Nogomet

Dinamo kupuje strance

Vedran Attias • petak, 30.05.2008.

Nakon što su hrvatski klubovi (ne)realno ocijenili svoje igrače, Dinamo je krenuo po pojačanja van Hrvatske. Prvi su na listi Elkin Soto i Jahmir Hyka...

Tomasov, Sharbini, Rukavina, Čop i još neki, su igrači iz domaće lige koji su se spominjali kao moguća pojačanja Dinama. Koliko god to možda čudno zvučalo, najbliže Maksimiru bili su - oni s Poljuda. Dalmatinski napadači Rukavina i Čop bili su na pragu Dinama, no "razno-razni" interesi su se upleli i Dinamo je odustao od posla.

Od ostalih pojačanja, Mamić je odustao zbog cijene - milijun eura za Tomasova i sedam milijuna eura za Sharbinija, objektivno gledano, neće dati nitko - pa ni Dinamo. Postoje tri mogućnosti ovakvim cijenama - prvo, Dinamo je postao hrvatski "Chelsea", odnosno Dinamo ima novac i, ako Modri žele nekog igrača, moraju platiti skuplje. Recimo, Lyon i Marseille su prodali Essiena i Drogbu za 38, odnosno 36 milijuna eura. Oni su obojica odlični igrači, no sigurno ne bi takva cijena bila za Bayern.

Odlazi Davor Vugrinec

Ove sezone su ga mučile ozljede i potpuno je pao u drugi plan ili, bolje rečeno, u treći. Iskusni Varaždinac je svjestan kako u Dinamu za njega nema mjesta te planira odlazak: "Neće biti nastavka suradnje jer se jednostavno ne vidim u projektu koji se radi u Maksimiru. Svaka čast svakome, ali mene ne zanimaju marginalne uloge i u meni ima još motiva i volje igrati nogomet."

Druga mogućnost je kako naši klubovi jednostavno "prate nogometne trendove", nažalost samo u cijenama, i svi igrači "poskupljuju". Prije godinu i pol Dinamo je kupio Jerteca i Pokrivača za milijun eura, a početkom ove sezone u Maksimir su za dva milijuna preselili zagrebaši Vrdoljak i Mandžukić. Varteks i Zagreb su podjednake kvalitete, a, kada su dolazili, varaždinski "duo" čak je bio više cijenjen nego igrači iz Kranjčevićeve.

Koliko god se Dinamu, trenutno, takav novi "način poslovanja" činio lošim, zapravo će najveći dobitnik istoga biti upravo - Dinamo. Naime, ako Sharbini košta sedam milijuna eura, onda će čelni ljudi Cibalije, Osijeka i Intera reći: "pa nismo mi bedasti", i Burcsa će koštati dva milijuna eura, Primorac tri, Vida četiri, a Kukec - pet! U takvoj situaciji, kupovat će moći samo Dinamo. Ako će Rijeka i Hajduk umjesto da samo, kao što je to bilo dosada, "uzmu" igrača Zadru, Šibeniku ili Varteksu, za njega zapravo morati platiti milijunsku odštetu - igrači će ili ostati u svojem klubu ili doći u Dinamo koji ima novac to platiti.

Treća mogućnost je - kako klubovi jednostavno ne žele prodati te igrače. Ne mogu reći svojim igračima: "čuj, znam da te hoće Dinamo i da bi ti htio ići, ali ostani još malo kod nas", pa stavljaju astronomske odštete koje znaju da nitko neće platiti. Možda to nije ni loše za naš nogomet - za bolju kvalitetu domaće lige, sve se isplati pokušati. No, vratimo se na Dinamova pojačanja.

Nakon "dizanja ruku" od domaćih, Modri su se okrenuli stranim pojačanjima. Argentinac Fredes iz Independientea je preskup, pa Modri traže dalje i našli su - Elkina Sota. Ponovno... Podsjetimo, Kolumbijac je već bio u Modrim planovima, no zbog "čudnih managerskih odnosa" transfer nije realiziran. Mainz se ipak nekako uspio snaći u tome svemu i, nakon što je veznjaku istekao ugovor, njemački drugoligaš je potpisao igrača bez odštete. 28-godišnji vezni igrač iza sebe ima prilično lošu sezonu gdje je, i zbog ozljeda, propustio većinu utakmica te upisao manje od deset nastupa.

Vjerojatniji od dolaska Kolumbijca, je onaj Albanca Jahmira Hyke. 168 centimetara visoki vezni igrač mogao bi već početkom sljedećeg tjedna potpisati za Dinamo. Igrač je zainteresiran za dolazak u Zagreb, a odšteta je svakako prihvatljiva - manje od milijun eura. Trener Dinama, Branko Ivanković, ovako je prokomentirao njegov mogući dolazak: "Apsolutno smo zainteresirani jer je riječ o vrlo zanimljivom igraču."

Bilo kako bilo, nakon odlazaka nekoliko igrača i dolaska Butine, izgleda kako ćemo sljedeći tjedan vidjeti neka nova imena u Plavom Salonu u Maksimiru. Ivanković očekuje gotovo riješeno pitanje igračkog kadra za sljedeću sezonu do 16. lipnja, tako da zna s čime može računati.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!