Zimski sportovi

Pittsburgh na krilima Crosbya

Krešimir Ferlak • četvrtak, 29.05.2008.

Penguinsi su se vratili na domaći led. U ovogodišnjem doigravanju dobili su svaku utakmicu kod kuće, a slavili su i jučer. Nakon dva poraza u Detroitu, do pobjede su stigli na svom ledu u najneizvjesnijoj i najboljoj utakmici finala.

Prvih desetak minuta susreta izgledalo je kao i utakmice u Detroitu. Red Wingsi su uglavnom držali pločicu i prijetili dok su se napadi Pittsburgha razbijali o obrambeni bedem gostiju. U tom dijelu igre udarci su bili 9-1 za Detroit, ali nisu uspjeli zabiti. I onda je krenulo. Penguinsi su napokon počeli malo pritiskati obranu Detroita i ubrzo su postigli prvi gol finala. Jednu pogrešku obrane gostiju najbolje je iskoristio Sidney Crosby i iz blizine svladao Osgooda. Nakon toga se utakmica otvorila, ali do kraja perioda pogodaka nije bilo.

Drugi dio igre bolje su otvorili domaćini, vrlo brzo su dobili priliku sa igračem više i nakon samo dvije i pol minute igre povisili su vodstvo. Nakon nekoliko odbijanja pločica je ponovno stigla do Crosyba, koji ne griješi i iz blizine zabija za 2:0. Crosby je uistinu odigrao odličnu utakmicu, kakva se od kapetana Pittsburgha i očekuje. Detroit se nakon toga otvorio i počeo igrati mnogo bolje, a i domaćini su nastavili napadati tako da smo do kraja susreta gledali vrlo otvorenu utakmicu. Do kraja perioda su Red Wingsi smanjili nakon fantastičnog solo prodora Johana Franzena koji se prošetao kroz obranu Pingvina i zakucao pločicu pod prečku Fleurya.

Treći dio se nastavio u odličnom ritmu drugog, ali Detroit je kontrolirao igru i pločicu iako su i domaći imali nekoliko odličnih šansi.Iz jedne takve su i povisili vodstvo na 3:1, kada se iza gola najbolje snašao Adam Hall. Nakon toga Detroit apsolutno sve baca u napad, a i domaćini se nisu samo branili tako da smo gotovo u svakoj izmjeni vidjeli poneku priliku. Najbliže golu su bili Holmstrom s jedne i Hossa s druge strane, ali je obojicu zaustavila vratnica.

Detroit je ipak uspio smanjiti preko Mikaela Samuelssona koji je uputio udarac kroz gužvu i prevario Fleruya. Od tada pa do kraja susreta bilo je još pet minuta i Detroit je pokušao sve da dođe do izjednačenja, ali nije išlo. Imali su čak i priliku sa igračem više, međutim domaćini su odlično zatvorili susret i slavili i deveti puta u devet utakmica kod kuće u ovom playoffu.

Velika pobjeda za Penguinse za povratak samopouzdanja, dok Red Wingsi ipak ne trebaju biti previše razočarani. Znali su da ih čeka težak posao u Pittsburghu i odigrali su dobru utakmicu, bili su blizu i bili su ravnopravan suparnik tako da se mogu nadati pobjedi u sljedećem susretu. Nakon susreta se najviše pričalo o odličnoj igri Crosbya. ˝Mislim da je igrao odlično. Igrao je odlično i prve dvije utakmice, ali nije bilo pravog rezultata˝, izjavio je trener domaćih Michel Therrien.

Niti trener Detroita nije bio previše razočaran unatoč porazu. ˝Imali smo prilično dobar start utakmice, ali oni su zabili prvi i bilo se jako teško vratiti˝, rekao je Mike Babcock. I uistinu, Pittsburgh je pobijedio svaku utakmicu u doigravanju kad su zabili prvi, a Detroit samo jednom nije slavio nakon početnog vodstva. Sljedeća utakmica je u subotu i prvi gol će ponovno biti jako važan, vidjet ćemo tko će ga postići.

Nhl, finale Stanley Cupa, 28.5.2008

Pittsburgh – Detroit 3:2 (1:0, 1:1, 1:1) (Crosby 18., 23; Hall 48 / Franzen 35.; Samuelsson 54) (1-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!