Nogomet

Audio: "Nemamo se što pravdati"

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 09.06.2008.

(Iz Bad Tatzmannsdorfa za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Dan nakon pobjede protiv Austrije, izbornik Slaven Bilić, te Luka Modrić i Stipe Pletikosa ponudili su svoja razmišljanja nakon prespavane noći. Izjave možete poslušati u audio obliku...

Nakon prospavane noći, izbornik Slaven Bilić potvrdio je razmišljanja izrečena neposredno nakon jučerašnje utakmice u Beču. Nismo bili na svojoj najvišoj razini, ali najvažnije od svega – tri boda su ubilježena.

Audio

Konferencija za medije u Bad Tatzmannsdorfu (1)

Konferencija za medije u Bad Tatzmannsdorfu (2)

Konferencija za medije u Bad Tatzmannsdorfu (3)

Ukoliko klikom na linkove ne dobivate zvučni zapis, kliknite desnom tipkom miša na link te potom na "Save Link As..." ili "Save Target As..." ovisno o pregledniku kojeg koristite, kako biste datoteke skinuli na svoje računalo.

Na današnje druženje s novinarima u punom press centru u Bad Tatzmannsdorfu Bilić je stigao u društvu Luke Modrića i najboljeg igrača jučerašnje utakmice Stipe Pletikose.

"Presretni smo što smo turnir otvorili s tri boda, to je najvažnija stvar u ovom trenutku. Svjesni smo bili i prije da će biti teško, kao što smo svjesni i da smo nakon dobrog prvog poluvremena odigrali slabije drugo poluvrijeme, gdje nas je domaćin stisnuo i imao pritisak iz kojeg smo se mi teško izvlačili, makar nisu imali neke velike šanse za gol."

Nakon jučerašnjeg susreta u Beču dogodila se zanimljiva situacija. Izgledalo je kao da su Austrijanci puno zadovoljniji predstavom svoje momčadi od Hrvata, iako smo mi ti koji su ubilježili tri boda na konto. "Mi ćemo svakako na sastanku upozoriti na neke stvari koje nisu bile dobre. Mi igramo na Europskom prvenstvu, a ne na Trofeju Marjan i ako želimo nešto napraviti onda možemo eventualno istrpjeti možda jednog igrača ispod svoje optimalne razine. Jučer smo imali 4-5 igrača koji su u drugom poluvremenu bili ispod svoej uobičajene razine. I u takvoj situaciji dobra je stvar što smo dobro reagirali na njihove prekide i centaršuteve, a ono što nismo je odlično obranio Stipe."

Dojam je da su se igrači prerano povukli "u naručje" Pletikosi, čime su olakšali Austrijancima da stvore i održavaju pritisak u i oko našeg kaznenog prostora.
"Mislim da je tu glavni razlog bio psihološki pritisak, jer smatram da smo tjelesno dobro spremni. To nam se dogodilo i u Mađarskoj i protiv Moldavije, nije to naš bio naputak."

Je li momčadi nedostajalo svježine?
"Ova nam je utakmica bila najvažnija. I zbog samopouzdanja i zbog protivnika i starta, a znamo kakav smo mi mentalitet. Stoji i dalje da mi ne bismo ništa mijenjali u pripremama i stoji ono što sma već rekao da otkako smo mi s ovom momčadi ona nikad nije bila spremnija. S druge strane, postoji nekoliko igrača koji nisu na svojoj pravoj razini. Kod nekih je to bilo samo pitanje dana i inspiracije, evo ni Modrić u drugom poluvremenu nije bio pravi, a bez njega mi ne možemo očekivati pravu igru. Ali ima i nekoliko igrača koje već neko vrijeme čekamo."

Bilić je još jednom istaknuo da je svjestan minusa koje je momčad pokazivala, ali da je najvažnije ipak ostvareno.
"Ljudi, mi smo dobili utakmicu nakon toliko vremena, prvi sam rekao da neke stvari nisu bile dobre, ali neke su bile jako dobre. Imali smo i nekoliko situacija koje su podsjećale na Wembley, gdje su igrači bili 2 na 2 ili 3 na 3 i nedostajao je taj dolazak iz drugog plana. Očekivali smo tešku utakmicu, igrali smo protiv dobre i rastrčane ekipe koja tehnički nema toliko pojedinaca, ali je trkački imala najviše vremena za pripreme i čiji su igrači najmanje istrošeni, samim time i najsvježiji. Dobili smo veliko samopouzdanje uoči nastavka natjecanja."

Na kraju svega, Bilić je odlučio otvoriti karte glede rasprava o lošijoj predstavi jučer.
"To što smo mi kritični prema sami sebi to je dobro, ali to nije nikakav 'rikverc', niti se mi tu imamo što pravdati, bilo pojedincima, bilo naciji. I mi smo u svlačionici bili malo lošije volje dok nismo shvatili onu najvažniju stvar – pobijedili smo na Europskom prvenstvu, što je zadnji put bilo kad je pola vas još imalo dude u ustima."

*Cijelu konferenciju za novinare možete poslušati u audio obliku.*

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!