Košarka

Lakersi žele povratak

Goran Markuš • ponedjeljak, 16.06.2008.
Lakersi žele povratak
Foto: EPA

Nakon što su četvrtu utakmicu izgubili unatoč prednosti koja je u jednom trenutku sezala do ogromnih 24 poena, Lakersi su u petoj u posljednjim trenutcima uspjeli zaustaviti goste i seriju NBA finala ponovno premjestiti u Boston…

Prekrasnim poenom Paua Gasola (19 poena, 13 skokova) i tricama Kobea Bryanta (25 poena, sedam skokova) domaćini su na najbolji mogući način otvorili susret. Dok je Kevin Garnett (13 poena, 14 skokova) izgledao kao usamljeni ratnik u zelenom, momčad Lakersa je usklađenom i odličnom timskom igrom zabila nevjerojatnih 39 poena u prvih 12 minuta igre što im je donijelo ogromnu prednost od 17 poena.

Nakon što Jordan Farmar (11 poena) i Saša Vujačić (četiri poena) dva puta povećavaju prednost na 19 poena, Paul Pierce (38 poena, osam asistencija) uzima loptu u svoje ruke i radi 13:0 seriju koju tek polaganje Lamara Odoma (20 poena, 11 skokova) uspijeva zaustaviti. Do kraja poluvremena Odom je doslovno održavao Lakerse na životu, da bi Pierce samo pet sekundi prije kraja pogodio nevjerojatnu tricu smanjivši razliku na samo tri poena prije odlaska na odmor.

Phil Jackson je jednostavno morao vratiti mentalnu snagu svojoj momčadi ukoliko su željeli zaustaviti Boston da već u petoj utakmici osvoji svoj 17. naslov prvaka. Uspio je. Duo Bryant – Gasol ponovno je proradio i uz pomoć fantastičnog Dereka Fishera (15 poena) do kraja treće četvrtine vratio Lakerse u igru, a prednost povećao na solidnih devet poena.

Gosti odlično započinju posljednju četvrtinu u kojoj se usamljenom Pierceu u napadu pridružuje i Sam Cassell te serijom 10:0 dolaze do izjednačenja samo nešto više od četiri minute prije kraja. Uslijedile su tri minute vrlo čvrste igre, da bi samo minutu prije kraja domaćini bili na minimalnih +2.

Uslijedio je možda krucijalni dio utakmice. Naime, nakon što je Fisher promašio šut za tri Pierce se dočepao lopte i krenuo u kontru koja bi utakmicu vratila u krajnju neizvjesnost samo 40-ak sekundi prije kraja, no tu se našla zvijezda Lakersa, Kobe Bryant, koji oduzima loptu i u sljedećem napadu zakucava za +4 koje domaćini uspijevaju iskoristiti i sačuvati do kraja susreta kada Fisher pogađa posljednja dva slobodna bacanja za konačnih 103:98.

Lakerse sada čekaju još dva susreta u Bostonu gdje će tražiti još dvije pobjede koje bi im donijele naslov prvaka nakon deficita od 3-1 iz kojeg se u povijesti nitko nije uspio izvući. "Već smo pobjeđivali u gostima i na "vrućim" terenima stoga ne vidim razloga zašto se to ne bi ponovilo", izjavio je Bryant. Ukoliko Lakersi zaista uspiju izvući pobjedu u narednoj šestoj utakmici serije, na redu je posljednja, sedma, u kojoj pobjednik uzima sve. Tada bi sve bilo otvoreno.

"Još nismo gotovi!", poručuje Bryant.

NBA, Finale:
Los Angeles Lakers – Boston Celtics 103:98 (2-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!