Tenis

Karlo nastavio crni niz

Ivor Krapac • ponedjeljak, 23.06.2008.
Karlo nastavio crni niz
Foto: EPA

Iako je prije pet godina upravo u prvom kolu Wimbledona protiv tadašnjeg branitelja naslova Lleytona Hewitta ubilježio pobjedu koja mu je praktički preokrenula karijeru, Ivo Karlović već jako dugo ne pamti najveći svjetski turnir na travi po lijepom. Prvi hrvatski reket doživio je novo wimbledonsko razočaranje u susretu s njemačkim kvalifikantom Simonom Stadlerom...

Kao i u prošle tri godine, Ivo Karlović i ove sezone napušta Wimbledon nakon poraza na startu turnira. Nakon što je prije samo dva dana proslavio svoj drugi uzastopni naslov u Nottinghamu, prvi hrvatski reket i 18. nositelj je u prvom nastupu u Londonu doživio ono što vjerojatno nije očekivao baš nitko - 24-godišnji njemački kvalifikant Simon Stadler, 172. tenisač svijeta, eliminirao ga je s 4:6, 7:6(4), 6:3 i 7:5.

Problematično Karlovićevo popodne najavljeno je već u prvom setu, kojeg je okrenuo i riješio u svoju korist nakon breaka zaostatka i Nijemčevog vodstva od 3:2. U nastavku meča bilo je Karlovih šansi za sretniji ishod, poput dvije propuštene vezane break-lopte (15:40) kod vodstva od 3:2 u drugom setu, 0:30 i 30:40 kojima je mogao nadoknaditi break minusa i dostići zaostatak od 5:3 u trećoj dionici ili dvije vezane set-lopte (15:40) kod vodstva od 5:4 u četvrtom setu. Sve je ostalo bez realizacije.

Završnica četvrtog seta donijela je priliku za ulazak u Karlu ionako bolni peti, podsjetimo - u mečevima u pet setova ima 0-9 u karijeri, ali nije išlo. Nakon dvije spašene set-lopte u desetom gemu i poravnanja na 5:5, njemački kvalifikant je gem kasnije došao do ključnog breaka, pa potom odservirao sa pobjedu uz manje probleme, okrenuvši 0:30.

Kada je doznao tko će mu biti s druge strane mreže u prvom kolu, vjerojatno ni Stadleru nije bilo najugodnije, no kao i u nekoliko ranijih godina, još jednom se pokazalo da pripremni turniri na travi ne moraju značiti previše u Karlovićevom slučaju. Četiri uzastopna wimbledonska poraza u prvom kolu govore puno, a iako je iz sezone u sezonu Karlo puno obećavao na travi, posljednja pobjeda dogodila se još 2004. u trećem kolu protiv Feliciana Lopeza.

Ovog puta nije pomoglo ni vrlo solidno serviranje, s 23 asa i 71 % ubačenog prvog servisa, što je prvom hrvatskom reketu najčešće dostatno za pobjede na travi. Stadler je iskoristio dovoljno od onoga što je bilo na ponudi, ponovno skrativši Karlov wimbledonski put puno ranije nego se predviđalo.

Tenisači, prvo kolo: Stadler (Njemačka, Q) - Karlović (Hrvatska, 18) 4:6, 7:6(4), 6:3, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!