Zimski sportovi

Detroit osvojio Stanley Cup!

Krešimir Ferlak • četvrtak, 05.06.2008.

Detroit Red Wingsi su u šestoj utakmici finala, na gostujućem terenu u Pittsburghu, osvojili Stanley Cup! U još jednoj fantastičnoj utakmici, Detroit je pronašao put po pobjede i apsolutno zasluženo osvojio naslov najbolje momčadi u sezoni 2007-08.

Detroit je otpočetka sezone bio najdominantnija momčad lige, imali su najviše bodova u regularnom dijelu sezone i uvjerljivo prošli doigravanje i uzeli naslov. Detroit je dominirao kroz svaku seriju playoffa, Pittsburgh je definitivno bio najteži protivnik, dali su sve od sebe, pošteno namučili Red Wingse, ali na kraju su ipak morali stisnuti ruku boljima. U šestoj utakmici Detroit je od prve minute dominirao i izgledao bolje i na kraju slavio sa 3:2.

Utakmicu su Red Wingsi odmah otvorili sa dominacijom i vrlo brzo su je okrunili pogotkom. Detroit je dobio priliku sa igračem više i pogotkom Briana Rafalskog su došli u vodstvo. Detroit je odlično zatvorio napade domaćih i iako su Penguinsi imali nekoliko šansi i čak minutu i pol priliku sa dva igrača više, nakon prvog perioda ostala je minimalna prednost za Red Wingse.

U drugom periodu slična slika, a nakon nešto više od osam minuta igre, Valtteri Filppula povisuje na 2:0. Domaćini se naravno nakon toga nisu predavali i njihova požrtvovna igra se uskoro isplatila. Dobili su priliku sa igračem više i pogotkom Evgenija Malkina smanjili su na 2:1. Zanimljivo da je Malkinu ovo bio tek prvi pogodak u ovoj finalnoj seriji.

U trećem periodu Pittsburgh je pokušavao, ali nisu dolazili u prave prilike. Kasnije se pokazalo, ključni trenutak finala i pogodak vrijedan naslova, postigao je Henrik Zetterberg dvanaest i pol minuta prije kraja. Uputio je snažan udarac, pločica je na trenutak ostala iza Fleruya, a onda ju je u padu vratar Penguinsa sam ubacio u mrežu za veliku prednost Red Wingsa.

Detroit je u sljedećih nekoliko minuta imao par šansi da riješe do kraja susret, ali nisu zabili. Pittsburgh je dvije minute prije kraja izvadio Fleurya i dobio još jednog igrača više nakon isključenja Detroita. Marian Hossa je ubrzo zabio i vratio neizvjesnost, ali do kraja ipak nisu uspjeli izjednačiti. Pittsburgh je bio blizu, ali izgubili su od bolje ekipe, to su na kraju i sami priznali.

Uslijedilo je neopisivo slavlje za Detroit i prezentacija pokala. Prvo je dodijeljen Conn Smythe Trophy za najkorisnijeg igrača finala. Zasluženo ga je osvojio Henrik Zetterberg koji je igrao fenomenalno doigravanje i finale i sakupio čak 27 bodova u 22 utakmice. Nakon toga je Nicklas Lidstrom, kapetan Detroita, ponosno podigao Stanley Cup. Osvojila ga je momčad koja ga je apsolutno zavrijedila, kroz cijelu sezonu su bili najbolji, a sada su za to i nagrađeni. Treba dodati da je Lidstrom prvi europski kapetan koji je podigao taj sjajni trofej.

U tom slavlju, igračima su se na ledu pridružili i rodbina i prijatelji, a riječi su od uzbuđenja teško izlazile na usta. ˝Ovo je neopisiv osjećaj, pitali ste me nešto za neku akciju, ali više se ničega ne sjećam, sada samo uživam u ovom naslovu˝, simpatično je na jedno novinarsko pitanje odgovorio Pavel Datsyuk. I ima pravo. Sada kreće nekoliko dana slavlja, sa velikim naslovom: Detroit Red Wingsi su osvojili Stanley Cup! Čestitamo!

Nhl, finale Stanley Cupa:

Pittsburgh – Detroit 2:3 (Malkin 36.; Hossa 59. / Rafalski 6.; Filppula 29.; Zetterberg 48.) (2-4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!