Rukomet

Rusija: Za OI uvijek spremni

Zvonimir Šimunović • četvrtak, 29.05.2008.

Uz Hrvatsku, Rusija je najizgledniji kandidat za put u Peking. Iako su na zadnjem Europskom prvenstvu u Norveškoj ispali nakon prvog kruga, Rusima su OI oduvijek bile nešto posebno. Četiri zlata (računajući i SSSR), srebro i bronca jamac su pravog izdanja i na turniru u Zadru, bez obzira na probleme s ozljedama...

Koliko god sport ponekad može biti nepredvidiv, gotovo sa sigurnošću možemo reći da će izabranicima Line Červara Rusija biti najteži protivnik. Momčad koju "oduvijek" vodi Vladimir Maksimov, zadnjih je godina Paklenima gotovo redoviti konkurent na velikim natjecanjima. I koliko god smo s generacijom Balić & com bili većinom uspješni, nikada nije bilo lako. U zlatnom Portugalu 2003. smo pobijedili s dva razlike, godinu potom na Euru u Sloveniji odigrali neriješeno. U Ateni smo u skupini izborili gol plusa, a u Švicarskoj, na još jednoj europskoj smotri završili smo u jednakom minusu. Uzvratili smo u Njemačkoj na Svjetskom prvenstvu s čak plus pet, a prošle zime u Norveškoj nismo se susreli iako je to bilo za očekivati.

I baš je taj kiks, kada su Rusi bez pobjede napustili natjecanje nakon prvog kruga, bacio sumnju na kvalitetu momčadi. Jer 13. mjesto na Europskom prvenstvu jedan je od najslabijih plasmana u povijesti računajući i SSSR. No, kada se radi o Olimpijskim igrama, Rusi znaju samo za visoke domete. Najveći broj njihovih igrača sudjelovao je u osvajanjima zlata`76. i `88. te srebra `80 za reprezentaciju SSSR-a, i zlata u Barceloni `92. za ZND. Četvrto, rekordno olimpijsko zlato osvojili su kao Rusija u Sydneyju 2000. Dok su Hrvati slavili svoje drugo, u Ateni su se zadovoljili broncom.

Sve navedeno samo je dokaz da će Rusi koliko god tajanstveni bili u pripremi za ovaj turnir biti sve samo ne lagan suparnik. Što se tiče igračkog kadra, ne bi trebalo biti većih promjena u odnosu na zadnja natjecanja. Na golu je punašni, ali protiv Hrvatske često raspoloženi Kostigov. Krila su, zbog ozljede Kokšarova u malo izmijenjenom sastavu. Lijevo umjesto njega Kovaljev i Kainarov, a iskusni Krivošljikov desno, praktički jedni čovjek koji ne dolazi iz Čehovskih Medveda. Lijevi vanjski, ujedno i najopasniji igrač je Zagrebova vječna želja Rastvorcev, igru organizira Ivanov, a desno je sve bolji i bolji Igropulo.

Najviše problema Zbornaja bi mogla imati s pivotom jer se na pripremnom turniru teško ozlijedio Čipurin. Umjesto njega, Maksimov je pozvao Jevdokimova koji je prije svega obrambeni igrač. A što se tiče defenzivnog dijela, i tu je skoro pa sve jasno. Poznatih 5-1, unatoč izostanku Kokšarova, vjerojatno će im biti glavni adut i u narednim utakmicama.

Najveća prednost u svakom slučaju im je uigranost, jer skoro svi dolaze iz jednoga kluba te opasna krila koja su u stanju kazniti svaku neopreznost. No, kao i dosad, Rusima se mora parirati brzinom. Po nekoliko izmjena obrana-napada daje protivniku mogućnost da brzim prijenosom lopte radi višak i na taj način stvara prednost.

Olimpijske igre za Maksimova su oduvijek bile poseban izazov, tako da je i ovoga puta zasigurno vrhunski pripremio momčad. Rusi su svjesni da će protiv Hrvatske pred domaćom publikom biti teško doći do bodova, ali zato će maksimalna koncentracija biti usmjerena na utakmice s Alžirom i Japanom. Maksimov tu ni ne pomišlja na ništa osim pobjede i osiguranja puta u Peking.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!