Košarka

Planinić i Kasun za naslov

Branimir Korać • ponedjeljak, 26.05.2008.

Lige diljem Europe ulaze u svoju završnicu. Izvjesno je da će naslov prvaka Španjolske ponijeti momčad koja ima hrvatskog predstavnika, a tek ćemo vidjeti da li će to biti Planinićeva Tau Ceramica ili Kasunova Barcelona. Uz ključne protagoniste Marcelića i Trohu izuzetno zanimljiva bila je polufinalna serija slovenskog doigravanju u susretu Krke i Heliosa...

Austrija

Marko Morić (Oberwart): Oberwart je na dramatičan način ostao bez naslova prvaka Austrije. Naslov je uzeo Furstenfeld pobjedom 3-2 u seriji. U četvrtom susretu Furstenfeld je slavio na svom terenu 87:85. Marko Morić odigrao je nešto lošije nego inače i za 27 minuta ubacio je osam poena (4/7 za dva, 0/3 za tri) uz osam skokova. Peta utakmica ponudila je pravu dramu i pobjedu Furstenfelda na gostovanju 89:88. Morić je igrao 36 minuta i ubacio 16 poena (5/11 za dva, 0/1 za tri, 6/6 slobodna) uz sedam skokova, šest asistencija i dvije ukradene lopte.

Milan Stegnjaić (Oberwart): Poput Morića, niti Stegnjaić nije briljirao u prvom susretu. Igrao je osam minuta i ostao bez poena (0/2 za dva) uz tri uhvaćena skoka. Za razliku od tog četvrtog susreta, Stegnjaić se u odlučujućem dvoboju barem upisao među strijelce za šest minuta ubacivši tri poena (1/1 za dva, 1/1 slobodna).

Bosna i Hercegovina

Siniša Štemberger (Široki Prima pivo): U 13. kolu Lige 8 BiH Široki je poražen u derbiju kod Igokee u Aleksandrovcu 71:52 te tako vjerojatno s trećeg mjesta kreće u doigravanje. Siniša Štemberger u ovom susretu bio je najefikasniji pojedinac kod Širokobriježana.

Toni Dijan (Široki Prima pivo): Odmah uz bok Štembergeru bio je Toni Dijan koji je odigrao dobru utakmicu i ubacio 12 poena.

Dženan Rahimić (Bosna ASA BHT): Bosna je očekivano u Sarajevu nadigrala Zrinjski i s pobjedom 68:56 osigurala prvo mjesto. Rahimić je bio među boljim pojedincima kod Sarajlija i susret je završio s 11 poena.

Domagoj Norac (Zrinjski MIK): Domagoj Norac nije briljirao u porazu u Sarajevu i utakmicu je završio s četiri ubačena poena.

Boris Džidić (Zrinjski MIK): Nakon odličnog početka doigravanja, Boris Džidić je zbog ozljede propustio nekoliko susreta, a vratio se u Sarajevu gdje je susret završio s devet poena.

Milan Brečić (Zrinjski MIK): Milan Brečić imao je i boljih izdanja. Ovu utakmicu dovršio je s dva ubačena poena.

Zdravko Vučković (Zrinjski MIK): Vučković je odlično rješenje uprave mostarskog kluba, a u Sarajevu je odigrao svoju najbolju utakmicu u dresu Zrinjskog te je ubacio 22 poena uz 16 skokova.

Estonija

Mateo Kedžo (Kalev): Kao naši internacionalci u Austriji, bez naslova prvaka ostao je i Mateo Kedžo u Estoniji. Kedžo je upisao uvjerljiv poraz u finalnoj seriji protiv Tartu Rocka 4-0, a u četvrtom susretu Kalev je u Tallinu poražen 64:59. Kedžo je igrao 18 minuta i ubacio šest poena (0/1 za dva, 2/2 za tri).

Francuska

Hrvoje Perinčić (Hyeres Toulon): Asvel je bio prejak za Perinčićev Toulon i s 2-0 prošao je u polufinale doigravanja. U prvom susretu Hyeres je slavio 92:72, a Perinčić je za 31 minutu ubacio osam poena(3/5 za dva, 0/3 za tri, 2/2 slobodna) uz tri skoka, dvije asistencije i dvije osvojene lopte. U drugom susretu upisan je domaći poraz 95:90, a Perinčićev učinak bio je sjajan. Igrao je svih 40 minuta i ubacio 23 poena (2/3 za dva, 6/9 za tri, 1/2 slobodna) uz četiri skoka, četiri ukradene lopte i dvije asistencije.

Njemačka

Branimir Longin (Oldenburg): Oldenburg je u četvrtfinalu njemačke Bundeslige iznenadio Brose Baskets i eliminirao ga s 3-1. U trećoj utakmici Brose je na svom parketu bio uspješan 77:47, a Branimir Longin igrao je 28 minuta i s deset poena bio najefikasniji kod pobjednika (2/4 za dva, 1/5 za tri). U četvrtom susretu Oldenburg je sve riješio pobjedom 83:70. Longin je igrao 17 minuta i ubacio pet poena (2/2 za dva, 0/2 za tri, 1/2 slobodna) uz dva skoka i dvije ukradene lopte.

Jasmin Perković (Oldenburg): Jasmin Perković odigrao je prvu utakmicu nakon ozljede i za 20 minuta ubacio je šest poena (3/4 za dva, 0/3 za tri) uz pet skokova. U četvrtom susretu Perković je dobio 20 minuta i ubacio šest poena (2/5 za dva, 0/1 za tri, 2/4 slobodna) uz pet skokova.

