Tenis

Odličan start u Nottinghamu

Branimir Korać • ponedjeljak, 16.06.2008.
Odličan start u Nottinghamu
Foto: Sandro Donda

Nakon tri ovogodišnja poraza, Marin Čilić napokon je uspio izboriti pobjedu protiv Francuza Paul-Henrija Mathieua. U prvom kolu Nottinghama Marin je slavio u tri sta s 1:6, 6:4, 6:3 te uzvratio Mathieuu za prošlotjedni poraz u Queen's Clubu. Nakon Marina, drugo kolo izborio je i Ivo Karlović pobjedom protiv Jonasa Björkmana...

Ove godine Paul-Henri Mathieu bio je "crna mačka" za Marina Čilića. Do Nottinghama su se sastali tri puta i sva tri puta slavio je tijesno Mathieu. No nakon poraza u tri seta u Miamiju, Münchenu i Queen's Clubu, Marin je izborio osvetu, slavio je u tri seta u Nottinghamu.

Čilić nije počeo dobro, prvi set bio je za zaborav i Mathieu ga je uzeo za svega 24 minute sa 6:1. Ponovno je Marinov ubačaj prvog servisa bio na tek 44 posto što je na travnatoj podlozi u najvećem broju slučajeva siguran put u poraz. Mathieu je to iskoristio, u dva gema je napravio pritisak i s dvostrukim breakom došao je do seta sa 6:1.

U drugom setu je Mathieu taj koji ima ogromnih problema s ubačajem prvog servisa. Tek 39 posto i to je ovaj put bila dobra vijest po Čilića. U samoj završnici seta kod 5:4 došao je na servis Mathieua do set lopte, odmah ju iskoristio i sa 6:4 izborio odlučujući treći set.

U završnom setu Marin je odlično servirao, pogodio i osam aseva i onemogućio Mathieua da ozbiljnije zaprijeti. Kod 3:2 napravio je break, mirno odservirao do kraja meča i došao do prve pobjede u karijeri nad drugim nositeljem Nottinghama.

S visokom koncentracijom na servisu u trećem setu, Marin je podigao u konačnoj statistici ubačaj prvog servisa na iznad 50 posto čemu je dodao i 15 aseva. Mathieu je bio na 57 posto ubačaja prvog servisa i deset aseva, a obojica su realizirali po dvije break lopte s tim da je Mathieu imao jednu više.

U drugom kolu Marina očekuje nešto lakši posao obzirom da će igrati protiv boljeg iz dvoboja britanskog kvalifikanta Jamesa Warda i sunarodnjaka mu s pozivnicom Alexa Bogdanovica. S Wardom se još nikada nije susretao dok je od Bogdanovica izgubio prije dvije godine u tie-breaku trećeg seta na Challengeru u Aachenu.

Ivo Karlović pridružio se Marinu Čiliću u drugom kolu Nottinghama.Ivo nije imao težak posao na startu turnira, igrao je protiv švedskog veterana Jonasa Björkmana i svladao ga u dva seta s po jednim breakom u svakom setu.

Bio je to treći dvoboj Karlovića i Björkmana i druga pobjeda našeg igrača. Ova je izborena lako, Ivo je servirao vrlo dobro i u takvoj situaciji je apsolutni favorit protiv većine tenisača.

U prvom setu Ivo je u ranoj fazi, već kod 2:1 došao do prednosti na servis Björkmana, iskoristio tu jedinu break loptu i sačuvao prednost do kraja seta. Obojica su u tom setu servirali vrlo dobro i izuzev te jedne male krize Šveđanina na servisu, nije bilo većih prilika za oduzimanje protivničkog servisa.

Ista situacija ponovila se i u drugom setu. Ponovno je Šveđanin ušao u manju krizu, Ivo je to iskoristio i sa 6:4 otišao do drugog kola. U drugom setu Björkman nije imao baš nikakve šanse. Karlović je pogodio čak 88 posto prvog servisa dok je protivnik imao tek 42 posto ubačaja.

Na kraju meča naš tenisač u rubrici aseva imao je upisanu brojku 15 uz 75 posto ubačaja prvog servisa, realizirao je dvije od tri break lopte i ostavio Björkmana bez ijedne break prilike.

U drugom kolu igrat će vjerojatno protiv Amerikanca Sama Querreya, vrlo dobrog servera koji ima prednost u meču s Kolumbijcem Fallom.

ATP Nottingham, prvo kolo:
Marin Čilić (Hrvatska) - Paul-Henri Mathieu (Francuska, 2) 1:6, 6:4, 6:3, Julien Benneteau (Francuska) - Simone Bolelli (Italija) 6:1, 6:4, Andreas Seppi (Italija, 7) - Dudi Sela (Izrael) 3:6, 6:4, 7:5, Ivo Karlović (Hrvatska, 4) - Jonas Björkman (Švedska) 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!