Nogomet

Ruud zahvalan Van Bastenu

Ivor Krapac • petak, 13.06.2008.

Iako su u prošlosti imali i nesporazuma, nizozemski izbornik Marco van Basten i vodeći napadač Oranja Ruud van Nistelrooy očito su ostavili sve ranije nesuglasice iza sebe. Nakon što je prvim pogotkom na toj utakmici usmjerio Nizozemce prema pobjedi nad Talijanima u prvom kolu skupine C, Van Nistelrooy je zahvalio izborniku na povjerenju koje mu je pružio, dodajući i da mu je jasno da će povjerenje biti na testu i u nastavku Eura - svaka utakmica je novi izazov...

Ruud van Nistelrooy je napokon sretan u nizozemskoj reprezentaciji. U vrijeme izborničke vladavine Marca van Bastena, koja je započela nakon Eura 2004. u Portugalu, nije uvijek bilo tako. Nakon što ga je prije dvije godine na SP-u u Njemačkoj izbornik izostavio iz sastava u utakmici drugog kruga protiv Portugalaca, 31-godišnji napadač madridskog Reala se čak godinu dana nije nalazio u reprezentaciji, odnosi s Van Bastenom bili su na apsolutnoj nuli, ali sada je sve zaboravljeno - Van Basten vjeruje Van Nistelrooyu, a povjerenje je očito uzajamno.

"Lijepo je što više nema nesporazuma i nesuglasica koje su ranije postojale, ali znam da moram nastaviti igrati kao i dosad", kazao je glavni strijelac Oranja u razgovoru za Uefinu službenu stranicu Eura: "No, ionako sam osoba koja ništa ne uzima zdravo za gotovo, navikao sam da uvijek moram biti na pravoj razini i kad igram u klubu. Voljan sam preuzeti odgovornost na sebe i želim vratiti povjerenje koje sada uživam. Odnosi s Van Bastenom su dobri, ostavili smo prošlost iza nas, ponijeli se kako odrasli i trebaju - zajedno smo krenuli na ovaj novi put i zasad ide jako dobro."

Prva utakmica na Euru i pobjeda nad Talijanima dala je Nizozemcima naznaku koliko su stvarno dobri. S obzirom na ne toliko uvjerljiv put u kvalifikacijama, sa završetkom iza Rumunja u kvalifikacijskoj skupini G, bilo je razdoblja lutanja i traženja, a izvlačenje protivnika u prvom krugu na Euru teško da je moglo ispasti teže - našli su se u grupi s dobrim poznanicima Rumunjima i finalistima SP-a u Njemačkoj, Talijanima i Francuzima.

"Bilo je očito da će nam utakmica protiv Talijana biti dobar test gdje se trenutno nalazimo i koliko smo napravili", kaže Van Nistelrooy o trenutnoj nizozemskoj snazi, prisjećajući se uvjerljivih 3:0 početkom tjedna u Bernu: "Ispalo je iznad očekivanja... No, kad se baci pogled unatrag i sagleda kako smo igrali, bila je to i zaslužena pobjeda. Odlično je što sam zabio već u prvoj utakmici, to će mi donijeti samopouzdanje za nastavak turnira. Bilo je sjajno i pustiti sve emocije iz sebe nakon što smo slavili u tom susretu."

Puno toga je utjecalo da Nizozemci na startu Eura izgledaju bolje nego u kvalifikacijama, Van Nistelrooy je istaknuo korisnu promjenu s novom formacijom 4-2-3-1, zahvalio je i uobičajeno brojnim i raspjevanim navijačima Oranja, no - kao i izbornik Van Basten prije neki dan - zna i ističe da je pravi posao tek pred njima: "Osjećaj je dobar, ali smo svjesni da moramo imati pristup kao da krećemo od nule. Svi moramo odigrati jednako dobro kao i protiv Talijana, moramo to ponavljati."

Večerašnji ogled s Francuzima, ponovno u Bernu, pokazat će jesu li Nizozemci spremni za tu "repeticiju": "Francuska je vrlo težak suparnik, imaju spoj iskusnih i mladih, onih koji su već testirani na ovako velikim turnirima i onih koji tek dolaze. Ukoliko zabiju, mogli bi se dodatno razigrati i biti posebno opasni, važno je da to spriječimo. Nadamo se da ćemo proći u sljedeći krug, ali to je još jako daleko pa o tome ni ne razmišljamo. Idemo utakmicu po utakmicu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!