Izrael

Nikola Vujčić (Maccabi Tel Aviv): Maccabi je sezonu završio na drugom mjestu, a u posljednjem susretu uoči doigravanja slavio je kod Maccabi Rishon Le Ziona 92:84. Nikola Vujčić odigrao je vrlo dobru utakmicu i za 22 minute ubacio 16 poena (8/12 za dva, 0/1 za tri, 0/2 slobodna) uz četiri skoka, tri asistencije i dvije osvojene lopte.

Italija

Roko Leni Ukić (Lottomatica): Lottomatica je s dvije pobjede protiv Avellina došla blizu finalu doigravanja talijanskog prvenstva. U prvom polufinalnom dvoboju slavili su 75:71, a Ukić je za 27 minuta ubacio pet poena (1/2 za dva, 1/6 za tri) uz četiri skoka i dvije asistencije. U drugom dvoboju Ukić je bio prvo ime kod gostiju. U Avellinu su slavili 85:78, a naš reprezentativac ubacio je 18 poena (3/4 za dva, 3/6 za tri, 3/4 slobodna) uz pet skokova i četiri asistencije za 25 minuta.

Poljska

Igor Miličić (Prokom): Prokom je izjednačio protiv Turowa u finalnoj seriji na 2-2. U trećoj utakmici momčad iz Sopota slavila je 80:76, a Igor Miličić za 28 minuta ubacio je 11 poena (1/2 za dva, 1/5 za tri, 6/6 slobodna) uz tri skoka i tri asistencije. U četvrtoj utakmici također je bilo neizvjesno, a Prokom je slavio 73:70. Miličić je za 22 minute ubacio dva poena (0/1 za dva, 0/2 za tri, 2/2 slobodna) uz tri asistencije.

Slovenija

Vjeran Soldo (Krka): Krka je uspjela izboriti treću utakmicu s Heliosom, ali ne i ući u finale. U drugom susretu Krka je slavila 77:75, a Vjeran Soldo je za 16 minuta ubacio dva poena (1/2 za dva) uz dva skoka. U trećoj utakmici Krka je poražena 80:71, a Soldo je za 26 minuta ubacio osam poena (4/6 za dva) uz dva skoka.

Davor Marcelić (Krka): Sa sjajnim igrama nastavio je Davor Marcelić. On je u drugom susretu za 34 minute ubacio 15 poena (2/5 za dva, 3/4 za tri, 2/2 slobodna) uz 11 skokova. Marcelić je bio odličan i u trećem susretu, no to nije pomoglo. Igrao je 38 minuta i ubacio 29 poena (2/2 za dva, 7/12 za tri, 4/6 slobodna) uz dva skoka.

Marijan Mance (Helios): U porazu Heliosa u Novom Mestu Marijan Mance nije briljirao. Dobio je 27 minuta i ubacio šest poena (3/4 za dva) uz tri skoka. U ključnoj trećoj utakmici i pobjedi 80:71 Mance je prikazao bolju igru i za 34 minute ubacio je 14 poena (1/3 za dva, 3/4 za tri, 3/4 slobodna) uz četiri skoka.

Robert Troha (Helios): Troha je bio uvjerljivo najbolji igrač Heliosa u porazu u Novom Mestu. Igrao je 30 minuta i ubacio šest poena (2/5 za dva, 4/10 za tri) uz sedam skokova, četiri asistencije i dvije osvojene lopte. Troha je bio odličan i u trećoj utakmici. Igrao je 31 minutu i ubacio 24 poena (3/4 za dva, 4/7 za tri, 6/8 slobodna) uz dvije asistencije i dvije ukradene lopte.

Španjolska

Mario Kasun (Barcelona): Barcelona će igrati u finalu španjolskog prvenstva. U dvije utakmice eliminirali su Joventuta. U prvom susretu u Badaloni Barca je slavila 93:90. Mario Kasun igrao je 24 minute i ubacio 13 poena (5/8 za dva, 3/4 slobodna) uz četiri skoka. U drugom susretu Barcelona je bila još uvjerljivija i slavila 85:71. Kasun je igrao 11 minuta i ubacio šest poena (3/6 za dva) uz pet skokova.

Zoran Planinić (Tau Ceramica): Protivnik Barceloni u finalu bit će Tau Ceramica. Ona je u dva susreta također izbacila Unicaju. Prvi susret dobili su 81:68, a Zoran Planinić za 20 minuta ubacio je 15 poena (1/1 za dva, 4/4 za tri, 1/2 slobodna) uz tri ukradene lopte. Planinić je u drugom susretu igrao 22 minute i ubacio devet poena (2/3 za dva, 1/4 za tri, 2/3 slobodna) uz tri skoka i dvije osvojene lopte.

Davor Kus (Unicaja): Davor Kus u dresu Unicaje dosta je pao u formi i minutaža se izgubila. U prvom susretu igrao je tek četiri minute i uspio napraviti tri osobne pogreške. U drugom susretu pri vodstvu Unicaje 82:81 promašio je dva slobodna bacanja osam sekundi prije kraja, na drugoj strani Mickeal je ubacio i odveo Tau u finale. Kus je igrao osam minuta i ostao tako bez poena.

Turska

Sandro Nicević (Besiktas): Besiktas je ostao bez finala turskog prvenstva. U polufinalu je eliminiran od Turk Telekoma, a u ključnom susretu poražen je 75:71. Sandro Nicević igrao je 20 minuta i ubacio 18 poena (7/12 za dva, 4/5 slobodna) uz četiri skoka.

Ukrajina

Vladimir Krstić (BC Kiev): Kijevljani su ostali bez naslova prvaka Ukrajine. U finalnoj seriji bolji je bio Azovmaš slavivši u posljednjem susretu 84:79. Krstić je u tom susretu igrao tek tri minute bez učinka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!