EP 2008., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 2. kolo, 12.06.2008, 18:00 h, Klagenfurt, Wörthersee stadion, gledatelja: 30.000
Suci: Frank De Bleeckere, Peter Hermans, Alex Verstraeten (svi Belgija)
Hrvatska
Hrvatska
Darijo Srna 24'
Ivica Olić 62'
2:1(1:0) Njemačka
Lukas Podolski 79'
Njemačka

Deutschland, Deutschland, aufwiedersehen!

Bernard Jurišić, Marin Vuković • četvrtak, 12.06.2008.

U sjajnoj, fantastičnoj predstavi hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Njemačku s 2:1 i stigla na prag plasmana u četvrtfinale nakon smao dva kola. U utakmici dostojnoj najvećih predstava u povijesti, Hrvatska je potpuno nadigrala njemački "elf" i zasluženo slavila...

Njemačka
Hrvatska
Njemačka
11
(do 80')
18
(do 72')
 
(do 85')
Pričuvni igrači
Trener
Slaven Bilić
1
Jens Lehmann
 
Marcell Jansen
(do 46')
4
Clemens Fritz
(do 82')
8
Torsten Frings
 
Mario Gomez
(do 66')
 
Miroslav Klose
13
Michael Ballack
 
Philipp Lahm
 
Per Mertesacker
 
Lukas Podolski
21
Cristoph Metzelder
Pričuvni igrači
19
David Odonkor
46'
 
Bastian Schweinsteiger
66'
22
Kevin Kuranyi
82'
Trener
Joachim Löw
Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Hrvatska je u prvih 45 minuta odigrala fantastično. Bilo je to zasigurno najbolje poluvrijeme još od Wembleya, a na odmor su izabranici Slavena Bilića mogli otići i s većom prednošću od minimalnih 1:0.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Nakon desetak minuta "opipavanja pulsa", krenula je žestoka dominacija Hrvatske. U 12. minuti i 14. minuti dva ubačaja s desnog boka završila su pred Lehmannovim petercem, no Nijemci su raščistili. Šimunić nakon kornera u 16. minuti prebacuje loptu s prve na drugu vratnicu, ali lopta je bila malo previsoka.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Hrvatska je potpuno kontrolirala svaki milimetar travnjaka, a u 24. minuti dolazi zasluženo vodstvo. Bila je to akcija "iz udžbenika", gotovo cijelu minutu su naši igrači vrtjeli loptu s jedne na drugu strani, spremali akciju koja je rezultirala vodstvom. U završnici je Pranjić ubacio s lijevog boka na drugu vratnicu, a Srna u padu zakucava za 1:0!

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Nakon neuspješnog pokušaja Gomeza glavom, u 30. minuti Niko Kranjčar propušta prvu od svoje dvije sjajne prigode za pogodak. Rakitić je pronašao Olića, ovaj vidi bolje postavljenog Kranjčara u sredini, no Niko s desetak metara puca preko gola.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Nakon pola sata igre došlo je desetak minuta njemačke agresivnosti. Ballack u 33. minuti zagrijava Pletikosu iz slobodnog udarca, a Metzelder u visokom skoku nakon kornera u 40. puca malo preko grede.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Slika 12 od 13.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Završne minute poluvremena donose novu fantastičnu prigodu za Kranjčara. Ćorluka je probio desni bok i našao Olića, ovaj sjajno asistira za usamljenog Kranjčara čiji snažan udarac s 10 metara Lehmann sjajnim refleksom brani. I spašava svoju momčad težeg minusa na poluvremenu.

Slika 11 od 12.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U drugo poluvrijeme Nijemci ulaze snažno, želeći što prije izjednačiti, no pritisak nije urodio pravom šansom. Na drugoj strani Modrić puca sa 25 metara, a Lehmann uz male probleme ipak zaustavlja loptu na crti.

Slika 9 od 10.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Desetak minuta je samo trajao njemački neučinkoviti pritisak, a onda su naši opet preuzeli zapovjedništvo travnjakom. I u 62. minut stiže nagrada! Rakitć je s desnog boka pokušao ubaciti, lopta je zakačila jednog njemačkog igrača i prevarila Lehmanna, odbila se od vratnice u sredinu, gdje ju Ivica Olić dočekuje i sprema u praznu mrežu za 2:0! Hrvatska je pred velikom pobjedom!

Slika 10 od 11.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Bilić u 72. minuti uz ogroman pljesak i ovacije s tribina vadi Olića i ubacuje Petrića. Schweinsteiger u narednoj minuti prijeti oštrom loptom koja završava u korneru, a Kranjčar u 76. udarcem s 18 metara proteže Lehmanna.

Slika 8 od 9.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U 79. minuti Nijemci iz ničega dolaze do smanjenja. Ballack je u skoku u našem kaznenom prostoru, spušta loptu prema Robertu Kovaču, koji je glavom odbija ravno na nogu Podolskog čiji snažan udarac Pletikosa ne može braniti. 2:1.

Slika 7 od 8.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U prvoj minuti sudačke nadoknade Modrić i Petrić gotovo su stavili "točku na i", no Modrić je za malo zakasnio na ubačaj u petercu. U nastavku akcije Schweinsteiger odguruje Leku nakon prekršaja i zarađuje izravni crveni karton.

Posljednje sekunde smo dočekali na nogama, hrvatska pjesma odjekivala je Wörtherseestadionom! Hrvatska ima svih šest bodova iz dvije utakmice!

EP 2008. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska2:1Njemačka
Austrija1:1Poljska
1Hrvatska 34:1+39
2Njemačka 34:2+26
3Austrija 31:3-21
4Poljska 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!