Automoto

Audiju 24 sata Le Mansa

Maja Giljanović • nedjelja, 15.06.2008.
Audiju 24 sata Le Mansa

Audi R10 TDI ovog puta Toma Kristensena, Rinalda Capella i Allana McNisha po treći je put uzastopce osvojio legendarnu utrku 24 sata Le Mansa i to unatoč sudaru u 22. satu, a ispred Peugeota Jacquesa Villeneuvea, Nicolasa Minassiana i Marca Genea...

Rekordni osmi trijumf u karijeri Danca Toma Kristensena (McNish slavi po drugi, a Capello četvrti put) stigao je na zadnjih sat vremena mokroj stazi i upravo je kiša ta koja je njemačkoj momčadi donijela slavlje ispred stotina tisuća Francuza - Peugeot se kockao, ostao na slickovima i pogriješio. Gene, F1 veteran koji je primjerice 2003. osvojio peto mjesto u Monzi, nije uspio zauzdati automobil, više se puta, naime, zabio u šikanu da bi na koncu 45 minuta prije finiša odustao od Sizifova posla, stavio gume za kišu, ali - prekasno.

Šef Peugeota Michel Barge pojadao se: "Uzdali smo se u naše meteorološke stručnjake - gotovo 100% sigurni su nam jamčili da kiša neće pasti do konca utrke samo da bi nas minimalna, eto, šansa u konačnici pokopala".

Audi br. 2 uspio je prvi proći ciljem i s prednošću od četiri minute zaustaviti nekadašnjeg svjetskog F1 prvaka Jacquesa Villeneuvea u pokušaju da postane drugi čovjek u povijesti nakon Grahama Hilla koji je u trostrukoj kruni objedinio redom naslov prvaka u Formuli 1, Indy 500 i Le Mans.

Pobjedničkom dansko-talijansko-škotskom triju u Audiju koji je 13.63 kilometara duge staze prošao ukupno 381 put i Peugeotu Kanađanina, Francuza i Španjolca na podiju se na trećem mjestu pridružio još jedan Peugeot u sastavu Franck Montagny, Christain Klein i Ricardo Zonta (379 krugova).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!