Zimski sportovi

Rusija prejaka za Finsku

Ante Jukić • petak, 16.05.2008.

Saznali smo ime prvog finalista ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu. To je reprezentacija Rusije, koja je u prvom polufinalnom susretu s uvjerljivih 4:0 svladala Finsku...

Rusi nisu morali previše čekati na "osvetu" Fincima, nakon što su ih ovi izbacili u polufinalu prošlogodišnjeg SP-a, igranog u Moskvi. Zbornaja danas nije dala ni najmanju šansu svojim protivnicima te je tako izborila plasman u finale, prvo nakon 2002. godine.

Utakmica je počela oprezno i čvrsto s obje strane, što je bilo i za očekivati, s obzirom na veliki ulog koji je ovaj susret nosio. Ipak, Rusi su bili za nijansu opasniji, te su u prvih deset minuta stvorili par gužvi ispred gola Niklasa Backstroma, dok je s druge strane Evgeni Nabokov bio gotovo bez posla. Do zasluženog vodstva Rusija je došla u 14. minuti, a glavni akteri te sjajne akcije bili su Ovečkin, Fedorov i Semin, trio koji zajedno igra u Washington Capitalsima. Nakon što je Nabokov zaustavio jedan opasan pokušaj Selannea, sijevnula je brza kontra Rusa, a završio ju je Sergej Fedorov, nakon što je odigrao par prekrasnih dodavanja sa Ovečkinom i Seminom. Bio je to ujedno i jedini pogodak u prvoj trećini.

Ni nastavak utakmice nije ponudio puno drugačiju sliku. I dalje su Rusi bili dominantna momčad na ledu, a do udvostručenja vodstva stigli su u četvrtoj minuti druge trećine, u akciji koja je neodoljivo podsjećala na onu koja je prethodila prvom golu. Andrej Markov je lijepom solo akcijom ušao u trećinu Finaca, te prebacio pločicu na desnu stranu do Danisa Zaripova, koji je pogodio mrežu nemoćnog Backstroma. Do kraja druge trećine Finci su nastojali doći do smanjenja rezultata, a tome su najbliži bili kada se Saku Koivu neočekivano našao sam ispred Evgenija Nabokova, no sjajni ruski vratar je zaustavio njegov pokušaj.

Iako su Finci već jednom na ovom prvenstvu nadoknadili dva gola zaostatka (u grupnoj fazi natjecanja protiv SAD-a), danas su bili potpuno nemoćni, tako da u posljednjoj trećini nisu uspjeli stvoriti veći pritisak pred golom Rusije. Štoviše, primili su još dva pogotka. U 53. minuti susreta Aleksej Morozov je iskoristio situaciju sa igračem više i pogodio za 3:0, dok je konačni rezultat postavio Maksim Sušinski, u trenutku kad su Finci izvadili golmana i ubacili još jednog napadača.

Finska će se tako, nakon prošlogodišnjeg nastupa u finalu SP-a, ovog puta morati zadovoljiti borbom za treće mjesto, dok će Rusija u nedjeljnom finalu tražiti svoje prvo zlato nakon 1993. godine.

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo Elitne Divizije

Polufinale:

Rusija – Finska 4:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!