Ostali sportovi

Dohvati li normu, Pistorius ide na OI

Maja Giljanović • subota, 17.05.2008.

Međunarodni sportski sud (CAS) u Lausannei pozitivno se očitovao o žalbi južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, a nakon IAAF-ove presude da je 21-godišnjak u prednosti nad redovitim atletičarima zbog proteza koje nosi na objema amputiranim potkoljenicama...

Pistorius, paraolimpijski pobjednik iz Atene 2004. na 200 metara i brončani na 100, lani se u Rimu (pozvan na Olimpico i ovog srpnja) i Sheffieldu okušao na regularnih 400 metara, a punu mu je podršku, među ostalima, dao i olimpijski pobjednik, neprikosnoveni Jeremy Wariner.

Svjetska mu je atletska međunarodna federacija, s druge strane, zabranila nastup na svim utrkama pod njenom ingerencijom radi, kažu, proteza (Cheetah flex foot) od ugljenih vlakana koje mu osiguravaju nepoštenu prednost: metaboličku jer navodno štede na utrošku energije, a što je neutralni znanstveni tim CAS-a opovrgnuo.

Paraolimpijski svjetski rekorder na 100, 200 i 400 metara pucao je od sreće: "Dobio sam prigodu ostvariti snove. Ne uspijem li ove godine, hoću 2012. u Londonu".

"Pitate me za motiv - nisam odustajao jer želim da se na atletičare s invaliditetom ne gleda kao na pripadnike niže vrste i zaslužujemo da nas se tretira s poštovanjem. Ne tražimo povlastice nego ravnopravnost i valjda će odluka CAS-a promijeniti način na koji određeni ljudi pri samom vrhu struktura u sportu promijeniti svoje posve zastarjele poglede na svijet", dodao je.

Pistoriusu sad predstoji na stazi izboriti Peking - A olimpijska norma na 400 metara je 45.55, B, pak, 45.95, a njegov dosadašnji osbni rekord iznosi 46.56. Ne uspije li do 23. srpnja dohvatiti nijednu (B inače u slučaju da nijedan četiristometraš iz Južne Afrike ne istrči brže vrijeme), posve je sigurno da će nastupiti u štafeti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!