Rukomet

Japan: Desant za Kinu

Sanja Čalić • četvrtak, 29.05.2008.

Rukometaši zemlje izlazećeg sunca u Zadru će hvatati svoju drugu priliku za put u Kinu, a kako najavljuju, borit će se bespoštedno. Šanse su im ipak male, no u sportu nikad ne valja reći nikad.

Iako je u izravnom dvoboju za odlazak u Peking izgubila od Koreje, japanska će reprezentacija u Zadru imati novu priliku za osiguravanje vize za Olimpijske igre, čiji sudionik nije bila od 1988. godine, i to zahvaljujući osvojenom drugom mjestu na prvenstvu Azije. Momčad čiji je najveći uspjeh bio zauzimanje desetog mjesta na Svjetskom prvenstvu 1970. godine, na natjecanjima svjetskih razmjera sudjeluje od 1961. godine i otad je 11 puta bila participirala na Svjetskim prvenstvima. Upravo je svjetskoj rukometnoj eliti Japan bio domaćin 1997. godine, postavivši sjajnom organizacijom vrlo visoke kriterije svojim nasljednicima.

Prvi se put na Olimpijskim igrama Japan predstavio 1972. godine osvojivši tada 11. mjesto, no već na sljedećem pojavljivanju četiri godine kasnije napredovali su do devete pozicije. Nakon 1976. godine japanska je reprezentacija Olimpijskim igrama prisustvovala 1984. i 1988. godine, no veći uspjeh od devetog mjesta nisu postigli.

Za današnje uspjehe japanskog rukometa ponajprije je zaslužan izbornik Kiyoharu Sakamaki koji već za svoje vrlo uspješne igračke karijere postao legendom Zemlje izlazećeg sunca. Japansku je momčad, na čijem je kormilu bio do 2000. godine, Sakamaki preuzeo tri godine prije, a nakon stjecanja dodatnog iskustva u drugim sredinama, vratio se u svoju zemlju. Pod njegovom paskom danas u nacionalnoj vrsti nastupaju zvijezde japanskog rukometa kao što su Daisuke Miyazaki i vratar Toshihiro Tsubone čije će veliko iskustvo zasigurno značajno pridonijeti japanskoj reprezentaciji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!