Tenis

Neugodan start za Ivana i Marija

Branimir Korać • petak, 20.06.2008.
Neugodan start za Ivana i Marija
Foto: Kristijan Komarica

Ždrijebom Wimbledona naši tenisači u globalu mogu biti zadovoljni. Nešto teže protivnike na startu imaju Ivan Ljubičić i Mario Ančić, no niti njihovi protivnici nisu nepobjedivi i ne bi bilo čudno da se u drugom kolu nađe svih pet naših igrača...

Mario Ančić nije baš imao previše sreće sa ždrijebom, barem prvog kola. Protivnik će mu biti na travi vrlo neugodni Francuz Mickael Llodra koji je postavljen za 32. nositelja. Bit će to treći susret ovog dvojca, u prvom još 2002. godine Mario je slavio na Challengeru u Bratislavi, a puno važniji i zanimljiviji bio je onaj dvoboj na travi Hertogenboscha gdje je Ančić bio bolji sa 7:5, 6:4. U slučaju pobjede Ančić bi trebao imati lakši posao protiv boljeg iz meča Hyung-Taik Leeja i Philippa Petzschnera. U trećem kolu moguć mu je protivnik David Ferrer koji ga je upravo jučer eliminirao u Hertogenboschu.

Ivo Karlović trebao bi bez problema doći barem do trećeg kola. U prvom kolu igrat će protiv Nijemca Simona Stadlera kojeg je u dosadašnja tri susreta svladao sva tri puta. Jednom su uigrali na travi i to prošle godine u Surbitonu gdje je Ivo slavio u tri seta. U drugom kolu protivnik bi mu trebao biti bolji iz susreta Brazilca Belluccija i Rusa Kunicina, a u trećem kolu čekao bi ga vjerojatno težak dvoboj s Marcosom Baghdatisom.

Roko Karanušić nije bez šansi protiv Peruanca Luisa Horne. Horna je pet puta igrao u Wimbledonu i svih pet puta ispadao je u prvom kolu. Inače, s Karanušićem se susreo jednom i to 2005. godine u Tokiju gdje je slavio na betonu 2:0 u setovima. Eventualna pobjeda Karanušiću bi u drugom kolu donijela prilično teškog protivnika, Feliciana Lopeza.

Marin Čilić bi trebao proći prvu prepreku iako valja biti oprezan. Edouard Roger-Vasselin je prošle godine prošao do trećeg kola u Wimbledonu, a ove godine se prošetao kvalifikacijama i izborio glavni turnir. Bit će to prvi dvoboj Čilića i ovog Francuza. U slučaju pobjede Marin bi trebao igrati protiv boljeg iz dvoboja Waynea Odesnika i Jarkka Nieminena, a potencijalni protivnik u trećem kolu mu je ove godine suđeni Paul-Henri Mathieu.

Ivan Ljubičić ima priliku osvetiti se Jürgenu Melzeru za poraz u prvom kolu Wimbledona 2005. godine. Ždrijeb ih je ponovno spojio na startu turnira, no "Ljubo" će morati drastično podići igru u odnosu na Hertogenbosch ukoliko planira dalje. U drugom kolu mogao bi igrati s boljim iz dvoboja mladih Amerikanaca Levinea i Younga dok bi u trećem kolu igrao vjerojatno s Nikolajom Davidenkom. Potencijalni dvoboj četvrtog kola Ljubičić - Čilić, naravno, svi priželjkujemo.

Roger Federer ima prilično neugodan ždrijeb. U prvom kolu lako će riješiti Dominika Hrbatyja, no onda slijede neugodni protivnici - Soderling, Guccione, Monfils, Hewitt, svi do četvrtog kola. Novak Đoković starta protiv Michaela Berrera, onda bi trebao zaigrati protiv Marata Safina u zanimljivom susretu. Nakon toga sve do četvrtfinala ne bi trebao imati baš nikakvih problema.

Andy Roddick kreće protiv Eduarda Schwanka, a potencijalni protivnik u drugom kolu mu je Janko Tipsarević. Lagan posao neće imati Andy Murray kojeg čeka prvo Santoro, a zatim bi mogao igrati protiv Malissea, Haasa, Robreda, Gasqueta, igrača koji možda nisu u briljantnoj formi, ali svi odreda mogu bljesnuti. Rafael Nadal ne bi trebao imati težak posao protiv Andreasa Becka, ali već u drugom kolu čeka ga vrlo neugodan protivnik - bolji iz dvoboja Ernestsa Gulbisa i Johna Isnera. Tu su još Kiefer, Južnji i Stepanek, ne baš idealan ždrijeb za Nadala.

Kod tenisačica nemamo predstavnica u glavnom ždrijebu. Što se tiče nositeljica, prva nositeljica Ana Ivanović igrat će protiv Rosanne De Los Rios i ima prilično otvoren ždrijeb sve do četvrtfinala.

Teži posao ima četvrta nositeljica Svetlana Kuznjecova koja kreće protiv Mathilde Johansson, a skore protivnice su joj i Bondarenko, Cornet i Radwanska. Serena Williams otvara s Kaiom Kanepi, a već u trećem kolu moguć je zanimljiv dvoboj Williams - Mauresmo.

Još jedan veliki dvoboj u trećem kolu mogao bi se dogoditi u donjem dijelu ždrijeba gdje bi u trećem kolu mogle međusobno zaigrati Dementijeva i Davenport. Dinara Safina koju vodi naš Željko Krajan, otvara s Yung-Jan Chan, a Maria Šarapova sa Stephanie Foretz i ima prilično čist ždrijeb sve do četvrtfinala. Na papiru dobro je prošla i Venus Williams koja u prvom kolu igra s Naomi Cavaday i sve do četvrtog kola i vjerojatno Daniele Hantuchove, ne bi trebala imati problema. Problema ne bi trebala imati niti Jelena Janković koja će startati protiv Ukrajinke Savčuk.

Wimbledon, prvo kolo, tenisači:
Michael Llodra (Francuska, 32) - Mario Ančić (Hrvatska), Ivo Karlović (Hrvatska, 18) - Simon Stadler (Njemačka), Roko Karanušić (Hrvatska) - Luis Horna (Peru), Marin Čilić (Hrvatska) - Edouard Roger-Vasselin (Francuska), Ivan Ljubičić (Hrvatska, 26) - Jürgen Melzer (Austrija).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!