Rukomet

"Nikada ždrijeb nije donosio medalje"

Zvonimir Šimunović • srijeda, 25.06.2008.
"Nikada ždrijeb nije donosio medalje"
Foto: Sebastian Govorčin

Hrvatska rukometna reprezentacija saznala je protivnike na Svjetskom prvenstvu kojem smo domaćini početkom sljedeće godine. Točnije, izbornik Lino Červar izabrao je skupinu B u kojoj će se Paklenima sučeliti Španjolska, Švedska, Južna Koreja, Kuvajt te trećeplasirana momčad Panameričkog prvenstva. Neki su mišljenja da je za nijansu lakša skupina A s kojom ćemo se križati u drugom krugu, no Červar i igrači prije svega razmišljaju o vlastitoj kvaliteti...

Prije samog obrazloženja zašto je odabrao baš ovu skupinu Lino Červar želio je naglasiti: "Mi nikada ništa nismo osvojili zahvaljujući ždrijebu. Može vam on biti manje ili više naklonjen, ali kako god okrenuli, ako želimo doći do vrha, moramo igrati najbolje i kad tad naići na najjače momčadi. Zato nam na prvom mjestu mora biti vjera u nas same, a ne misao da će nam netko drugi pokloniti medalju."

Ipak, nekim stvarima se posvetila veća pažnja kod izbora protivnika: "Odabrali smo skupinu B jer nam je u mislima bio drugi krug. Prema sadašnjem rasporedu mi bismo prvenstvo trebali otvoriti s Korejom, zatim slijede Kuvajt i predstavnik Panamerike te na kraju Španjolska i Švedska. To je točno kako smo zamišljali taj prvi dio."

"U daljnjem natjecanju trebale bi nam se pridružiti Francuska, Madžarska, Rumunjska ili Slovačka, što su sve reprezentacije koje možemo pobijediti. Ali, na ovom natjecanju osim par zaista neravnopravnih, nema slabog protivnika. Zato, koju god skupinu da sam izabrao, uvijek bi bilo nezadovoljnih", rekao je Červar za portal HRS-a.

Sličnoga je mišljenja i kapetan Petar Metličić. Ako Hrvatska bude prava, neće biti toliko važno tko je s druge strane: "Kod ovakvih odabira uvijek je teško sve zadovoljiti. Međutim, mislim da smo dobro izabrali, jer realno, s Korejom, Kuvajtom i predstavnikom Panamerike ne bismo trebali imati problema, a od ovih nazovimo velikih momčadi, koga god da smo uzeli, bilo bi jednako teško. No, sve ovisi o nama."

Želio je podvući još jednu komponentu ovoga natjecanja: "Mi igramo doma, pred svojim navijačima. Ako je suditi po onome u Zadru, bit će to atmosfera još neviđena na rukometnim terenima. Motivacija će biti kao nikada do sada, tako da ukoliko nas netko želi dobiti u Hrvatskoj, taj će zaista morati igrati maestralno."

Optimist je i Mirko Alilović koji pogled ipak vraća na Olimpijske igre: "Što se tiče ždrijeba za Svjetsko prvenstvo, mislim da je samo važno da nismo u skupni C (Njemačka, Poljska, Rusija, Makedonija, Tunis...), a sve ostalo je OK. U drugom krugu glavni konkurent bi nam trebala biti Francuska koju smo pobijedili na Europskom prvenstvu, tako da nema straha. Ali, mi se sada okrećemo Pekingu, gdje treba napraviti dobar rezultat, a onda gledati prema Hrvatskoj."

A kada se govori o pripremama za Peking, najviše pitanja je oko zdravstvenog biltena naših reprezentativaca: "Svakog dana molim Boga za njihovo zdravlje", priznaje Červar. "Ljudi zaboravljaju da su naša tri ključna igrača Metličić, Džomba i Valčić nedavno operirani. Priča se da oni treniraju s nama, a to nije točno. Zato opet ponavljam, najvažnije je koliko ćemo mi biti spremni, a ne tko nam je protivnik", kazat će izbornik u jeku priprema za Olimpijske igre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!