Tenis

Rafa nadmoćan i nedodirljiv

Ivor Krapac • nedjelja, 08.06.2008.

Rafael Nadal dominantno je zaključio svoj najbolji Roland Garros dosad. Kralj zemlje proslavio je četvrti uzastopni naslov na pariškom Grand Slam turniru i izjednačio isti doseg Björna Borga iz 70-ih i 80-ih prošlog stoljeća glatkom pobjedom u finalnom ogledu s Rogerom Federerom. Čak ni prvi na svijetu nije mogao ništa, Rafa je još jednom pokazao da je broj jedan na crvenoj prašini...

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Četvrti put u isto toliko nastupa u Roland Garrosu, Rafael Nadal odlazi iz Pariza s trofejem u rukama. Veliki niz pobjeda na pariškoj zemlji Rafa je produžio uvjerljivo kako se vjerojatno ni sam nije nadao - Roger Federer arhiviran je slično kao i svi prethodni ovogodišnji suparnici, bez osvojenog seta, s brzih i jednosmjernih 6:1, 6:3 i 6:0. Rezultat govori puno, dojam još i više. S izuzetkom bljeska u dijelu drugog seta, prvi tenisač svijeta nije mogao ni blizu kralju zemljanih terena.

Nadalovo briljantno popodne započelo je uvjerljivim osvajanjem prvog seta, u kojem je krenuo breakom već u prvom gemu, potom držao sa spašene dvije break-lopte gem kasnije, pa u nastavku projurio protiv suparnika koji jednostavno nije bio u igri. Federer je pokušavao agresivno, no malo toga urodilo je plodom - ono što Rafa nije vratio, Švicarac je promašio, pogotovo forhendom koji ga u tom dijelu meča nije služio kako to obično biva. Pristup je vjerojatno bio pravi, no za slamanje Nadala treba pružiti nešto posebno, što je Federeru uspjelo tek u dijelu drugog seta.

Nakon izgubljenog servisa za pad u zaostatak od 6:1 i 2:0, prvi na svijetu počeo je igrati znatno bolje i pogađati ono što je dotad uglavnom izlazilo van terena. Uz dizanje u igri, i rezultat je ubrzo bio povoljniji - Federer je nadoknadio break minusa u drugom setu i tek tada izgledao ravnopravno Nadalu, propustivši u nastavku i dvije lijepe prilike da stigne do breaka prednosti. Kod 2:2 imao je 15:30 i promašeni izgledni forhend-volej nakon napada forhendom, dok je kod 3:3 došao do break-lopte, koju je propustio bekhendom u mrežu nakon što ga je Nadal privukao naprijed skraćenom loptom.

Prilika za nešto više ostala je bez realizacije, što je Federer platio krajem drugog seta. Gubitak servisa u dugom osmom gemu bio je, kako se pokazalo, njegov labuđi pjev - gem kasnije Nadal je glatko odservirao za 2-0 u setovima, a iz takve rupe Švicarcu više nije bilo povratka. Izostala je i prava borba, Nadalov završetak s "kvrgom" bio je logičan kraj dvoboja od kojeg se očekivalo više. Za pravi meč ipak su potrebna dvojica - Rafa se pojavio i napravio svoje, Federer ni blizu tome.

Sedam pobjeda bez izgubljenog seta na putu do ovogodišnjeg naslova, 28 dobivenih od 28 odigranih mečeva na ovom turniru, dominacija na zemljanim terenima i izvan Pariza, dominacija i nad glavnim konkurentima, danas protiv Federera, prije dva dana u polufinalu protiv Novaka Đokovića... Rafa Nadal je jednostavno ispred svih na zemlji, a ako ostane zdrav, mogao bi dostići i drugi pariški rekord Björna Borga koji mu još bježi. Četiri uzastopna naslova već je poravnao, novi izazov bit će ukupno šest naslova u Roland Garrosu koliko ima švedska legenda.

Tenisači, finale: Nadal (Španjolska, 2) - Federer (Švicarska, 1) 6:1, 6:3, 6:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!