Tenis

Šveđani i Soderling za povijest

Branko Barić • nedjelja, 25.05.2008.

Švedska je postala četvrta zemlja u 31-godišnjoj povijesti svjetskih ekipnih prvenstava koja je pehar namijenjen osvajačima naslova podizala četiri puta. Do tog velikog uspjeha došli su nakon tijesne pobjede u finalu protiv Rusije...

Švedska tako sada zajedno s Njemačkom, Španjolskom i SAD-om predvodi listu zemalja koje su najviše puta osvojile naslov svjetskih ekipnih prvaka. Najzaslužniji za ovogodišnji trijumf je Robin Soderling, koji je također ušao u povijest postavši tek treći igrač u povijesti ovog natjecanja koji je u jednom turniru pobijedio u sva četiri singla i sve četiri igre parova. Prije njega to je jedino pošlo za rukom Johnu McEnroeu 1984. i Fernandu Gonzalesu 2003. godine.

Soderling je otvorio veliko finale pobjedom protiv Mikhaila Južnjog u dva seta. U tom susretu izborio je četiri break lopte i iskoristio sve četiri, čime je došao do uvjerljivih 6:3, 6:1 nakon 63 minute igre. U drugom meču Thomas Johansson nastavio je gdje je njegov sunarodnjak stao i prvi set glatko osvojio sa 6:2, no tada se probudio Igor Andreev i sa 6:3, 6:4 u preostala dva seta izjednačio ukupni rezultat na 1:1 prije igre parova.

A tamo nije nedostajalo uzbuđenja i neizvjesnosti... Južnji i Tursunov osvojili su prvi set rezultatom 6:4, no Soderling i Lindstedt u sljedećem odgovaraju sa 7:6, pa je konačna odluka o pobjedniku turnira morala pasti u produženom tie-breaku koji se u igri parova igra umjesto trećeg seta. Tamo su Rusi kod 9:8 čak imali i meč-loptu, no Šveđani dobivaju tri poena u nizu i privode meč kraju u svoju korist.

"Ovo je zaista bio sjajan tjedan za mene. Dobio sam sad puno samopouzdanja za sljedeći tjedan u Parizu i nadam se da ću tamo nastaviti s ovako dobrim igrama i pobjedama", izjavio je junak proteklih šest dana u Düssedorfu, 16. igrač ATP Race ljestvice, Robin Soderling.

Šveđanima je ovo bio 27. nastup na svjetskim ekipnim prvenstvima. Prvi naslov osvojili su 1988. kada su u finalu svladali SAD, nakon toga 1991. kada su bili bolji od Jugoslavije, te 1995, kada su s 2:1 u finalu svladali reprezentaciju Hrvatske.

Svjetsko ekipno prvenstvo, finale:

Švedska – Rusija 2:1
Soderling – Južnji 6:3, 6:1
Johansson – Andreev 6:2, 3:6, 4:6
Lindstedt/Soderling - Tursunov/Južnji 6:4, 6:7(5), 11:9

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!