Ostali sportovi

Veliki uspjesi hrvatskih streličara

Tanja Zorman • subota, 31.05.2008.

Mateja Kolarek osvojila je zlato na europskom juniorskom kupu, Ivana Buden broncu na svjetskom seniorskom kupu, a Tanja Zorman zauzela peto mjesto što dokazuje da su Hrvati u samom streličarskom vrhu...

Na juniorskom kupu u španjolskoj Punta Umbriji, prvom europskom kupu ove godine, Hrvatska je imala tri predstavnika od kojih je najuspješnija bila Mateja Kolarek koja je osvojila prvo mjesto u kategoriji kadetkinje složeni luk. U kvalifikacijama Mateja je bila četvrta sa rezultatom 1331. U 1/4 eliminacija sa 114:108 izbacila je Španjolku Claru Nieto Taladriz da bi u polufinalu rezultatom 113:110 bila bolja od najbolje iz kvalifikacija, Ruskinje Ekaterine Korobeynikove. Ruskinja je kvalifikacije odradila s pogođenih 1369 krugova. Svoju snagu i velike mogućnosti Matea je potvrdila pobijedivši u finalu s tijesnih 112:111 i drugu iz kvalifikacija s pogođenih 1355 krugova, još jednu predstavnicu jake Rusije Svetlanu Cherkashevu.

Na istom natjecanju Hrvatsku su predstavljali i Anđelo Šuvak i Jura Križmarić u kategoriji kadeta složeni luk. U kvalifikacijama Anđelo je bio 11. s rezultatom 1226, a Jura 14. s rezultatom 801. Nakon eliminacija dečki nisu promijenili svoje plasmane iz kvalifikacija.

Treći seniorski kup ove godine održao se u Antalyi ovaj tjedan, a Hrvatska je imala dvije predstavnice, obje u kategoriji složeni luk. Uspješnija je bila Ivana Buden koja je osvojila treće mjesto. Nakon četvrtog mjesta i odličnog rezultata u kvalifikacijama (681) prva Ivanina suparnica u eliminacijama bila je domaća predstavnica Gulbin Su koja je izgubila 111:112. Sa 111:106 Ivana je pobijedila u drugom meču Venecuelanku Marthu Flores. U četvrtfinalu Ivana Buden i Sofia Goncharova iz Rusije bile su izjednačene s rezultatom 108:108, nakon čega je slijedio shoot off, to jest, svaka je trebala ispucati jednu strijelu, bolja pobjeđuje. Rezultat je ponovo bio izjednačen (10:10), pa je slijedio dodatan shoot off u kojem je Ivana pobijedila (10:9). U polufinalu Ivana je pucala protiv Amerikanke Jamie Van Natte, svjetske rekorderke, i izgubila 111:115. Slijedio je meč za broncu u kojem joj je protivnica bila Dankinja Camilla Soemod. Ivana je pobijedila s rezultatom 117:110. Sa osvojenim trećim mjestom, Ivana je zauzela vodeću poziciju na rang listi kupa.

Naša druga predstavnica Tanja Zorman u kvalifikacijama je zauzela 22. mjesto s rezultatom 641. U prvom kolu eliminacija pucala je protiv Britanke Andree Gales, jedanaeste iz kvalifikacija, i pobijedila s rezultatom 110:106. U sljedećem kolu Tanja je izbacila šestu iz kvalifikacija, Australku Eriku Anear, s rezultatom 113:108. U četvrtfinalu od Tanje je bila bolja Talijanka Eugenia Salvi, svjetska prvakinja u dvorani i na otvorenom, te pobjednica ovog turnira (114:113). Tanja je imala drugi najbolji rezultat u četvrtini finala te je tako završila na petom mjestu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!