Zimski sportovi

Četvorka Red Wingsa za vodstvo

Krešimir Ferlak • nedjelja, 25.05.2008.

U fantastičnom ozračju Joe Louis Arene u Detroitu počelo je finale Stanley Cupa. Utakmica je bila odlična, dva perioda i vrlo neizvjesna, ali na kraju su apsolutno zasluženo i uvjerljivo slavili domaćini...

Finale je posebna priča. Bez obzira na sve dvoboje kroz sezonu i doigravanje, kada zaigrate u velikom finalu, to je prava stvar. Penguinsi su to osjetili na svojoj koži jučer. Iako su solidno krenuli u utakmicu, zadnja dva perioda nije to bio onaj Pittsburgh kojeg smo navikli gledati. Detroit je odlično zaustavio zvijezde Penguinsa, a napadači Red Wingsa su uspješno odradili svoj dio posla.

Utakmica je počela otvoreno sa obje strane. Detroit je na početku utakmica zapao u probleme sa isključenjima, pa su igrači Red Wingsa čak četiri puta završavali na klupi za kažnjene. To je omogućilo inicijativu i par odličnih šansi Pittsburgha, ali Chris Osgood je bio na visini zadatka. Najzanimljivija situacija se dogodila s druge strane kada je nakon odlične akcije Nicklas Lidstrom postigao pogodak, ali suci su ga poništili zbog navodnog prekršaja Tomasa Holmstroma nad Marc-Andre Fleuryem. Diskutabilna odluka, ali ostalo je 0:0 nakon prve.

Pittsburgh je imao 12 udaraca na gol u prvom periodu, ali od tada pa do kraja utakmice uspjeli su uputiti još samo sedam šuteva na gol Detroita što dobro pokazuje da su Red Wingsi preuzeli inicijativu u sljedeća dva perioda. Prvi pogodak finala djelo je Mikaela Samuelssona. On je na centru primio jednu odbijenu pločicu, sjurio se prema vratima i nakon što je prošao iza gola, pospremio je pak iza Fleurya. Red Wingsi su imali još nekoliko dobrih šansi i da nije bilo Fleurya, Detroit bi već tada imao par golova prednosti.

U trećem periodu se nastavio pritisak Red Wingsa koji je ubrzo rezultirao novim pogotkom. Samuelsson je odlično iskoristio jednu gužvu pred vratima i pogrešku Pittsburgha i zabio za 2:0. Nakon toga se Pittsburgh morao malo otvoriti, a to Detroit vješto koristi. U situaciji sa igračem manje Dan Cleary je ostao zaboravljen i iz blizine je svladao Fleurya za 3:0. Pravu malu katastrofu za Penguinse je zaključio Henrik Zetterberg koji se nakon dobre akcije, lijepim udarcem upisao u listu strijelaca 13 sekundi prije kraja susreta, i postavio konačnih 4:0.

Detroit je već u prvom susretu pokazao da je spreman i željan pobjede, dok će Pittsburgh morati čim prije zaboraviti ovaj susret i okrenuti se sljedećem. Ovo nije bilo pravo lice Penguinsa, to je svima jasno i sigurno će u ponedjeljak krenuti mnogo snažnije da pokažu zašto su dogurali do finala. Pogotovo će morati poraditi na pritisku na obranu, ono što su odlično radili u prva tri kruga. Udarci na gol su na kraju bili 36-19 za Detroit i jasno je da se na taj način ne može računati na pobjedu.

Detroit je s druge strane zadovoljan, ali i svjestan da je ovo tek prvi korak prema velikom cilju i da je teško očekivati da će Pittsburgh i u drugom susretu biti ovako inferioran. Sljedeća utakmica je na rasporedu u ponedjeljak, ponovno u Detroitu, gdje će Red Wingsi imati lijepu šansu da sa dvije pobjede odu u Pittsburgh. Ali i Penguinsi računaju na izjednačenje serije, na pobjedu koja bi bila velika i značajna, jer Pittsburgh je zasad nepobjediv kod kuće.

Nhl, finale Stanley Cupa, 24.5.2008:

Detroit – Pittsburgh 4:0 (0:0, 1:0, 3:0) (Samuelsson 34., 43.; Cleary 57; Zetterberg 60)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!