Tenis

Drugi i deveti nositelj za "krunu"

Ivor Krapac • subota, 17.05.2008.

Postavljeni tenisači opravdali su očekivanja u subotnjem polufinalu Zagreb Opena. Drugi nositelj Carlos Berlocq nadjačao je Brazilca Franca Ferreira, dok se devetopostavljeni Christophe Rochus nije dao iznenaditi protiv Španjolca Pere Ribe...

Christophe Rochus izborio je svoje drugo finale u Hrvatskoj u posljednja dva tjedna. Nakon što je prije šest dana zapeo korak do naslova na Rijeka Openu protiv Nicolasa Massua, ovog puta nadat će se boljem rezultatu nakon osiguranog finala s polufinalnih 6:3 i 6:3 protiv Španjolca Pere Ribe.

Dvoboj jučerašnjih pobjednika nad hrvatskim tenisačima - podsjetimo, Rochus je izbacio indisponiranog Roka Karanušića, dok je Riba uz dvije spašene meč-lopte eliminirao Antonija Veića - nije donio veće poteškoće favoriziranom devetopostavljenom Belgijcu. Rochus je krenuo prilično usporeno u odnosu na svog španjolskog suparnika, u prva dva servis-gema spasio je po jednu break-loptu, dok mu je nastavak bio ipak bolji, uz ključni break za vodstvo od 5:3 u prvom setu.

U drugoj dionici sve se rasplelo u Rochusovu korist nakon dvije spašene vezane break-lopte (15:40) pri zaostatku od 3:2. Nakon što to nije iskoristio, Ribi više nije bilo spasa - Belgijac ga je kaznio s dva oduzeta servisa, za 4:3 i 6:3, dovršivši posao nakon otprilike sat i pol igre. Očekivano, a na koncu ipak i prilično rutinirano.

"Ispalo je da sam imao dosta sreće sa ždrijebom", kazao je Belgijac nakon prolaska u finale, misleći pritom na činjenicu da se s Ribom trebao sresti u prvom kolu, no izbjegao ga je nakon što je odustajanjem Viktora Troickog postao deveti nositelj i promijenio mjesto u ždrijebu.

"Da sam išao na Ribu u prvom kolu, bilo bi mi teže obzirom da sam došao iz Rijeke prilično umoran", dodao je Rochus: "Ovako je ispalo puno lakše, u prva dva kola imao sam otvoren ždrijeb." Na startu je nadjačao Talijana Lorenzija, dok je u osmini finala izbacio Vjekoslava Skenderovića.

Kakav je Roko Karanušić bio u petak, ždrijeb Rochusu nije bio ništa lošiji ni u četvrtfinalu: "Zaista je teško igrati protiv suparnika koji se ponaša kako se Roko ponašao, no na neki način ga razumijem obzirom da sam ga dobio posljednja dva puta što smo igrali. Nije lako gubiti od istog igrača u tako kratkom razdoblju."

Carlos Berlocq bio je još uvjerljiviji od svog sutrašnjeg protivnika. Drugopostavljeni Argentinac je u južnoameričkom polufinalnom obračunu sa 6:0 i 6:3 svladao Franca Ferreira, koji je jedinu priliku za sretniji ishod imao uz rani break prednosti u drugom setu, kojeg nije zadržao. U ostatku meča Berlocq je potpuno dominirao.

Drugom nositelju, 92. na svijetu, ovo će biti drugo ovogodišnje finale na Challengerima, nakon što je početkom sezone bio korak do titule u Sao Paulu i tamo izgubio od Brazilca Thiaga Alvesa. Rochus (139.) je ove godine odigrao već dva finala na turnirima ovog ranga, uz naslov u francuskom St. Brieucu i već spomenuti poraz od Massua prošlog tjedna u Rijeci.

Sutrašnji konkurenti za titulu još se nisu susretali, a o pobjedniku 13. izdanja zagrebačkog Challengera odlučivat će s početkom u 17 sati.

Prve vlasnike naslova na ovogodišnjem Zagreb Openu već znamo. Ako nije išlo u singlu, barem je trofej u parovima završio u hrvatskim rukama - Ivan Dodig i Brazilac Julio Silva došli su do titule s finalnih 6:4 i 7:6(1) protiv ukrajinsko-češkog dvojca Sergij Stahovski/Tomaš Zib.

Zagreb Open, 17.5.2008., polufinale: C. Rochus (Belgija, 9) - Riba (Španjolska) 6:3, 6:3, Berlocq (Argentina, 2) - Ferreiro (Brazil) 6:0, 6:3.

Parovi, finale: Dodig/J. Silva (Hrvatska/Brazil) - Stahovski/Zib (Ukrajina/Češka) 6:4, 7:6(1).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisSkrolATP Tour

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!