Automoto

Valjan proslavom pobjede u poraz

Sportnet • nedjelja, 15.06.2008.
Valjan proslavom pobjede u poraz

Nakon jučerašnjeg hladnog i kišovitog dana koji je obilježio kvalifikacijske borbe, danas je na automotodromu Grobnik natjecatelje i gledatelje dočekalo vedro i ugodno vrijeme...

Tragičar treće utrke sezone za Europski kup ovog vikenda na Grobniku sigurno je Loris Valjan. Nakon što je u 12. krugu bio peti u samo tri kruga je stigao do prvog mjesta i prije samog cilja ostvario veliku prednost. Ipak, na ciljnoj ravnini, slabo je procjenio svoju prednost i u namjeri da ciljem prođe na zadnjem kotaču, usporio i izgubio prvo mjesto.

Nakon prijepodnevnih zagrijavanja prvi su na stazu izašli vozači klase 125 GP. Gabriele Gnani iz Italije je od samog početka opravdao ulogu favorita te od samog starta preuzeo vodstvo koje nije ispuštao do samoga kraja. Naš Luka Nervo imao je drugo vrijeme treninga, ali je odmah po startu morao svoje mjesto prepustiti Mađaru Peteru Sebestyenu. Odolijevao je Sebestyen napadima Nerva sve do 13. kruga kada je u zavoju broj 13 u žaru borbe Luka izletio sa staze i ostao bez bodova. Srećom bez većih posljedica i ozljeda iako je bio na pregledu lijeve šake u KBC-u Rijeka. Treće mjesto zauzeo je Čeh Jakub Kornfeil, a drugi naš vozač u ovoj klasi, Ivan Višak, na kraju je bio osmi.

U klasi Superstock 600 nije bilo iznenađenja. Talijan Olmo Spigariol gotovo je na isti način započeo utrku kao i njegov sunarodnjak Gnani u klasi 125 GP. Nakon samo tri kruga imao je prednost nad ostalima od gotovo deset sekundi. Još jedan Talijan, Luca Tommasini, neće pamtiti ovu utrku po dobrom. Nakon što je krenuo u utrku kao drugi, već je u četvrtom krugu morao odustati i prepustiti svoje mjesto Slovaku Tomašu Svitoku. Dugo se vodila borba za drugo mjesto između Svitoka i Čeha Igora Kalaba koji čak u jednom trenutku uspio prestići Slovaka, međutim Svitok je brzo vratio drugu poziciju koju je uspješno zadržao do kraja.

Nakon odličnog starta, Marko Erceg je tijekom cijele utrke bio četvrti i uspješno u svih 17 krugova odolijevao napadima Slovaka Tomaša Krajčija koji mu se znao približiti i na manje od pola sekunde prednosti. Marko Višak u istoj utrci zauzeo je ukupno deveto mjesto.

Izlijetanje dvojice vozača, Talijana Omara Menghija i Nijemca Tonija Wirsinga te prekid utrke u posljednjem krugu, glavna su obilježja utrke klase 250 GP. Vozio se 17. krug kad je spomenuti dvojac u žaru borbe za treće mjesto izletio sa staze. Srećom obojica su prošli bez većih ozljeda.

Dominaciju Talijana nakon dvije utrke, u ovoj klasi prekinuo je Španjolac Alvaro Molina Fuentes. Iako mu je stalno za petama bio još jedan Talijan, Giacomo Lucchetti, Fuentes je ipak izdržao do kraja i zasluženo primio lovorov vijenac. Treće mjesto na postolju pripalo je ranije spomenutom Nijemcu Toniju Wirsingu koji je prije pada 16. krug završio kao trećeplasirani.

Prije same utrke klase Supersport 600 osjećalo se u zraku da našem Lorisu neće biti lako. To se i ostvarilo odmah u prvom krugu kad je Talijan Spigariol, koji je već prije toga slavio u klasi Superstock 600, u Zagrebačkom zavoju oduzeo prednost Valjanu. No to nije bilo sve. Do šestog kruga Loris je pao čak na peto mjesto. Ispred njega su se probili još Čeh Rous i Slovenci Pintar i Skubic. Čekao je Loris 13. krug, a onda je krenuo naprijed. U samo dva kruga stigao je do prve pozicije i iz kruga u krug povećavao svoju prednost koja je nekoliko stotina metara prije cilja iznosila gotovo četiri sekunde. A potom je Loris Valjan neobjašnjivo usporio, pogledao gdje se nalaze ostali i u namjeri da u cilj uđe na zadnjem kotaču - izgubio prvo mjesto. U cilj kao prvi je ušao Slovenac Boštjan Pintar, a treći je bio Talijan Olmo Spigariol. S novih 20 bodova, Loris je trenutačno drugi u ukupnom poretku s 5 bodova iza vodećeg Čeha Michala Fille koji je danas bio peti. Ne treba posebno isticati da je s prvim mjestom mogao preuzeti vodstvo u ukupnom poretku Europskog kupa.

Utrka klase Superstock 1000 počela je bez favorita i ujedno najbržeg s treninga Berta Camleka koji je u prvom krugu jutarnjeg „warm upa“ izletio sa staze te se lakše ozlijedio.

Iz tog razloga prvi sa starta krenuo naš Aldo Simonović koji nije iskoristio dobivenu priliku i zbog slabog starta pao je na sedmo mjesto. U pokušaju da izbori što bolju poziciju Simonović dva kruga prije cilja izlijeće u zavoju broj 5 i ostaje bez bodova. Nakon starta utrku je poveo drugoplasirani u ukupnom poretku za Europski kup Poljak Pawel Szkopek te je iz kruga u krug povećavao svoju prednost koju je sačuvao do kraja. Grupu vozača u poretku od drugog. do devetog mjesta predvodio je Slovenac Boštjan Skubic koji je u utrci prije, u klasi Supersport, morao odustati. Ipak, u posljednjih nekoliko metara prestiže ga Talijan Michele Conti i osvaja drugo mjesto. Preostali hrvatski vozači, Zujić, Kranjec i Đaković zauzimaju posljednja tri mjesta u konkurenciji od 13 vozača koliko ih je završilo utrku.

U posljednjoj utrci dana klase International Classic GP slavio je Francuz Jean Paul Leconte ispred Britanaca Iana Simpsona i Lukea Nottona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoTop temaOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!