Nogomet

"Puno se lijepih stvari dogodilo"

Bernard Jurišić • petak, 13.06.2008.

(Iz Bad Tatzmannsdorfa za Sportnet.hr Bernard Jurišić). Nakon još jedne veličanstvene pobjede hrvatske nogometne reprezentacije, izbornika Slavena Bilića na redovitoj konferenciji za medije koje je ovog puta počela sa sat vremena zakašnjenja, u 14:40 sati dočekao je veliki pljesak svih izvjestitelja u Media Centru u Bad Tatzmannsdorfu...

Hrvatska nogometna ekspedicija kasnila je u povratku iz Warmbada kraj Klagenfurta zbog prometne nesreće koja se dogodila putem. Zbog toga je Bilić igrače poslao na odmor u sobe, a na konferenciji za novinare se pojavio sam.

"Dojam je isti kao i jučer. Ovo je jedna velika pobjeda, povijesna utakmica i pobjeda. Pobijedili smo velikog protivnika, u utakmici koja je bila dobra za sve one koji vole nogomet. Parirali smo im u svakom segmentu. Još kad se poklopilo ono sinoć, da je gol za Austriju dao Hrvat iz Kaštela, prvi smo u grupi, ima zaista puno lijepih stvari od jučer."

Planirate li neke promjene u sastavu za Poljake?
"Vidjet ćemo hoćemo li mijenjat nekog kad vidimo zdravstveni bilten, ali za to imamo vremena. Danas je otvoreni trening koji ćemo raditi na principu kao i protiv Austrije, više će raditi ovi koji nisu igrali."

Kad ste se odlučili za ovaj sastav s Rakitićem umjesto Petrića?
"Sastav i taktika su određeni nakon utakmice Njemačka - Poljska i u stvari tada smo se odlučili za ovu opciju. Postojale su još dvije, ali već tada smo se odlučili za ovo, jer smo procijenili da bi nam to moglo donijeti veći mir u igri, da čuvamo loptu i budemo opasni, a da ne izgubimo trku. U stvari smo igrali u istom rasporedu kao i dosad, rekao sam Kranjčaru da bude napadač, a ne vezni."

Ima li nešto čime niste zadovoljni na jučerašnjoj utakmici?
"Nema, ali pogledat ćemo utakmicu, još nismo stigli. Nijemci su nas nekoliko puta izigrali, ali to su Nijemci, to je nogomet, ne možeš očekivati protiv takve velesile da će odigrati bez šanse. Ako pogledam cjelinu, mislim da su nas jedino u početku drugog poluvremena, nekih 5-6 minuta stisli, ali način kako smo iz toga izašli i priveli utakmicu kraju bio je na visini. I igrači koji su ušli s klupe su nas digli i održali ritam."

Jeste li računali da biste nakon dva kola već mogli osigurati i prolaz i prvo mjesto u skupini?
"Nismo mi pravili kalkulacije kako ćemo i kada proći. Nema ovdje 36 kola, htjeli smo odmah u prve dvije utakmice eksplodirati i da to traje ako je moguće svih 6 utakmica ovdje. Želimo odigrati što bolje i pobijediti u svakoj utakmici, nismo ništa kalkulirali. Zato jučer nismo igrali na bod, pa onda protiv Poljaka na sve ili ništa. Ovo je bila naša šansa i iskoristili smo je."

Jeste li zadovoljni što smo izbjegli Portugalce?
"Veseli nas što smo izbjegli Portugalce, a koga bih radije između Čeha i Turaka? Sve su to velike ekipe koje imaju vrline i mane, snimali su ih naši skauti i imat ćemo puno informacija o njima. No, sad nas prije svega čeka Poljska i prije svega ćemo se za njih pripremati."

Kako se intimno osjećate nakon ove veličanstvene večeri?
"Svi smo ponosni i osjećamo se odlično, kao i naši navijači. Pokušavamo ostati van svijeta koji se kreira oko nas, pokušavamo da na nas što manje utječu i kritike i pohvale. Napravit ćemo sve da se zadržimo čvrsto na zemlji, makar je teško ostati imun na događanja oko nas, jer je grupa jako emotivna, kao i svi naši navijači."

Kako komentirate neke priče da imate previše skauta?
"Treba nam puno ljudi, dobio sam informaciju da je švedski skaut snimao nas i Nizozemce u veljači, iako se mi s njima možemo sresti tek u finalu. Svi sve snimaju, pa tako i mi moramo imati što više informacija o svima, koje će se moći iskoristiti."

Je li za vas Olić najbolji igrač dosadašnjeg dijela Europskog prvenstva?
"Ja sam siguran da vi to ne mislite, ha ha. Olić je apsolutno odigrao fenomenalno, na razini na kojoj igra već dugo godina za svoj klub i vrlo često za reprezentaciju. Moram ga pohvaliti ne samo radi trke i radi kvalitete njegovih igara i njegova klasa za mene nikad nije bila upitna. On kod nas nema nikakav kredit i to nije pošteno. Nakon sjajne predstave na Wembleyu njemu se zviždi nakon dva dana ako krivo doda neku loptu. On je pošten i predan momčadi i zbog toga zaslužuje sve pohvale."

Kalkulacije u zadnjem kolu? Sad će i druge momčadi ovisiti o našem rezultatu protiv Poljske?
"Mi gledamo samo sebe i svoj cilj, naše ambicije. Utakmicu protiv Poljske ćemo istrčati da je odigramo što bolje i ako je moguće pobijedimo, bez obzira koji sastav istrčao. Pomagati ili odmagati drugima, to za nas nije pitanje. Postavit ćemo se pošteno i prije svega razmišljati o onome što je najbolje za nas."

Kamere su uhvatili trenutak kad ste ljubili nešto što vam je ispalo iz džepa.
"Prije prvenstva mi se poklopilo da su mi četiri drage osobe dale po jedan medaljon od pokojnog Ivana Pavla II i još neke religiozne stvari koje držim u sakou. Kad sam skočio jedan je ispao, slučajno sam pogledao na pod i vidio. To mi znači, to su osobne stvari."

Kako je ostatak stožera proživio jučerašnju utakmicu?
"Mi smo prijatelji odavno, tako sam ih i birao. Poklopilo se da smo i prijatelji i nogometno imamo istu viziju, da volimo isti način igre i da smo van terena na istim moralnim dužinama. Ja odlučujem, ali znate da je moj stožer sve samo ne klimanje glavom i u svakoj situaciji i utakmici zajednički donosimo odluke. 90% se slažemo, a ako dođe do nesuglasica, onda ja presuđujem. To je tako."

Je li naša prednost to što ćemo ostati u Austriji i igrati na stadionu kojeg smo već upoznali?
"I je i nije. Kao što se Podolskom bilo lijepo vratiti na stadion na kojem je dao dva gola, tako ćemo i mi biti na stadionu na kojem smo bili i pobijedili. To znači nešto, ali nije to neka velika prednost."

Je li bilo nekog posebnog slavlja u hotelu?
"Noć je bila nekima kraća, nekima duža, igrači su bili slobodni u hotel pozvati uži krug obitelji i prijatelja. Ja sam bio do ponoći, a spasio me sin jer sam išao s njim spavati. Za ostatak pitajte glasnogovornika Gavrana, on je iskusniji u tome od mene..."

Glasnogovornik je samo razvukao osmijeh i odbio odgovoriti na pitanje. Ali slavilo se, naravno da se slavilo. Imalo se i što slaviti!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!