Tenis

Nadal laganim ugrizom do finala

Tea Lokas • petak, 06.06.2008.

U prvom polufinalnom dvoboju drugog Grand Slam turnira sezone slavio je 22-godišnji "kralj zemlje" - Rafael Nadal. Iako mu je protivnik bio treći igrač svijeta, Srbin Novak Đoković, Španjolac je i njega s Philippea Chatriera poslao bez osvojenog seta...

Bez ikakvog preuveličavanja, označen je susret Đokovića i Nadala kao meč dana. Poštovanje prvom na svijetu i najvećoj domaćoj uzdanici, ali sve oči danas bile su uprte u prvi polufinalni meč. Sukob dvojice najboljih na Raceu, repriza prošlogodišnjeg polufinala. Iako po imenima jednak, susret je u startu umnogome različit od lanjskog.

Đoković je najbolji igrač dosadašnjeg dijela sezone, teži za Grand Slam, prije svega - sigurniji i opasniji protivnik koji može pobijediti svakoga, a da to ne bude iznenađenje već najnormalnija stvar. S druge strane - mentalno najjači igrač na Touru, nepobjediv na svojoj podlozi, čovjek koji je nakon jedinog ovogodišnjeg poraza na zemlji (Ferrero) nastavio bez osvrtanja, još jače i bolje, naoko najbolje u karijeri.

Nadal bez slabosti u igri, Đoković s izvrsnim prvim servisom, raznolikost igre, zaboravljeni "rimski" žuljevi, Đokovićev "let" nakon Melbournea, Nadalova nesalomljivost. Sve je to prethodilo ovom susretu divova u koji je unatoč svemu, Nadal ušao kao veliki favorit.

Susret je Nadal započeo na najbolji mogući način. Zaprijetivši na već prvom servis-gemu Đokovića, Nadal je protivniku pokazao što ga čeka u sljedećih par sati. Već kod drugog servisa srpskog tenisača Rafa dolazi do breaka nepovratno zakucavši moćnom dijagonalom. Situacija se smirila do kraja seta te je svaki igrač uzeo svoj servis, što je dovelo do 6:4 za Španjolca.

S iznenađujuće lošim prvim servisom (49%), kojim nije mogao protiv Nadala, Nole na početku drugog seta ponovno propušta servis i već u startu stvara nedopustiv zaostatak za Španjolcem. Eksplozija Nadala sprječava Đokovića da se vrati u igru, štoviše, zakopava ga još dublje i dovodi do 6:2 bez prolivenog znoja.

Nakon odrađenog toilet breaka pred treći set te pokušaja sređivanja misli, Đoković se vraća na teren i ponovno gubi svoj servis. Očekivao se rasplet sličan onome iz drugog seta, ali treći igrač svijeta vraća jedan od dva izgubljena breaka što je usporilo igru Španjolca koji čak propušta servis za meč. No, u trinaestoj igri Rafa hvata zalet i osvaja šest poena uzastopce, što je bilo dovoljno za konačan rezultat 7:3 u tie-breaku i zasluženo četvrto finale Roland Garrosa zaredom.

Bila je to peta pobjeda Rafaela Nadala nad Novakom Đokovićem na zemlji bez ijednog izgubljenog meča, baš kao i nevjerojatan podatak da Nadal u 27 susreta nikada nije izgubio na terenima Roland Garrosa.

Tenisači, polufinale: Rafael Nadal (Španjolska, 2) - Novak Đoković (Srbija, 3) 6:4, 6:2, 7:6(3).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!