Tenis

Svi Ga sanjaju

Tea Lokas • nedjelja, 22.06.2008.
Svi Ga sanjaju

Započinje i treći Grand Slam u sezoni, kada će se unatoč još uvijek aktivnoj erupciji nešto istočnije, u Austriji i Švicarskoj, rijeke ljudi ponovno sliti oko terena All England Cluba. Nekima je strast, nekima želja, a nekima san, ali mnogima i sve u jednom. Samo Roger Federer prosanjao ga je pet puta, a bez sumnje, silno će htjeti odspavati i šesti put...

Početak je ljeta i velika seoba na britanski otok. Možda ga ponovno zauzme Federer, možda na koljena padne Nadal, a možda i Mount Murray konačno doživi krštenje. Teško je reći koliko je glava i igra Rogera Federera trenutno sposobna promarširati do finala i uzeti naslov po šesti put. Možda je zbog toga lakše favorizirati Nadala i reći da je ovo "njegova godina"?

U svakom slučaju, krug bi se vrlo lagano mogao zatvoriti ponovno na finalu između ove dvojice. No, ne treba podcijeniti niti silnu borbenost Novaka Đokovića, koji bi prikrativši put Rogeru do finala mogao isklesati svoj status opasnog igrača po svaki Grand Slam.

Puno je trnja do naslova, a ako dođe do onoga čega se Federer najviše boji - okršaja u finalu s Nadalom, sve je moguće. Moguće je da toro dokrajči matadora, kao i da Roger odigra maestralno, kao u vrijeme dok se nije razglabalo o njegovom konačnom slomu.

Drugi nositelj ne ustručava se reći da je njegov san upravo Wimbledon i nema nikakve sumnje da je ove godine po mnogim prognozama upravo on u najboljoj poziciji da ostvari svoj san, no ne treba zanemariti ni igrače koji će iz "sjene" pokušati zapapriti dvojici najvećih.

Andy Roddick se vratio i u pokušaju obrane Queensa naletio na - Nadala. Roddick je željan pobjeda, a i kratkotrajno izbivanje s terena moglo bi ga učiniti još opasnijim. Stari Federerov rival pokušat će vratiti vrijeme i ponovno se u Wimbledonu nametnuti novom valu.

I Andy Murray uvijek se svrstava pod favorite, iako teško da će itko povjerovati u onu drugu rečenicu. Teško da bi se Škot ubacio među prvog i drugog na svijetu, no daleko bi vjerojatno mogao dogurati. Na popis pod "dogurati daleko" idu i dva eventualna protivnika Ančića i Ljubičića u trećem kolu, Ferrer i Davidenko. Nadamo se da će nakon Hrvata biti izbrisani s tog popisa. Iznenađenja su uvijek moguća, a prirediti bi ih mogli i naši tenisači, kao i Gulbis, Lopez, Gasquet, pa i nepredvidljivi Nalbandian.

Na ženskoj strani nešto je širi opseg igračica koje bi konkurirale za wimbledonski pokal. Prva tenisačica svijeta, Ana Ivanović, najveća je favoritkinja, no prijetnje tu stižu sa svih strana. Obje Williamsice do slave iznova žele doći, dok iz prikrajka napadaju Safina i tinejdžerica Radwanska. Njihove odlične partije u zadnje vrijeme postavljaju normu favoritkinjama na "papiru" vrlo visoko.

Šarapova će uvijek ući u uži krug pretendentica za trofej na najprestižnijem Grand Slamu sezone, no kako će na njezin problem s ramenom utjecati tijek turnira, ostaje za vidjeti. Ne valja se ne osvrnuti i na mamu Davenport, koja se unatoč izbivanja s terena od travnja, očito odlučila vratiti u velikom stilu.

Nitko vam neće zamjeriti što potajno priželjkujete barem jednog Hrvata u finalu, konačan trijumf, doček iz snova, Hrvatsku u euforiji... Realnost je malo dalje od toga i zato bolje da pripremite palčeve i za Nadala, Federera, Đokovića. Tko god vam draži.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!