Tenis

Nole se mučio, Kuerten umirovio

Ivana Spahija • nedjelja, 25.05.2008.

Uzbudljivo je bilo prvog dana muškog dijela Roland Garrosa. Neočekivano slabo turnir je otvorio treći nositelj Novak Đoković, koji se namučio u meču protiv Nijemca Gremelmayra. Ni Andyju Murrayu nije bilo lakše, Britancu je bilo potrebno pet setova da dođe do prve pobjede na turniru. Brazilac Gustavo Kuerten porazom se oprostio od tenisa...

Emotivno je bilo na stadionu Philippe Chatrier nakon završetka meča između Francuza Paul-Henri Mathieua i brazilske legende Gustava Kuertena. Mathieu je bez većih poteškoća svladao Brazilca nakon tri odigrana seta, no rezultat je u ovom susretu pao u drugi plan. Naime, nikad do kraja oporavljeni Kuerten skupio je snagu i izišao na terene Roland Garrosa kako bi se od tenisa oprostio na Grand Slam turniru.

Trostruki osvajač Roland Garrosa već je prije jasno naglasio da će se ovim turnirom oprostiti od teniske karijere. Brazilac se nikada nije do kraja oporavio od bolova u kukovima, čemu nije pomoglo ni nekoliko operacija. Mathieu, 18. nositelj turnira, je rezultatom 6:3, 6:4 i 6:2 ispratio Brazilca u "mirovinu". Unatoč porazu i oproštaju od aktivnog igranja tenisa, Kuerten je teren napustio s osmijehom na licu, popraćen ovacijama navijača na stadionu.

Svoj zadatak u prvom kolu uspješno je odradio Argentinac David Nalbandian, koji u svojih devet pojavljivanja na Roland Garrosu nikad nije poražen u mečevima prvog kola. Šesti je nositelj turnira isprašio sunarodnjaka Carlosa Berlocqa. Iako je Berlocq u prvom setu jednom oduzeo servis sunarodnjaku, Nalbandian je to rutinski riješio i osvajanjem četiriju gemova za redom uzeo je prvi set sa 6:2.

Jedan break u drugom setu bio je dovoljan Nalbandianu da sa 6:4 osvoji set, a u trećem je setu trenutno sedmi tenisač svijeta još više pojačao ritam igre i s konačnih 6:2, 6:4 i 6:1 zaslužio mjesto u drugom kolu. Tamo ga očekuje dvoboj s Francuzom Jeremyjem Chardyjem, koji je u turnir dospio zahvaljujući pozivnici. Francuz je u svom meču prvog kola s 3-0 u setovima svladao Portugalca Gila.

Treći nositelj Novak Đoković preživio je posrtanje u prvom kolu, nakon što je izgubio prvi set u meču protiv Nijemca Denisa Gremelmayra. Srbin se u prvom setu suočio s vodstvom Nijemca od 4:1, i iako je uspio breakom smanjiti zaostatak, set je ipak otišao na stranu Gremelmayra.

Ni početkom drugog seta nije bilo drugačije, Srbin je spasio dvije break lopte na svom servisu, ali je jednom oduzeo servis njemačkom tenisaču i sa 6:3 poravnao rezultat na 1-1 u setovima. Đoković nije briljirao ni u trećem setu, u kojem je prokockao sigurno vodstvo od 5:2 pa se morao spašavati i uspio je uzeti set sa 7:5. Otpor Gremelmayra slomio se u četvrtom setu, u kojem je Srbin slavio sa sigurnih 6:2.

"Nisam zadovoljan svojom igrom danas. Igrao sam prilično pasivno i on je to iskoristio. Iskorištavao je prilike i zasluženo je osvojio prvi set. Nakon toga sam se i dalje borio, ali sam se uspio sabrati i koncentrirati", rekao je Đoković nakon meča. Srbina u drugom kolu očekuje dvoboj sa španjolskim kvalifikantom Miguelom Angelom Lopez Jaenom.

Dramu je proživio i deseti nositelj Andy Murray. Britanac je nakon dva sata i 45 minuta te čak pet odigranih setova uspio svladati Francuza Jonathana Eysserica. Prvi britanski reket neočekivano je loše ušao u meč protiv 17-godišnjeg Francuza i nakon osvajanja prvog seta (6:2), prepustio je inicijativu Eyssericu, koji je ubrzo poveo s 2-1 u setovima. Murray se potom trgnuo i okrenuo meč u svoju korist. Ova pobjeda ujedno je i prva u karijeri Andyja Murraya na pariškoj prašini.

Pet setova odigrali su i Carlos Moya i Argentinac Eduardo Schwank, a pobjedu je u konačnici uzeo argentinski kvalifikant koji je tako isprašio španjolskog veterana već u prvom kolu. Iako je uspio nadoknaditi zaostatak od dva seta, Moya ipak nije smogao snage za konačnu pobjedu, a ovaj poraz mu je najbrže izlijetanje s Grand Slama još od 2000. godine.

Roland Garros, prvo kolo: Paul-Henri Mathieu (Francuska, 18) - Gustavo Kuerten (Brazil) 6:3, 6:4, 6:2, Novak Đoković (Srbija, 3) - Denis Gremelmayr (Njemačka) 4:6, 6:3, 7:5, 6:2, David Nalbandian (Argentina, 6) - Carlos Berlocq (Argentina) 6:2, 6:4, 6:1, Andy Murray (Velika Britanija, 10) - Jonathan Eysseric (Francuska) 6:2, 1:6, 4:6, 6:0, 6:2, James Blake (SAD, 7) - Rainer Schuettler (Njemačka) 6:4, 6:1, 7:6, Juan Martin Del Potro (Argentina) - Josselin Ouanna (Francuska) 6:3, 6:2, 6:3, Eduardo Schwank (Argentina) - Carlos Moya (Španjolska, 16) 7:6, 6:2, 6:7, 4:6, 6:3, Sebastian Decoud (Argentina) - Olivier Rochus 3:6, 6:4, 6:3, 6:7, 6:1, Jeremy Chardy (Francuska) - Frederico Gil (Portugal) 6:3, 6:2, 7:6, Nicolas Almagro (Španjolska, 19) - Boris Pašanski (Srbija) 6:4, 7:5, 6:1, Ernests Gulbis (Latvija) - Simon Greul (Njemačka) 6:4, 6:0, 6:4, Miguel Angel Lopez Jaen (Španjolska) - Frank Dancevic (Kanada) 7:6, 3:6, 7:5, 7:6, Nicolas Lapentti (Ekvador) - Janko Tipsarević (Srbija) 6:4, 4:6, 6:1, 7:6, Jose Acasuso (Argentina) - Dominik Hrbaty (Slovačka) 6:4, 6:2, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!