Tenis

Ivanović uzela sve

Branimir Korać • subota, 07.06.2008.

Ana Ivanović otišla je do kraja. U tjednu karijere preuzela je poziciju broj jedan na svjetskoj WTA ljestvici i osvojila Roland Garros. U finalnom dvoboju Dinara Safina je napravila puno previše pogrešaka da bi mogla računati na pozitivan ishod...

Dinara Safina u sjajnoj je formi, ali realno Ana Ivanović je u ovom trenutku najbolja igračica svijeta. To je i potvrdila preuzevši i jedinicu na WTA ljestvici, ali i prezentacijom u finalu protiv Safine. Igrala je odlično i prije svega pametno. Kada je bio pogodan trenutak napala je, ali nije bezglavo srljala i dosta je poena dobivala i strpljivom igrom čekavši pogreške Safine.

S druge strane Safina unatoč porazu mora biti zadovoljna. Otkad radi sa Željkom Krajanom, pokazala je veliki napredak u igri te se konačno i plasirala u finale Grand slam turnira. Tijekom ova dva tjedna izvlačila se i iz teških situacija, što joj prije nije bila odlika, a sama igra bila joj je na visokoj razini. Ipak, u finalu je ponovno bila nervozna, ali i realno slabija od raspoložene Ivanović.

Safina je meč otvorila vrlo agresivno i pokušavala kraćim poenima doći do prednosti. Međutim već u prvom setu gubi servis i ulazi u probleme. Ivanović je igrala vrlo pametno i kod 4:1 imala je već dvostruki break. Međutim Safina onda počinje pogađati te se vraća do 4:4 i to vrativši se kod 4:3 s 40:0 nakon nekoliko neočekivanih pogrešaka Ane Ivanović.

Kratko je bila Dinara u igri. Problemi na servisu uslijedili su već u sljedećem gemu. Ivanović je malo podigla igru, Safina je žurila i Ivanović s novim breakom ima 5:4 te servira za set. Nije na servisu za set išlo sve tako glatko, Safina je imala break loptu, ali krasnim winnerom Ana spašava i uz dosta muke na svom servisu dolazi do seta sa 6:4.

U igri Safine bilo je dosta nervoze i prostora za napredak i očekivalo se da u drugom setu odigra bolje i zakomplicira život Ivanović.

Koban je bio spektakularni dugački poen kod 1:1 i 40:30. Safina je imala niz prilika za osvajanje tog poena i vodstva 2:1, međutim Ivanović se krasno branila i na kraju uspjela doći do 40:40 u najdužoj izmjeni meča. Uzela je Ana na kraju i taj gem što će se pokazati ključnim trenutkom meča.

Do kraja seta bilo je sve očitije kako Safina fizički pada nakon posljednjih teških mečeva, a Ivanović je s lakoćom kontrolira stanje na terenu. Kod 5:3 servirala je Safina, završila meč s nizom pogrešaka i Ivanović je proslavila naslov. Prošle godina došla je do finala, Justine Henin bila je prejaka, ove godine ona je bila prejaka za Dinaru Safinu.

"Ovo je sjajno, ispunjenje mog sna! Obje smo igrale vrlo nervozan meč, ali na kraju sam ipak uspjela ostvariti sjajan rezultat. Drago mi je da sam uspjela do kraja meča koliko-toliko zadržati mirnoću, presretna sam", rekla je nakon meča Ivanović. Safina je također bila zadovoljna. "Ovo je bilo veliko iskustvo za mene i nadam se da se ponovno vidimo u ovo vrijeme na istom mjestu", komentirala je Safina.

Ana Ivanović u ovom meču ostvarila je 41 winner, četiri više od Safine, ali i imala osam neforsiranih pogrešaka manje. Odlučila je kvalitetnija igra protiv servisa, imala je Ivanović devet break lopti i iskoristila pet, a Safina je protiv servisa došla do pet break lopti i iskoristila dvije.

Roland Garros, žene, finale:
Ana Ivanović (Srbija, 2) - Dinara Safina (Rusija, 13) 6:4, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!