Rukomet

Alžir: Ekipa u nastajanju

Goran Markuš • četvrtak, 29.05.2008.

Alžir je jedan od sudionika trećeg kvalifikacijskog turnira koji će se održati u prekrasnom Zadru. Riječ je o ekipi koja je posljednjih godina imala dosta problema, no bronca na nedavnom Afričkom prvenstvu daje naznake kako je trener, Kamel Akkeb možda konačno pronašao najbolji omjer mladosti i iskustva te sve to posložio u ovoj perspektivnoj momčadi…

U povijesti svjetskih prvenstava Alžir ima devet zapisanih pobjeda, sedam remija te 37 poraza, a najbolji rezultat postignut je 2001. godine kada su alžirske snage u Francuskoj stigle do 13. mjesta u ukupnom poretku. Riječ je o momčadi koja od 1995. godine nije nastupila samo na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu i to nakon izuzetno napornih kvalifikacija u kojima su im na kraju presudile snage Maroka u direktnom sukobu za prolaz na svjetsku smotru.

Izuzev nastupa na svjetskim prvenstvima Alžir u svojoj kolekciji ima šest naslova prvaka Afrike od kojih je čak pet stiglo u "zlatno rukometno doba" reprezentacije od 1981. – 1989. godine. Izuzev zlata reprezentacija Alžira ponosi se i sa šest srebra sa prvenstva Afrike, a nakon što 2002. i 2004. godine nisu uspjeli do medalje pobjedom nad Angolom 2006. osvajaju broncu što ih stavlja na drugo kontinentalno mjesto čime su se izborili za nastup na nadolazećim olimpijskim kvalifikacijama.

U "zlatno rukometno doba" reprezentacija Alžira je čak tri puta stigla do Olimpijskih igara osvojivši deseto mjesto 1980. i 1988. godine te 12. mjesto 1984. godine. Ova je reprezentacija još samo jednom, 1996. godine stigla na Olimpijske igre osvojivši 11. mjesto nakon čega nisu imali čast prisustvovati na sljedeće dva izdanja ovog velikog natjecanja.

Već duže vrijeme na trenerskoj stolici Alžira sjedi Kamel Akkeb koji je napokon uspio posložiti momčad od mladih i perspektivnih igrača koji bi pored dovoljno iskusnih rukometaša trebali iskoristiti sve svoje mogućnosti te polako stvoriti temelje za budućnost reprezentacije Alžira.

Ponajbolji igrač Alžira zacijelo je Tahar Labane koji trenutno igra za francuski Istres. Sa čak 130 nastupa Labane drži vodstvo i u broju internacionalnih susreta u svojoj ekipi. Osim Tahara tu je i Yacinn Bouakaz koji je sa 150 internacionalnih golova trenutno najbolji strijelac reprezentacije Alžira. Od igrača koji igraju u nacionalnom prvenstvu moramo izdvojiti novaka u ekipi, Hichema Boudralia koji je jedan od ključnih igrača najbolje momčadi u domaćem prvenstvu, MCA Algierije.

Alžir je dolaskom na ove kvalifikacije već postigao svoj cilj. Gotovo je nemoguće zamisliti scenarij u kojem ova reprezentacija prolazi u skupini u kojoj se uz naše rukometaše nalaze i snažni Rusi stoga je realno očekivati jedino borbu sa Japanom za treće mjesto na kvalifikacijama. Kako treće mjesto ne donosi nastup na Olimpijskim igrama možemo zaključiti da Alžirci u Zadar dolaze poprilično opušteni i bez ikakvih ozbiljnih očekivanja čime ipak postaju potencijalne "bombe" za ostale sudionike ovih olimpijskih kvalifikacija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!