Tenis

Mariju otvoren put u Londonu

Branimir Korać • ponedjeljak, 09.06.2008.

Priličan broj naših igračabit će u pogonu od ponedjeljka. U Queen's Clubu igrat će čak četvorica, a najbolji ždrijeb ima Mario Ančić. Ivan Ljubičić usamljen je u Halleu gdje će od početka biti na iskušenjima...

Četvorica naših tenisača bit će u pogonu u Queen's Clubu. Prvi nositelj Queen'sa je osvajač Roland Garrosa Rafael Nadal koji će u prvom kolu biti slobodan baš kao i Ivo Karlović.

Karlović u drugom kolu igra protiv boljeg iz dvoboja Australca Josepha Siriannija i domaćeg igrača s pozivnicom Alexa Bogdanovica. Sa Siriannijem još nikada nije igrao dok je protiv Bogdanovica igrao još 2003. godine na travi Surbitona i izgubio u tri tie-breaka. U slučaju prolaska u treće kolo, Ivo bi igrao vjerojatno protiv Marata Safina ili Fernanda Gonzaleza koje na startu čekaju domaći kvalifikanti.

Roko Karanušić može računati na prolaz jednog kola. Na startu će igrati protiv Talijana Flavija Cipolle koji nema neke značajne rezultate na brzim podlogama. U slučaju prolaska očekuje ga nemoguća misija, dvoboj protiv drugog nositelja Novaka Đokovića.

Marin Čilić turnir otvara nastupom protiv Jürgena Melzera. Austrijanca je ove godine na Australian Openu svladao u tri seta. Bit će to zanimljiv meč u kojem Marin nije bez šansi. Melzer nije igrač koji briljira na travi, ali Marinov hendikep postaje već duže vrijeme nizak postotak ubačaja prvog servisa. U slučaju prolaska igrat će protiv Paul-Henrija Mathieua, a u trećem kolu uslijedio bi vjerojatno težak dvoboj s Lleytonom Hewittom.

Mario Ančić ima lijepu priliku doći do dobrog rezultata. Na startu ne bi trebalo biti nikakvih problema s Nicolasom Lapenttijem, a nešto zahtjevniji ispit trebao bi doći u drugom kolu gdje bi igrao s boljim iz dvoboja Verdasca i Korejca Leeja. U njegovom dijelu ždrijeba još su od opasnijih Gasquet, Mahut i Nalbandian, no to su sve isuviše nepredvidljivi igrači da bi se dalo dalje prognozirati. Sve do polufinala to su prolazne prepreke, a tamo bi mogao zaigrati protiv Novaka Đokovića ukoliko obojica prođu tako daleko.

Ančić će na teren sutra u prvom meču na središnjem terenu, Čilić će protiv Melzera igrati drugi meč na terenu broj jedan, a Karanušić protiv Cipolle treći meč na terenu broj devet.

Paralelno s Londonom odigrava se turnir u Halleu. Tamo smo u kvalifikacijama imali mladog Antu Pavića kojeg je odmah na startu eliminirao Čeh Jan Hernych s dva puta po 6:3.

U glavnom turniru imamo jednog aduta i to Ivana Ljubičića. Njega na startu čeka vrlo neugodan protivnik, Francuz Mickael Llodra koji na ovoj podlozi može napraviti dosta nereda. Bit će to njihov prvi međusobni dvoboj. U slučaju prolaska Ivan bi igrao protiv jednog od Belgijaca, Oliviera Rochusa ili Stevea Darcisa. Prvi nositelj u Halleu je Roger Federer koji je ujedno i najveći favorit za osvajanje turnira.

Istovremeno se u Varšavi održava zemljani turnir na kojem smo u kvalifikacijama imali Lovru Zovka. Zovko je u prvom kolu sa 6:4, 6:1 eliminirao domaćeg igrača Andrzeja Kapasa, a zatim je poražen od Jurija Šukina 6:1, 6:4.

Što se tiče naših tenisačica, Sanda Mamić i Karolina Šprem odlučile su se za nastup na WTA turniru u Barceloni. Sanda Mamić u prvom kolu igra protiv pete nositeljice Francuskinje Pauline Parmentier. U slučaju prolaza u drugo kolo, Sandu bi čekao dvoboj protiv M.J. Martinez Sanchez ili Wozniak, a u četvrtfinalu potencijalna protivnica je Lucie Safarova.

Karolina Šprem također otvara s nositeljicom i to Klarom Zakopalovom. Dosta težak ždrijeb za Karolinu koju bi u slučaju pobjede čekala bolja iz dvoboja Gallovits - Vakulenko. Prva nositeljica u Barceloni je Izraelka Shahar Peer.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!