Košarka

Subotić ponosan, Aci najvažnija Euroliga

Martina Oštrić • subota, 07.06.2008.

Pobjedom 89:65 protiv Splita KK Zadar došao je do svog drugog naslova prvaka Hrvatske. Na konferenciji za novinare nakon utakmice nije bilo igrača, no dva trenera bila su dobro raspoložena. Posebno rječit bio je domaći trener Petrović...

Trener Splićana Slobodan Subotić čestitao je ekipi Zadra te treneru Aci Petroviću na zasluženo osvojenim naslovu prvaka Hrvatske te na svemu što su napravili ove sezone. “Zadrani su imali odličnu sezonu ne samo u hrvatskoj ligi već i u NLB ligi.

Subotić se osvrnuo i na svoje igrače kojima također želi čestitati na uspješnoj sezoni. “Moja momčad je napravila jedan veliki korak naprijed i dala veliku nadu za budućnost kluba koji je godinama bio tamo gdje mu nije mjesto, ali sad se polako vraća.

Ne želi kritizirati svoje momke zbog večerašnje utakmice. “Mi smo pali u trećoj četvrtini kada je Zadar napravio veliku razliku. Falili smo veliki broj otvorenih šuteva kada nije funkcionirala ni obrana, ni napad ni zona“ . Smatra da se ključnim igračima koji su iznijeli najveći teret na prošloj utakmicu dogodio black-out, što je uzrok današnjeg poraza.

Gostujući trener izrazio je svoj ponos što je bio trener ove momčadi protekle sezone jer ono što su napravili ove godine je za njega velika stvar.

Na novinarsko pitanje što treba napraviti kako bi se pobijedilo Zadar u ovakvoj atmosferi Subotić je odgovorio da bi mu, za početak, trebalo malo više iskusnijih igrača, jer njegovi igrači takoreći prvi put igraju na ovom nivou.

Domaći trener očekivano je sretan zbog osvojene titule prvaka. Za sezonu kaže da je proletjela, a posljednjih 12 mjeseci često su mislili na famoznih 13 sekundi koje su ih prošle sezone dijelile od titule prvaka Hrvatske, pa je normalno da su sanjali da postanu prvaci.

“Ako ne podigneš pehar često se pitaš da li je sezona bila uspješna, međutim Zadar je ove godine bio najbolja hrvatska momčad. Bili smo najbolje rangirana hrvatska momčad u NLB ligi, u ULEB kupu smo imali sjajne rezultate, a od prve pobjede protiv Cibone u Zagrebu zasjeli smo na prvo mjesto u prvenstvu Hrvatske i tu poziciju nismo ispuštali do kraja sezone.“

“U play-offu uvjetovalo je da se dogodilo nešto što se nije događalo u regularnom dijelu prvenstva, a to su gostujuće pobjede koje su u neku ruku obilježile prvenstvo. Ovo je 11. pobjeda domaćina i čini mi se da se tijekom polufinalne i finalne serije možda i previše oslanjalo na domaći teren“.

Aco smatra da je Split zbog dvije pobjede na domaćem terenu rastao iz utakmice u utakmicu jer nisu imali ništa za izgubiti. “Mi smo bili jedini koji smo bili psihološki opterećeni, međutim ovih posljednjih 48 sati uspjeli smo sublimirati, i vidjeli ste kako smo napadali tu njihovu zonu s preuzimanjem, kako je Štimac poentirao s deset laganih poena. Odigrali smo odlično, zatvorili se sa svih mogućih strana i mislim da je ovo zasluženi konac sezone. Zadar je najbolja momčad ove sezone“.

Domaći strateg čestitao je svojim igračima koji su znali izdržati taj psihološki pritisak. “Priznat ćete da nije lako na tri fronta s momčadi koja košta 812 000 eura, a mi smo uspjeli i zato im čestitam“, nakon čega su krenule zahvale suradnicima. “Možda nitko nije notirao no mi smo možda jedina momčad koja je imala samo dvije fizičke ozljede, i to ozljede gležnjeva. Jedna je bila Stallworthova, a druga od Stipčevića, pa bih se zahvalio doktoru Srzentiću, fizioterapeutu Babiću, kondicionom treneru kojeg je Zadar dobio nakon pune četiri godine Juri Šangu, te mojoj desnoj ruci Denisu Plestiću.“

Petrović se dotakao i Zadrovog šestog igrača, zadarske navijačke skupine Tornado. Kaže da su ih uvijek izvlačili kada je bilo najbitnije i bili ravnopravni s igračima na terenu. Naglasio je i da u svakom žitu ima kukolja, pa ono što su doživjeli od grupice u Splitu je zaboljelo i njega i igrače ali shvaćaju da je to nekolicina nekulturnih koju se ne može poistovjetiti s Tornadom koji ih je briljantno vodio na svim utakmicama do pobjede.

Nakon uvodne riječi Aci je zapljeskala cijela dvorana, a slijedila su pitanja novinara, od kojih je prvo bilo i ono svima najzanimljivije: Ostaje li Aleksandar Petrović u Zadru? “To su već teška pitanja“ odgovorio je trener te dodao kako namjerava uzeti time out od sedam do deset dana koje namjerava provesti u krugu obitelji, pa tek onda vidjeti što i kako dalje. O svojim željama nije htio govoriti opravdavši se da time ne treba opterećivati slavlje Zadrana, ipak spomenuo je kako je prije dva mjeseca razgovarao s upravom no nakon Ljubljena i Hemofarma Zadrova sezona bila je popločana preprekama te su od tog trenutka sve ostavili za kraj sezone jer nisu znali što im kraj nosi.

“Da je Zadar danas izgubio bio bih „ili pukovnik ili pokojnik“. Ja ne smatram da sam ništa bolji trener ako je Zadar danas dobio ovu utakmicu međutim to je zakon sporta i to je realizam. Razgovora je bilo, i sad ćemo sljedećih sedam do deset dana vidjeti kako ćemo dalje“.

Iako ne želi zvučati patetično, domaći trener tvrdi da je njemu osobno vrjednije od samog trofeja to što je Zadar ove godine odigrao 68 utakmica, nikad više u povijesti, od čega je bilo 47 pobjeda te 21 poraz. To je otprilike 70 % pobjeda, što dovoljno govori o uspješnosti ove momčadi, ali ono što je bitnije za sam KK Zadar je da je na početku sezone razlika između dvije momčadi koje se bore za euroligaške bodove bila 13 (18 – 5), a sad je 23 – 21 za Cibonu što je za trenera u ovom trenutku veći trofej od same titule. “Zadar je dobio novu dvoranu, Jazine idu u povijest, i sad je na ljudima u klubu da vide što će, kamo će i gdje će. Višnjik treba puniti, a to možete jedino ako imate vrhunsku europsku momčad. Da li je Zadar za to spreman, to morate pitati ljude iz kluba jer dvorana zaslužuje vidjeti i Panathinaikos i Barcelonu“ završio je Aco kojeg su novinari još jednim pljeskom ispratili iz dvorane gdje se održavaju konferencije za novinare.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!