Košarka

Perinčić protiv Asvela

Branko Barić • petak, 16.05.2008.

Odigrano je i posljednje kolo regularnog dijela francuske ProA lige. Poznati su svi parovi doigravanja, ali još nije poznato tko će uz Clermont napustiti prvoligaško društvo. Naime, da bi ta dvojba bila riješena, čeka se okončanje bitke za zelenim stolom...

Prava sapunica odigrava se u elitnom francuskom košarkaškom natjecanju u borbi za opstanak. Paris, klub za kojeg je u prvom dijelu sezone igrao Jurica Golemac i koji je u početku najavljivao velike domete, doveo se u situaciju da ga od ispadanja može spasiti samo "zeleni stol". Radi se o tome da je uoči posljednjeg kola Francuski olimpijski odbor donio odluku kako se utakmica između Parisa i Chalona, koju je 27. listopada 2007. Paris izgubio, mora ponoviti, budući da je igrač Chalona Mohamed Kone pao na doping kontroli. Unatoč toj odluci, Parisu je za zadržavanje nade u ostanak trebala pobjeda nad Choletom i poraz Gravelinesa protiv Orleansa. Choleta su svladali sa 77:74, no uspješan je bio i Gravelines koji je slavio u svom dvoboju sa 88:79, tako da ni eventualna pobjeda u ponovljenoj utakmici sa Chalonom ne bi pomogla momčadi iz glavnog francuskog grada budući da Gravelines ima bolji međusobni omjer.

No, uprava kluba odlučila je uložiti dodatne napore van parketa da spase sezonu i prema neslužbenim informacijama vrlo su blizu da izbore pobjedu protiv Chalona bez borbe, a spremni su ići i na sud s takvim zahtjevom. Ukoliko zaista dođe to takve odluke, Chalon bi ostao i bez jednog boda kojeg dobiva poraženi, čime bi s 41 bodom ušao u krug s Parisom i Gravelinesom. Propozicije svih košarkaških natjecanja kažu da ukoliko se u krugu nađe momčad koja je izgubila utakmicu bez borbe, ona se automatski svrstava na začelje tog kruga. To znači da novi drugoligaš ne bi bio niti Paris niti Gravelines, već – Chalon!

Da stvar bude još kompliciranija, sve je izvjesnije da će Rouen, koji je ovog vikenda osigurao ulazak u ProA kao pobjednik regularnog dijela ProB lige, odustati od prelaska u viši rang natjecanja zbog financijskih problema. Još je nepoznato kako bi se popunilo to mjesto ukoliko se zaista to i dogodi.

Već od ranije znalo se kojih osam momčadi ide u doigravanje, a sada znamo i četvrtfinalne parove. Le Mans je ubilježio još jednu pobjedu, i to rezultatom 92:84 protiv Dijona, a prvi protivnik u doigravanju bit će im pobjednici Liga kupa predvođeni Nandom De Colom - Cholet. Nancy je potvrdio drugu poziciju uvjerljivo svladavši Clermonta, za kojeg se jedino sa sigurnošću zna da će dogodine preći u drugoligaško društvo, a treći je Asvel koji je još uvjerljivije svladao Strasbourga.

Roanne je pobijedio Pau-Ortheza s 83:77, a u četvrtfinalu ga čeka Le Havre, koji je u posljednjem kolu izgubio od Hyeres-Toulona našeg Hrvoja Perinčića. Trener Alain Weisz ostavio je Zadranina u tom susretu na klupi, odmarajući ga za play-off obračun s Asvelom.

Za kraj recimo da je Perinčićev suigrač Sean Colson najbolji igrač regularnog dijela prvenstva s prosječnom valorizacijom 19,1. On je i najbolji strijelac sa 21,4 poena u prosjeku, te najbolji dodavač s 8,3 asistencije po utakmici. I titula najboljeg skakača ostaje u Toulonu, a odnio ju je Vincent Masingue s 10,5 skokova po utakmici.

LNB ProA, 30. kolo: Roanne – Pau-Orthez 83:77, Nancy – Clermont 88:67, Cholet – Paris 74:77, Vichy – Chalon 85:79, Asvel – Strasbourg 86:59, Le Mans – Dijon 93:84, Le Havre – Hyeres-Toulon 83:85, Orleans – Gravelines 79:88

Parovi četvrtfinala: Roanne – Le Havre, Nancy – Vichy, Le Mans – Cholet, Asvel – Hyeres-Toulon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!