Zimski sportovi

Kanada drugi finalist

Krešimir Ferlak • subota, 17.05.2008.

Ipak ćemo gledati očekivano finale. Kanada će imati priliku obraniti naslov nakon što su u polufinalu svladali Švedsku sa 5:4. Bila je to fantastična i do samoga kraja neizvjesna utakmica, a na kraju ipak zasluženo slave domaćini prvenstva....

Kanada je odmah počela žestoko i već su u prvim minutama napravili veliki pritisak pred golom Švedske. Šveđani su dva puta u tim prvim minutama završili na klupi za kažnjene igrače i drugu od tih prilika je iskoristio Dany Heatley i pogodio iz blizine nakon jedne brze akcije. Nakon toga Švedska se ipak uspijeva osloboditi pritiska i do kraja perioda, pa i utakmice bila je to Švedska pravi protivnik. Švedska je izjednačila u zadnjoj minuti perioda kada je zabio branič Toronta Anton Stralman.

Drugi period je bio jedan od najboljih na ovom prvenstvu. Već nakon nešto manje od tri minute igre i nakon gužve pred golom Kanade najbolje se snašao Niclas Wallin i donio prednost Švedskoj. Samo minutu i pol kasnije Ryan Getzlaf izjednačuje nakon fantastičnog solo prodora i lijepog udarca. Jamal Mayers je ubrzo zatim vratio Kanadi prednost, a na 3:3 je svojim drugim pogotkom na utakmici izjednačio Stralman nakon udarca s plave crte.

Do kraja perioda ipak Kanađani vraćaju prednost. Rick Nash je prvo krasno prošao kroz obranu Švedske i smjestio pločicu iza nemoćnog Lundqvista, a onda je još nakon solo prodora i greške u obrani Švedske Mike Green donio 5:3 Kanadi nakon dva perioda. U zadnjem dijelu igre je zabio još samo Fredrik Warg šest minuta prije kraja i tako ublažio poraz, ali do izjednačenja Šveđani nisu stigli.

Kanada ulazi u finale prema očekivanju, ali vjerojatno znatno teže nego što su očekivali. Švedska je igrala bez najvećih zvijezda tek sa Lundqvistom i Backstromom od velikih igrača, ali ostavila je odličan dojam i danas će igrati utakmicu za brončanu medalju protiv susjeda Finaca. Još se jednom pokazalo da je Švedska puna talenata i da ne treba previše brinuti za svoju sutrašnjicu.

Finale iz snova je na rasporedu sutra. Kanada i Rusija. Dvije reprezentacije sa najvećom i najdužom tradicijom hokeja na ledu, sa najviše zlatnih medalja u povijesti svjetskih prvenstava i sa najviše zvijezda i na ovom prvenstvu. Kanada brani naslov osvojen prošle godine u Rusiji, vidjet ćemo mogu li im Rusi uzvratiti istom mjerom. Rusi čekaju zlato od 1993. Dugo, predugo za takvu velesilu. Biti će to finale koje će svi gledati. ˝Vidjet ćete jednu pakleno dobru utakmicu˝, izjavio je Finski trener Doug Shedden. Što drugo reći nego – jedva čekamo!

Hokej na ledu, Svjetsko prvenstvo Elitne divizije

Polufinale:

Kanada – Švedska 5:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!