpuno razigrali, tako da je bilo samo pitanje koliko će "komada" završiti u norveškoj mreži. Za konačnih 8:2, u strijelce su se još upisali Roy (3), Nash (2) i Toews.

Baš kao u slučaju Švedske i Češke, Rusi i Švicarci su također odigrali svoju drugu uzastopnu utakmicu na prvenstvu. I opet su Rusi bili uvjerljivi, ne dopustivši ovaj put Švicarskoj ni počasni pogodak.

Utakmica je zapravo riješena već nakon šest minuta, budući da su Rusi u tom razdoblju postigli čak tri pogotka. Strijelci su bili Semin, Afinogenov i Zaripov. Do kraja prve trećine rezultat se nije više mijenjao, a početak druge donio je novi uragan Rusa. Na 4:0 povisio je Sergej Fedorov, još jedan pogodak dodao je Afinogenov, a golijadu je zaključio Alex Ovečkin, dvije minute prije kraja drugog perioda. U posljednjih 20 minuta, Rusija je malo smanjila "gas", čuvajući se za polufinale, tako da više nije bilo pogodaka.

A u polufinalu, Rusi će imati priliku revanširati se Fincima, koji su ih izbacili u polufinalu prošlogodišnjeg SP-a, igranog u Moskvi. Finci su u četvrtfinalu pobijedili SAD-e, drugi put na ovom natjecanju, a i noćašnji je susret, baš poput onog prvog, ponudio mnogo uzbuđenja.

I dok su u ponedjeljak Amerikanci vodili većim dijelom susreta, pa na kraju ispustili prednost, noćas je situacija bila obrnuta. Finska je u prve dvije trećine postigla po jedan pogodak, strijelci su bili Ruutu i Niskala, te se činilo da će u posljednjem periodu rutinski privesti utakmicu kraju. Međutim, četiri minute prije kraja Phil Kessel smanjuje na 2:1, a ni minutu poslije tog gola, Drew Stafford zabija za 2:2 i donosi produžetke svojoj reprezentaciji. No, Amerikanci ipak nisu uspjeli izvesti potpuni preokret, tako da se Finska plasirala u polufinale SP-a treću godinu zaredom. Strijelac pobjedničkog pogotka bio je Sami Lepisto.

Polufinalni susreti na rasporedu su u petak, a interesantno je da su parovi identični onima iz Moskve, sa prošlogodišnjeg prvenstva. Kanada će odmjeriti snage sa Švedskom, dok će Rusi protiv Finske tražiti revanš za moskovski poraz.

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo Elitne Divizije

Četvrtfinale:

Švedska – Češka 3:2 (OT)
Kanada - Norveška 8:2
Rusija - Švicarska 6:0
Finska - SAD 3:2 (OT)

Parovi polufinala:

Kanada – Švedska
Rusija - Finska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!