Rukomet

Pakleni na putu za Peking

Zvonimir Šimunović • četvrtak, 22.05.2008.

Reprezentativna rukometna uzbuđenja ponovno su pred nama. Hrvatska muška izabrana vrsta okupila se u utorak u Zadru gdje će se prvo deset dana pripremati, a onda i igrati kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. Od 30. svibnja do 1. lipnja, Hrvatska će biti domaćin Rusiji, Japanu i Alžiru. Atmosferu dodatno podiže i prvi nastup sportaša u novoj zadarskoj dvorani, a već su i treninzi pokazali djelić atmosfere...

Lino Červar okupio je 19 igrača od kojih će njih 14 izboriti pravo nastupa na turniru. Krenulo je kako im i dolikuje, "Paklenim" tempom: "Prvih dana imat ćemo po tri treninga dnevno. Nakon toga počinjemo smanjivati intenzitet, a zadnji treninzi bit će taktičke naravi", objasnio je plan priprema izbornik u razgovoru za portal HRS-a.

Pomalo brine situacija s ozlijeđenima. Balić i Metličić imaju problema s rukom, a Džomba se još nije u potpunosti oporavio od operacije koljena. No, Červar je optimist kada je riječ o glavnim zvijezdama olimpijskih prvaka: "Svi će oni stisnuti zube. Ivano i Pero već su počeli trenirati s ostalima, dok je kod Mirze još uvijek prisutan mali strah. Šteta je što s nama nije i Tonči Valčić koji je prije nekoliko dana operirao bruh pa će morati propustiti nastup u svome gradu", sjetio se Lino i onih koji su trenutno van stroja.

Navala na karte

Nova zadarska dvorana na Višnjiku za ovu će priliku moći primiti oko 7000 gledatelja. Ludica oko karata već je počela, iako će vrijedni papirići u prodaju tek od subote u Zadru, odnosno ponedjeljka u Zagrebu. Direktor marketinga Silvio Njirić rekao je za portal HRS-a: "Zanimanje za utakmice je zaista golemo. Dobili smo ogroman broj rezervacija pa su kompleti ulaznica za sva tri dana već pronašli svoje vlasnike. U slobodnu će prodaju tako ulaznice za pojedinačne dane, a potražnja je tolika da će dvorana biti puna tijekom cijelog turnira. Bojimo se samo najave dolaska navijača drugih reprezentacija u zadnji tren jer ne znamo gdje bismo ih smjestili."

Kvalifikacije u novoj zadarskoj dvorani, Hrvatska počinje u petak, 30. svibnja protiv Japana. U subotu je na redu utakmica s Rusijom, a zadnji su na rasporedu Alžirci. Dvije najbolje reprezentacije izborit će nastup u Pekingu. Iako je Hrvatska veliki favorit, Červar je pun opreza: "Svaki protivnik je opasan i minimalno opuštanje moglo bi dovesti do katastrofe. Svjesni smo naše snage, ali ne smijemo nikoga podcijeniti.".

"Sve tri momčadi sam dobro upoznao. Pogledao sam po nekoliko njihovih utakmica i svjestan sam opasnosti. Prvi na redu je Japan. Oni su tradicionalno vrlo pokretljivi, brzi i agresivni. Kontra i solidna 3-2-1 obrana ostaci su iz vremena kada ih je trenirao naš stručnjak Rimanić. S njima ne smijemo ući u nekakvu jurnjavu, nego mirno nametnuti vlastitu kvalitetu koja je neupitna."

Drugoga dana čeka nas i najteži protivnik. Vječiti rivali Rusi: "Nema nepoznanica između nas i Rusa. Gotovo na svakom velikom natjecanju od kada je ova generacija na sceni, igrali smo s njima. To je momčad koja je dugo na okupu, a svi znamo da su OI Rusiji oduvijek bile posebna inspiracija. Oslonce igre i najbolje igrače zna svak tko imalo prati rukomet. Rastvorcev, Igropulo, Čipurin, Kokšarov, Kostigov..."

Nadamo se da bi olimpijska viza do Alžira već trebala biti osigurana, ali nije na odmet predstaviti i afričkog predstavnika u Zadru: "Oni su još agresivniji od Japanaca, a nekada znaju igrati i prljavo. Dobro je što s njima igramo zadnjeg dana pa ćemo imati prilike vidjeti sve eventualne opasnosti."

Posebna priča zadarskih priprema je atmosfera u gradu košarke koji je za ovu priliku postao grad rukometa. Trening reprezentacije u srijedu je pratilo nevjerojatnih 4000 ljudi što je i više nego jasna najava onoga što nas čega kada na red dođu i utakmice: "Kao prvo, moram reći da je dvorana zaista prekrasna. Ovo je jedno velebno zdanje koje će pomoći u razvoju zadarskog sporta općenito. Zatim, velika nam je čast što je baš rukomet dobio priliku otvoriti ju. Slično navijanje na treningu nije do sada nigdje viđeno, tako da mogu samo zamisliti što će tek biti na utakmicama. Ovakvo okružje i više je nego motivirajuće, sjajna publika vodit će nas do Pekinga.", oduševljen je bio Červar.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!