Tenis

Karlo lako, Marin bez reprize

Ivor Krapac • utorak, 10.06.2008.

Ivo Karlović priključio se Mariju Ančiću u osmini finala, dok je Marin Čilić pretrpio poraz u drugom kolu i time ostao bez mogućnosti ponavljanja prošlogodišnjeg četvrtfinala ATP turnira u Queen's Clubu. Karlo je startao uvjerljivo, kako se i očekuje od osmog nositelja, a Marina je zaustavio sedmopostavljeni Francuz Paul-Henri Mathieu...

Prvo bolji dio vijesti iz kasnog popodneva na londonskoj travi, s dva nastupa hrvatskih aduta sa završetkom praktički u isto vrijeme. Ivo Karlović je za samo 57 minuta došao do 6:3 i 6:2 protiv australskog kvalifikanta Josepha Siriannija i time napravio svoj prvi korak na turniru kojeg pamti po prvom ATP finalu u karijeri - bilo je to 2005., kada ga je nadjačao Andy Roddick.

Kao osmi nositelj, Karlo je ove godine bio slobodan u prvom kolu, a u drugom nije imao težak posao protiv 33-godišnjeg australskog veterana, 161. na Entry listi. U prvom setu prošao je uz break kod 2:1, u drugoj dionici još dvaput oduzeo Siriannijev servis, za 3:2 i 5:2, nešto ranije spasivši i jedinu Australčevu break-loptu u ovom meču. Dogodila se u drugom gemu drugog seta.

Prvi hrvatski reket otvorio je ovogodišnji račun na travi s 19 asova u devet servis-gemova, ubacujući pritom 60 % prvog servisa, što se pokazalo sasvim dovoljnim. Nakon ubačenog prvog, ispustio je svega tri poena, uz realizaciju od odličnih 90 %.

Idući Karlovićev nastup dogodit će se u četvrtak u osmini finala protiv boljeg iz sutrašnjeg zvučnog dvoboja Marata Safina i 10. nositelja Fernanda Gonzaleza.

Marin Čilić je i treći put ove godine, ujedno i treći put ukupno, ostao praznih ruku u susretu s Paul-Henrijem Mathieuom. Nakon betona Masters Series turnira u Miamiju i crvene zemlje Münchena, sedmopostavljeni 26-godišnji Francuz svladao je Marina i na trećoj različitoj podlozi, ovog puta sa 6:3, 3:6 i 6:4, onemogućivši 19-godišnjem hrvatskom adutu ponavljanje lanjskog četvrtfinala na travi Queen's Cluba.

U prva dva seta presudio je po jedan break, u prvom Mathieuov za 2:0, a u drugom Čilićev za 3:1. U posljednjoj dionici izgledalo je da će rasplet biti isti. Francuz je breaknuo u šestom gemu, za 4:2, pa potom držao tu prednost do servisa za pobjedu kod 5:3, u kojem je propustio i meč-loptu kod 40:30. Marin je vratio break, no gem kasnije ponovno je zakazao na servisu i priči je došao kraj za sat i 47 minuta igre. Nije pomoglo ni 16 asova, postotak prvog servisa Čiliću je ponovno bio "tu negdje", solidan, ali mora biti i bolji - ovog utorka na 58 %.

Rezultatski, malo toga i dalje ide po Marinovim željama nakon dobrog otvaranja sezone dolaskom do osmine finala Australian Opena. Od Melbournea više nije išlo tako dobro, jedino četvrtfinale odigrao je u Münchenu, a sve ostalo bilo je ispod očekivanja, uključujući i ovotjedni Queen's Club. Možda skori Wimbledon donese bolje vijesti, tu barem nema ništa za braniti s obzirom na lanjski poraz u prvom kolu - i pritisak bi mogao biti manji.

ATP Queen's Club, 10.6.2008., drugo kolo: Karlović (Hrvatska, 8) - Sirianni (Australija, Q) 6:3, 6:2, Mathieu (Francuska, 7) - Čilić (Hrvatska) 6:3, 3:6, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!