Tenis

Ima li mjesta za četvrtog?

Ivor Krapac • nedjelja, 25.05.2008.

Roger Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, ili nekako drugačije poredano, ako tako više volite. U potrazi za favoritima za naslov muškog pobjednika Roland Garrosa malo tko će otići dalje od trojice vodećih na svijetu, a prava dvojba većini će biti jedino - kome će pripasti. U ženskoj konkurenciji stvari ne izgledaju baš tako jednostavno, lov na nedavno neočekivano ostavljenu krunu potpuno je otvoren...

ATP ljestvica, titule koje uzimaju, pobjede koje upisuju iz tjedna u tjedan - sve govori u prilog tome da će pobjednik pariškog Grand Slam turnira biti Roger Federer, Rafael Nadal ili Novak Đoković, a bilo kakav drugačiji rasplet bio bi golema senzacija. Ujedno i rasplet na kojeg bi novac mogao staviti jedino zagriženi hazarder, toliko su vodeća trojica na svijetu uzela sve velike titule pod svoje.

Još od Australian Opena 2005. i naslova Marata Safina nije se dogodilo da neki Grand Slam turnir ne završi u rukama glavnih favorita ovogodišnjeg Roland Garrosa. A tko je glavni od glavnih? Federer i Đoković i njihovi navijači vjerojatno će imati koju protiv, no Rafael Nadal je i ove godine ipak korak ispred, s pravim argumentima da i dalje nosi titulu kralja zemlje.

Vezane vijesti

Možda ta serija neće trajati vječno, no vladar zemljanih terena još uvijek uživa u činjenici da u Roland Garrosu nikad nije izgubio meč. Triput je dolazio i triput napuštao Pariz s titulom, pritom svake godine i s pobjedom nad Rogerom Federerom na putu, 2005. u polufinalu, preklani i lani u finalu, a dvije posljednje godine i s Novakom Đokovićem kao jednom od "žrtvi", 2006. u četvrtfinalu i lani u polufinalu. Već je pokazao da na pariškoj crvenoj prašini zna s glavnim konkurentima, no to nije sve.

Drugi na svijetu nastavio je tradiciju da na zemlji osvaja gotovo sve što mu se nađe na putu i ove sezone, upotpunivši komplet Masters Series titula nedavnim naslovom u Hamburgu, kad je na svom putu bio bolji od Đokovića (polufinale) i Federera (finale). Da se nije dogodio Rim i problem sa žuljevima na stopalu, a s njim i neočekivani rani poraz protiv Juana Carlosa Ferrera, možda bi ove godine bio još uvijek nepobijeđen na zemlji.

Federer i Đoković vrebaju titulu iz drugog plana. Prvi tenisač svijeta kao argument da je baš on glavni konkurent Nadalu za preuzimanje krune može izdvojiti ovogodišnja finala Monte Carla i Hamburga u kojima ga je svladao upravo prvi španjolski reket, dok Đoković u torbi ima naslov u Rimu, ali i odličan meč protiv Nadala u polufinalu Hamburga, kad je pao u tri seta.

Je li došlo vrijeme za smjenu, jesu li Roger i Nole neopravdano u drugom planu, barem u većini najava? Rezultati govore u korist Nadala, a tu je i dojam da ga je još teže svladati na zemlji u meču na tri dobivena seta, no uz posebno inspiriran nastup jednog od dvojice glavnih konkurenata sve bi bilo moguće.

Dok će se trojica glavnih favorita ili eventualno iznenađenje iz sjene boriti za naslov, nekadašnji veliki pobjednik dolazi na svoj pariški oproštaj. Gustavo Kuerten, kralj Roland Garrosa iz 1997., 2000. i '01. godine, već danas će najvjerojatnije odigrati svoj posljednji meč na stadionu Philippea Chatriera, uz male šanse da s višestruko operiranim kukom pruži značajniji otpor 18. nositelju Paul-Henriju Mathieuu. No, rezultat neće biti ni bitan, Guga je sve što je mogao napraviti na ovom turniru napravio u zlatnim godinama, a za kraj je preostalo jedino pokloniti mu se i zahvaliti.

Ženski turnir je nešto sasvim drugo, osobito nakon prošlog tjedna, kad je postalo jasno da braniteljice naslova neće biti u Parizu. Justine Henin izgubila je motivaciju i želju za nastavak karijere i neočekivano objavila povlačenje, prepustivši prvo mjesto na svijetu Mariji Šarapovoj, a krunu pobjednice Roland Garrosa na borbu brojnim konkurenticama.

Iako je prva na svijetu, Šarapova tu ipak nije u prvom planu, zemljane podloge nisu njen teritorij. U traženju glavnih favorita ističu se prošlogodišnja finalistica Ana Ivanović i njezina srpska sunarodnjakinja Jelena Janković, Serena Williams kao svoju preporuku može izdvojiti naslov u Roland Garrosu iz 2002., Svjetlana Kuznjecova pamti finale iz 2006., a Jelena Dementijeva dvije godine ranije... Pored njih, svoju šansu tražit će i Ana Čakvetadze, kao i Dinara Safina, pobjednica Berlina sredinom svibnja.

Lov na krunu djeluje puno zanimljivije nego u muškoj konkurenciji, a obzirom da je Henin slavila na četiri od posljednjih pet izdanja pariškog Grand Slam turnira, svima ostalima vjerojatno je laknulo što je više neće biti, u kakvoj god lošoj formi ove sezone bila.

Odgovore na sva pitanja doznat ćemo u dva tjedna pred nama, na najljepši i najpravedniji mogući način - s puno tenisa i tradicionalno puno uzbuđenja na pariškoj crvenoj prašini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!